|

Kuvait is a Typhoonra szavaz?

Szaúd-Arábia után újabb arab állam felségjelzése kerülhet fel a Eurofighter Typhoon példányaira, miután Kuvait előszerződést írt alá a Eurofighter konzorciummal – írta olasz forrásokra hivatkozva a francia La Tribune hírújság. A megállapodás-tervezet szerint az arab ország 28 darab Eurofighter Typhoon típusú harcigépet rendel az európai gyártótól.

Kuvait négy opció közül választja ki a beszerzendő típust, a korábbi információk szerint a Eurofighter Typhoon mellett a Boeing F/A-18E/F Super Hornet Block II-es változata, a Dassault Rafale F3 és a SAAB Gripen pályázott a győzelemért, de egyes hírek szerint a Boeing még az F-15SE Silent Eagle-t is ajánlotta.

Eurofighter Typhoon Abu-Dzabi felhőkarcolóival a háttérben

Fotó: Eurofighter – K. Tokunaga ,

Amennyiben beigazolódik a francia sajtóértesülés és az olasz Finmeccanica, valamint a brit BAE Systems által promotált Typhoon nyeri a versenyt, akkor egy meglepő fordulat állna be Kuvait fegyver-beszerzési politikájában, hiszen eddig főként amerikai haditechnikai eszközöket állítottak hadrendbe.

Kuvait jelenleg 35 darab bevethető F/A-18C/D Hornettel rendelkezik (annak idején 32 egy- és 8 kétüléses Lódarázs került az aprócska államba), ezek korszerűsítése és üzemidő-hosszabbítása folyamatban van.