|

Megvan a JF-17 Thunder első külföldi vevője

Nagyban zajlik a 2015-ös Dubai Airshow, mely Pakisztán számára hivatalosan is meghozta az első CAC/PAC JF-17 Thunder vásárlót. A kínai segedelemmel létrehozott típusért felelős Pakistan Aeronautical Complex (PAC) bejelentette, hogy aláírásra került az exportszerződés, ám a maguk részéről a vevőre bízzák az üzlet bejelentését.

JF-17 nyitott kabintetővel

A Pakisztáni Légierő egyik JF-17 Thunder típusú vadászbombázója Törökországban. | Fotó: Aldo Bidini ,

Aldo Bidini">

A nyugati kínálatból nagyobbrészt anyagi, vagy esetleg diplomáciai okokból szemezgetni nem képes légierőket célzó típus első rendszeresítője kapcsán 2 nemzet jöhet leginkább számításba: Mianmar és Srí Lanka.

Mianmar kapcsán a 2014-ben reppent fel, hogy a korábbi hírek után már tényleg küszöbön lehet a szerződéskötés – a délkelet-ázsiai ország annak ellenére dönthet a kínai-pakisztáni fejlesztésű vadászbombázó rendszeresítése mellett, hogy 2009-ben 20 darab MiG-29-est vásároltak, mely a J-10 és a JF-17 típusokkal szemben került ki győztesként.

A Bengáli-öböl Mianmarral ellentétes felén található Srí Lanka légierejére szintén ráférne némi felfrissítés. A szigetállamról, mint lehetséges vevőről a nyarat követően a múlt hónapban reppent fel ismét a híresztelés, miszerint ők lennének a típus első megrendelői az állítólagos indiai Tejas ajánlat ellenére.

JF-17 THunder promó videó