|

HTKA Hírhalom 2016. 19. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Műholdképek alapján arra következtetnek Dél-Koreában, hogy északi szomszédjuk hamarosan képes lehet ballisztikus rakéta hordozó tengeralattjárók megépítésére. A Sinpo South Shipyard hajógyár felújításon esett át, és a felvételek tanúsága szerint ezek után a jelenlegi Gorae osztálynál nagyobb méretű búvárhajók vízre bocsátására is képesek lesznek.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Az ELbit Systems tesztjein kiválóra vizsgázott a BrightNite éjjellátó rendszer. A helikopterekhez fejlesztett, több spektrumú panoráma kamerarendszert helikopterek számára fejlesztették ki. A teszteléshez a berendezést egy Twin-Star forgószárnyasra szerelték fel, majd egy tucat pilótát hívtak meg különböző országokból hogy saját kézből tapasztalják az élményt. A fogadtatása pozitívra sikeredett, a gyártó szerint az ezzel felszerelt forgószárnyasok éjszaka, rossz látási viszonyok mellett is 90%-ban képesek lesznek a bevetésük végrehajtására.

BriteNite | Fotó: Elbit

BriteNite | Fotó: Elbit ,

Légvédelemre specializált változatot kap az orosz BMD-4M kétéltű gyalogsági jármű. Az Orosz Védelmi Minisztérium névtelen forrása úgy nyilatkozott a TASS hírügynökségnek, hogy a projekt Ptitselov név alatt fut.

BMD-4M | Forrás: commons.wikimedia.org

BMD-4M | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Kanada azután dönt CC-150 légi utántöltő gépeinek leváltásáról, miután kiválasztásra került az F/A-18-asok, vagy helyi jelölésükön CF-18 Hornetek váltótípusa.

A Boeingnál magabiztosak abban, hogy 2020 után is életben tudják tartani a vadászbombázók gyártósorát. A jelenlegi rendelésállomány 2019-ig ad munkát az F-15-öst gyártóknak, és ha nem érkezik további megrendelés, akkor ez a harci gépek gyártásának végét is jelentené a gyáróriás számára. A cég vezérigazgatója, Dennis Muilenburg a vállalat évente megtartott Chicago-i gyűlésén nyilatkozott újságíróknak, hogy reménykednek további F/A-18E/F Super Hornet megrendelésben az Amerikai Haditengerészettől, valamint a nagyobb F-15-ösökre is érkezhet még vásárlási szándék külföldről.

Franciaország módosítani akarja egy korábban már elfogadott, az FMS (Foreign Military Sales) keretén belül aláírt szerződést, melyben 112 AGM-114K1A Hellfire rakéta beszerzését kérték. A példányszám amit növelni akarnak, 200 darabra egész pontosan, az Afrikában zajló műveletek nagy fegyverfogyasztása miatt.

Megvolt a KC-46A első éjszakai repülése. Egyelőre csupán a gép külső világítását ellenőrizték, hogy megfelel-e az elvártaknak.

Először éjszaka | Fotó: Boeing

Először éjszaka | Fotó: Boeing ,

Pakisztán erősen nyomja a JF-17 eladását Sri Lankának. Utóbbi ország a MiG-27 és Kfir gépeit váltaná le hamarosan, de India erős ellen propagandája miatt lehet nem valósul meg az üzlet. Igaz ez annak ellenére, hogy a hírek szerint csak 29 millió dollárt kérne Pakisztán egy gépért, ami jelentősen alacsonyabb bármilyen más típus árcetlijén szereplő összegnél. Helyi újságok szerint valószínűleg Oroszországból érkezik majd meg a győztes ajánlat az új típus beszerzésére.

RC-135-öst fogott el egy orosz Szu-27-es a Balti-tenger felett. Az amerikai elektronikus felderítőgép kikapcsolt transzponderrel repült, ezért kellett a Szuhojt ráemelni vizuális azonosítás és kapcsolatfelvétel céljából.

Üzemanyaggal töltötte fel az Amerikai Tengerészgyalogság egyik MV-22 Osprey tiltrotorosa egy F-35B-t, na igaz, egyenlőre csak a talajon. Az 1 órás teszt során összekötötték a két repülőeszközt, majd végrehajtották a tankolást melyben az Osprey kapta az adakozó szerepet. A következő próbára már a levegőben kerül sor.

MV-22-ből töltik fel az F-35B-t. A hadszíntéren, földi előretolt bázisokon kitűnően hasznos képesség | Fotó: U.S. Air Force/Christian Turner

MV-22-ből töltik fel az F-35B-t. A hadszíntéren, földi előretolt bázisokon kitűnően hasznos képesség | Fotó: U.S. Air Force/Christian Turner ,

A Brit Királyi Légierő Typhoonjai vették át belga F-16-osok feladatait a balti államokban. 4 kacsaszárnyú géppel települtek az észtországi Ämari légibázisra, ahol 2014 augusztusától van jelen a litván Šiauliai légibázison állandó jelleggel lévő kontingenst kiegészítő pár vadászgép. Idáig a dánok, a németek, spanyolok, britek valamint a belgák vállalták a soron kívül jelentkező feladat végrehajtását.

Ami a Litvániában települő, már 2004 óta állandó jelleggel lévő jelenlétet illeti, ott a típus értelmében fordított cserére került sor, ugyanis a Spanyol Királyi Légierő Eurofightereit váltották a portugál F-16-osok. A 4 gépet 90 fős személyzet kísérte el.

Új fékeket kapnak az Amerikai Légierő F-15-ösei. A hamarosan befejeződő teszteket követően az összes F-15C/D/E megkapja az új lassító eszközöket, melyekkel akár 1400 landolást is végrehajthatnak majd csere nélkül. A 80-as évek óta ez az első alkalom, hogy a légierő 416. tesztelő százada új fékek kipróbálását végzi az F-15-ösön.

Néhány fotó az Egyiptomi Haditengerészet legújabb egységéről, az oroszoknak legyártott, de végül át nem adott Mistral helikopterhordozóról.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Hivatalosan is útjára indult a JF-17 kétüléses kiképző verziójának kifejlesztése. A JF-17 program menedzsere, Muhammad Iqbal altábornagy nyilatkozott a projektről, a JF-17B elmondása szerint nagyban kibővíti majd a Pakisztáni Légierő kiképzési kapacitását. A várakozások szerint a prototípus még az év vége előtt repülhet, és jövőre már szolgálatba is állhat.

Amerikai szenátorok egy csoportja levelet írt Barack Obamának, arra kérve az elnököt, hogy engedélyezze vadászbombázók eladását a Perzsa-öböl menti országoknak. Kuvait, Katar és Bahrein is a vásárlók között van, kezdjük az előbbivel: már régóta áhítoznak F/A-18E/F Super Hornetekre, ám a lassú engedélyeztetési procedúrát megelégelve Európából rendeltek Typhoonokat. Ennek ellenére a légierő továbbra is szeretné ha vásárolnának az amerikai típusból, szóval még nem lezárt az üzletkötés lehetősége a Boeingnak.
Katar tavaly áprilisban vásárolt 24 példányt a Rafaleból, de úgy tűnik, ezzel nem elégednek meg, ugyanis a hírek szerint 73 F-15E Strike Eagle-re is fáj a foguk.
Bahrein a 3. amerikai 4. generációs típust választaná, 17-18 F-16V-t szereznének be, valamint modernizálnák a már rendelkezésükre álló Sólymokat is.
Látható, hogy a politikai döntések miatt hatalmas megrendelésekről maradhat le az USA, ez pedig több vezető szenátort is zavar.

Lezuhant a USMC egyik AV-8B Harrier II vadászgépe május 6-án Észak-Karolinában, Wilmington partjaitól nem messze. A pilóta sikeresen katapultált, pár perccel később fel is vette egy H-60-as helikopter.

A Boeingnál kidolgozták a KC-46-os számára a szoftveres és hardveres módosításokat, amelyekkel már a C-17-eseket is feltöltheti a levegőben. Korábban gondok adódtak a csatlakozási teszteken, ugyanis a utántöltő cső axiális irányú terhelése meghaladta a megengedettet.