|

Katar 24 Rafale-t vásárol

Újabb exportsikert értek el a franciák, hiszen friss fejlemény, hogy több évnyi tárgyalás után Katar a Dassault Aviation Rafale vadászbombázó beszerzése mellett döntött.

Brazíliában egyelőre nem kérnek a Rafale-ból | Fotó: Dassault Aviation

Brazíliában egyelőre nem kérnek a Rafale-ból | Fotó: Dassault Aviation ,

Doha már 2010-ben jelezte, hogy a Katari Légierő 1997-ben rendszerbe állított 9 Mirage 2000-5EDA és 3 Mirage 2000-5DDA változatú vadászbombázója hamarosan cserére szorul, mely versenyben természetesen érintett a Dassault is. Az akkoriban emlegetett 24-36 gép 2012-re 24 gépre állt be és az akkori hírek alapján a katari illetékeseket igencsak érdekelte a franciák aktuális csúcs vadászbombázója. Legutóbb 1 évvel ezelőtt, 2014 májusában lehetett hallani a katari beszerzési tervekről – konkrétan azt, hogy közel a megállapodás a franciákkal.

jelenthetjük, hogy a katari Rafale beszerzés célegyenesbe ért, François Hollande mai bejelentése alapján a katariak hétfőn 24 Rafale vadászbombázó és hozzá francia rakétafegyverzet beszerzéséről írnak alá szerződést.

A Rafale gépek és a nem részletezett fegyverzeten felül a 6,3 milliárd eurós csomagban 36 pilóta és mintegy 100 főnyi földi kiszolgáló személyzet képzése is benne foglaltatik. Az első gépek szállítása 2017-ben kezdődik majd meg.

A Dassault Aviation az idei évig exportsiker nélküli Rafale-ből a katari bejelentéssel együtt így már 84 gép exportját könyvelhette el az elmúlt 3 hónapban: Egyiptom 24 gépet, az MMRCA programot lényegében kilövő India egyelőre(?) 36 példányt, míg Katar most 24 Rafale-t vásárolt, ami összességében 84 gall vadászbombázó eladását jelenti.