|

Kuvait 28 Eurofighter beszerzéséről tárgyal

Másfél évvel az Eurofighter konzorciummal, 28 Eurofighter Typhoon vadászbombázó beszerzéséről szóló előszerződés megkötése, majd végül mégiscsak a Boeing irányába elmozdulás után a Defense News értesülései szerint Kuvait konkrét tárgyalásokba kezdett 2 századnyi, avagy 24-28 gép beszerzéséről a típus marketingjét az arab országban vezető Olaszországgal.

Paveway IV a Typhoon szárnya alatt | Fotó: BAE Systems

Paveway IV a Typhoon szárnya alatt | Fotó: BAE Systems ,

A fejleményeket ismerő forrás elmondása szerint az olasz részről a védelmi minisztériumot, a légierőt és az Alenia Aermacchi vállalatot felvonultató csapat 28 gép eladásáról, illetve kapcsolódóan pilótaképzésről és logisztikai csomagról tárgyal a kuvaitiakkal. (Egy olasz – kuvaiti védelmi együttműködései megállapodás értelmében már egyébként vannak a Typhoonra Olaszországban kiképzett kuvaiti pilóták.)

A dolog abból a szempontból érdekes, hogy idén májusi elejei hírek alapján az Egyesült Államok és Kuvait közel áll ahhoz, hogy tényleges megrendeléssé konvertálja a kuvaitiak 28 F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázó beszerzésével kapcsolatos terveit – mely nagyjából 3 milliárd Dollárnak a kuvaiti kincstárból való kiszivattyúzását jelentené.

Kuvait légierejének vadászgép állományát az F/A-18 Hornet típus adja, azaz a Boeing Super Hornet választása esetén a típus továbbfejlesztett változata erősítené a gépparkot. | Fotó: PH2 Bruce R. Trombecky

Kuvait légierejének vadászgép állományát az F/A-18 Hornet típus adja, azaz a Boeing Super Hornet választása esetén a típus továbbfejlesztett változata erősítené a gépparkot. | Fotó: PH2 Bruce R. Trombecky ,

Egy másik forrás szerint az amerikaiakkal folytatott tárgyalások nem akadtak el, azok jól haladnak és nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy Kuvait európai és amerikai típust is rendszeresíti.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.