|

1100 darabos Thales Hawkei rendelés Ausztráliától

Célegyenesbe ért a Thales Hawkei Ausztráliában, lévén a LAND 121 megapropject 4. szakaszának részeként, jelentős mennyiségű Land Rover leváltására még 2011-ben előzetesen kiválasztott könnyített MRAP mai bejelentés alapján megkapta a tényleges megrendelést – jelenleg 1 100 jármű és kapcsolódóan ugyanennyi utánfutó legyártásáról született döntés 1,3 milliárd ausztrál dollárt értékben.

Tengerparti tesztelés utánfutóval. | © Commonwealth of Australia, Department of Defence

Tengerparti tesztelés utánfutóval. | © Commonwealth of Australia, Department of Defence ,

Mint arról 4 éve beszámoltunk a Protected Mobility Vehicles – Light (PMV-L) programban több lehetséges opció közül a francia Thales Csoport által kínált, mindössze 7 tonna körüli MRAP-et választották ki, mint preferált ajánlatot, majd kezdték meg a további tesztelést, illetve az ausztráliai gyártásra való előkészítését.

© Commonwealth of Australia, Department of Defence

© Commonwealth of Australia, Department of Defence ,

Az ausztrál védelmi erők részére szállítandó Hawkei-ok a Victoria államban található Bendigoban készülnek majd, azaz ugyanott, ahol a szintén mérges kígyóról elnevezett, ír licence alapján készült, igen sikeres Bushmasterek.

© Commonwealth of Australia, Department of Defence

© Commonwealth of Australia, Department of Defence ,

A Thales természetesen szeretné, ha a Hawkei további megrendelőket gyűjtene be, így 2014-ben, az Eurostatory szakkiállításon mutatta be a típus nemzetközi piacra szánt exportváltozatát – mely akkoriban nagyjából csak annyiban különbözött az ADF számára várhatóan 2016 elejétől érkező változattól, hogy nem jobb, hanem balkormányos.