|

Bemutatkozott az export Hawkei

A járművet gyártó Thales az Eurosatory 2014 kiállításon bemutatta a Hawkei exportváltozatát, ami leginkább abban export, hogy baloldalon van a kormány benne.

Sziklák, bal kormány, Hawkei - csapatás az Eurosatory 2014-en | Forrás: africandefence.net

Sziklák, bal kormány, Hawkei – csapatás az Eurosatory 2014-en | Forrás: africandefence.net ,

Viccet félretéve egyelőre tényleg ennyiben merül ki az exportváltozat a darabszámok tekintetében még gyerekcipőben járó négykerekűnél, azonban nem is ez a lényeg, hanem hogy a Thales megkezdte a potenciális külföldi vásárlók felhajtását a típusra, amelynek érdekében a kiállítás ún. demonstrációs zónájában meg is hajtották a balkormányos változatot.

Chris Jenkins, a Thales Australia igazgatójának elmondása szerint a Hawkei csavarozott moduláris rendszere lehetőséget biztosít az egyszerűbb és főleg olcsóbb technológiai transzfer megvalósítására, amely megadja a lehetőséget a potenciális vásárlóknak arra, hogy saját fejlesztéseiket is kidolgozzák a Hawkei-hoz.

A Thales Ausztrália Land 121 gigantikus haderő-fejlesztési projektje keretében alkotta meg a Hawkei-t, amelyből 2013-ban hat darabot adott át a védelmi minisztériumnak három különböző verzióban, úgy mint parancsnoki, felderítő és haszonjármű, kiegészítve egy utánfutóval. Ezeket jelenleg egy kiadós 130 ezer kilométeres tesztnek vetik alá. Ha minden rendben megy és nem találnak nagyobb hibát a konstrukcióban, akkor a Thales egy 1300 darabos megrendelést tudhat majd magának Canberrából, ugyanis az Ausztrál Hadsereg teljes Land Rover-flottájának harmadát Hawkei-ra tervezik cserélni.