|

India 36 Rafale-t rendelt

Franciaországi látogatásának első napján, azaz pénteken az indiai miniszterelnök bejelentette, hogy hivatalos formában felkérte a francia elnököt, hogy a Dassault Aviation szállítson le 36 db Rafale vadászbombázót az Indiai Légierő részére.

Az Aero India 2015-ön vendégeskedő francia Dassault Rafale gépek egyike. | Fotó: Bikash Das

Az Aero India 2015-ön vendégeskedő francia Dassault Rafale gépek egyike. | Fotó: Bikash Das ,

Bikash Das">

Az indiai miniszterelnök elmondása szerint azután döntöttek így, miután az új indiai védelmi miniszter jelezte, hogy ha nem lépnek gyorsan, vagy ha a hazai ipar nem tud kellő időben technikát szállítani, akkor képességbeli hiány alakul ki az Indiai Légierőben, miközben a szomszédos légierők folyamatosan fejlesztik légierejüket.

A dolog érdekessége, hogy a francia védelmi minisztériumi források alapján a mostani 4 milliárd eurót is elérhető indiai beszerzés független a Dassault által 3 évvel ezelőtt megnyert MMRCA tendertől. A francia gyártású 36 gép beszerzésével kapcsolatos szerződés véglegesítése érdekében a francia védelmi miniszter hamarosan Indiába látogat. Megjegyzendő, hogy a 36, vélhetően sürgősre kért géppel kapcsolatban belengetett 4 milliárd euró elég jó ár, ha összevetjük azzal, hogy a Rafale eddigi exportsikertelenségét a közelmúltban megtörő Egyiptom nagyjából 3,6 milliárd eurót kell hogy fizessen 24 Rafale szállításáért.

Az utóbbi hetekben bőven híranyagot szolgáltatott MMRCA programban hadrendbe állítandó 126 gép sorsa egyébként továbbra sem rendezett. Frissebb információk egyike, hogy India arra szólította fel Párizst, hogy ismételten gondolkozzon el az árazáson – az eredetileg 12 milliárd dolláros program költségkalkulációja ugyanis jelenleg 20 milliárd dollár környékén jár ha lehet hinni az értesüléseknek.