|

Szaúdi érdeklődés a JF-17 iránt

A közelmúltban 17 fős szaúdi delegáció tette tiszteletét Pakisztánban, ahol többek között a kínaiakkal közösen fejlesztett JF-17 Thunder típusú vadászbombázót is megtekintették.

A védelmi miniszter helyettese, Salman bin Sultan bin Abdulaziz al Saud herceg által vezetett küldöttség feladata a két ország közötti együttműködés elmélyítése, melynek egyik eleme a Super Mushshak típusú kiképzőgépek és JF-17 Thunder vadászbombázók beszerzése. A 3 napos kiruccanás során a légierő főhadiszállását és a repülőgép-ipari cégek üzemeit is megtekintették.

JF-17

Korábban már több ízben beszámoltunk arról, hogy számos ország érdeklődik a kínai-pakisztáni fejlesztésű, „jóárasított” vadászbombázó iránt, mely exportját hivatalosan idén kezdik meg a gyártó nemzetek, akik számos nyugati repülőnapon népszerűsítik a típus, repült Farnboroughban és Dubajban is. A dinamikus bemutató mellett meg a marketinghadjárat is, melynek az egyik fő pontja az, hogy 3 vagy több JF-17-es kapható bármely másik gyártásban lévő modern vadászbombázó darabáráért. Ilyen árképzés mellett nem meglepő, hogy számos ország szemet vetett a típusra, főként az ázsiai, kelet-európai, dél-amerikai és afrikai régióból várnak megrendeléseket.

Potenciális megrendelő Egyiptom, Srí Lanka, Kuvait és Katar is, de típus után Azerbajdzsán, Szudán Zimbabwe, Szomália, Eritrea, Banglades, Irán és Nigéria is érdeklődik, emellett lehetséges megrendelőként tartják számon a lassan újraszerveződő Líbiát is.


A JF-17 Thunder típusismertetőjéért katt ide!