|

Thales Hawkei – új „játékszer” az ausztrál katonáknak

Az ausztrál fegyveres erők a Bushmaster MRAP után egy újabb kígyóról elnevezett egységgel bővülhetnek, mégpedig a Hawkei könnyű taktikai járművel.

Az Ausztráliában jelenleg is futó egyik gigaprojekt, a LAND 121 keretein belül tervezik a Thales Csoport által fejlesztett jármű rendszeresítését nagyjából 2016 környékén 1300-as darabszámban, így leváltva a Land Rover flotta mintegy harmadát másfél milliárd dollárból. Az Ausztrál Királyi Hadsereg katonái ezek után még nagyobb biztonságban érezhetnék magukat, mivel a Hawkei tulajdonképpen egy könnyített MRAP, tehát az útszéli robbanószerekkel szemben teljesen védett, emellett mindössze 7 tonnás súlyával könnyen is szállítható.

Határozottan jó megjelenésűre sikeredett a formaterv (már ha katonai járműveknél egyáltalán létezik ilyen) | Forrás: Armored Photos ,

A tervek szerint 2015-re gyártásra alkalmasra fejlesztik az új 4×4-es üdvöskét, amelyben az izraeli Plasan is segédkezik minőségi páncélok szállításával. A gyártókapacitásból sem lesz hiány, mivel jelenleg az ausztráliai Bendigoban készülő Bushmasterek gyártása 2013-ban befejeződik, így a felszabaduló munkaerőt és meglévő tapasztalatot a Hawkei előállításához lehet összpontosítani. Persze amíg nem kezdődik meg a Hawkei összeszerelése, addig szóba jöhet további Bushmasterek készítése, hogy megőrizzék a bendigoi gyár fejlesztési és ipari potenciálját.

A fejlesztő Thales bemutató videója

Furcsamód az egész projekt vesztesei az amerikaiak lehetnek, mivel korábban szóba került, hogy Ausztrália betársul az amerikai HMMVW-k leváltását célzó JLTV programba, de a Hawkei fejlesztésével nincs értelme még egy hasonló kategóriájú járműre költeni a pénzt, ám a nyilatkozatok szerint azért jó szövetségesekhez méltóan figyelemmel fogják kísérni amerikai kollégáik ténykedéseit és ki tudja, talán még átmenetek is lehetnek a két projekt között.

Egy lehetséges konfiguráció | Forrás: GADZETO mania ,

Az Asia Pacific Defense Riporter munkatársa vizsgálgatja a Hawkei két verzióját is

Szerző: GrGLy

—–

Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

6 hozzászólás “Thales Hawkei – új „játékszer” az ausztrál katonáknak”