|

Aláírták a kuvaiti Eurofighter beszerzést

Bő 1 hónappal azt követően, hogy a kuvaiti parlament jóváhagyta a 28 Eurofighter Typhoon beszerzésére fordítandó összeg első, 500 millió dolláros részletének elkülönítését sor került magának a szerződésnek az aláírására a két ország védelmi minisztereinek jelenlétében.

A szerződés értelmében az Eurofighter konzorcium régióbeli képviseletét ellátó Olaszország, konkrétabban a Finmeccancia 28 csúcskonfigurációjú, így AESA radarral szerelt Eurofighter Tranche 3A vadászbombázót szállít le a Perzsa-öböl menti királyság légiereje számára. Ezen mennyiségből 22 lesz együléses változat.

Copyright Eurofighter

Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia után újabb arab állam csatlakozott aTyphoon-szelídítőkhöz | Fotó: Eurofighter GmbH ,

A 8 milliárd Euró értékűre taksált szerződés pontos tartalma nem ismert, de a gépek mellett tartalmaz többek között logisztikai támogatást, infrastruktúra fejlesztést és pilótaképzést is. Illetve talán valamennyi fegyverzetet is, hiszen meglehetősen komoly összegről van szó.

A kiadott sajtóközlemény nem szól az ütemezésről, ám olasz források alapján a gépek szállítása 2019-ben kezdődik majd meg és a szerződés összegének a felét fölözi majd le a Finmeccancia, mint a gépek tényleges gyártója.

EuroRADAR E-Scan radar | Copyright Eurofighter

EuroRADAR E-Scan radar | Copyright Eurofighter ,

Kuvait légiereje jelenleg az F/A-18C/D Hornet típust repüli, melyből a Flightglobal aktuális adatbázisa alapján 27 aktív géppel rendelkeznek. Az 1988-ban megrendelt, majd 1991-1993 között leszállított 32 F/A-18C és 8 F/A-18D gép modernizálását sokáig mellőző kuvaitiak 2014 elején kötöttek előszerződést Olaszországgal az Eurofighter kapcsán, ám később úgy tűnt, hogy mégiscsak maradnak az amerikai technikánál a Super Hornet formájában.

Kuvaiti F/A-18C Hornet

Kuvaiti F/A-18C Hornet ,

Az újabb csavar 2015 nyarán következett be, mikor az ismét megindult egyeztetésekről szóltak a hírek. Ezek eredményeként 2015 szeptemberében jutott megállapodásra a két kormány, ám a tényleges szerződéskötés hosszú hónapokat csúszott a csomagrészletek és az árazás végett. Végül ahogy a bevezetőben is említettük a múlt hónap elején vállt lényegében biztossá a dolog.

Ugyanakkor érdekes kérdés a kuvaiti Super Hornet kérdése, hiszen az olaszokkal folyó tárgyalások közepette, 2016 januárjában a Kuvaiti Légierő parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szándékukban áll a Super Hornet beszerzése. Kérdés, hogy mindezt valóban az Eurofighter mellé gondolták, vagy inkább csak nyomásgyakorlásként lett ismételten bedobva a dolog.