|

JF-17: Új vevő a láthatáron

A pakisztáni vezetés tavaly idénre vizionálta a JF-17 Thunder piacra dobását. Érdeklődők idáig is voltak, de úgy tűnik, hamarosan sikerül becserkészni az első vevőt is.

Helyi médiaértesülések szerint Mianmar (korábban Burma) lehet a JF-17 Thunder (FC-1 Xiaolong) első megrendelője. A tárgyalások már folynak Pakisztánnal, de se konkrét darabszám, se várható költség nem került még nyilvánosságra. A délkelet-ázsiai ország annak ellenére dönthet a kínai-pakisztáni fejlesztésű vadászbombázó rendszeresítése mellett, hogy 2009-ben 20 darab MiG-29-est vásároltak, mely a J-10 és a JF-17 típusokkal szemben került ki győztesként.

A többségében kínai technikát üzemeltető Mianmari Légierő emellett a Hongdu JL-8 (K-8) típusú sugárhajtású kiképzőgép iránt is, melynek a gyártásában is részt vennének beszállítóként.

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen ,

Korábban már több ízben beszámoltunk arról, hogy számos ország érdeklődik a kínai-pakisztáni fejlesztésű, “jóárasított” vadászbombázó iránt, mely exportját hivatalosan idén kezdik meg a gyártó nemzetek, akik számos nyugati repülőnapon népszerűsítik a típus, repült Farnboroughban és Dubajban is. A dinamikus bemutató mellett meg a marketinghadjárat is, melynek az egyik fő pontja az, hogy 3 vagy több JF-17-es kapható bármely másik gyártásban lévő modern vadászbombázó darabáráért. Ilyen árképzés mellett nem meglepő, hogy számos ország szemet vetett a típusra, főként az ázsiai, kelet-európai, dél-amerikai és afrikai régióból várnak megrendeléseket.

Potenciális megrendelő Egyiptom, Srí Lanka, Kuvait és Katar is, de típus után Szaúd-Arábia, Azerbajdzsán, Szudán, Zimbabwe, Szomália, Eritrea, Banglades, Irán és Nigéria is érdeklődik, emellett lehetséges megrendelőként tartják számon a lassan újraszerveződő Líbiát is.


A JF-17 Thunder típusismertetőjéért katt ide!