|

HTKA Hírhalom 2019. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

750 millió dolláros fegyvercsomag eladását hagyta jóvá az Egyesült Államok Kormánya Bahrein számára. A királyság 20 darab AGM-84 Block II Harpoon hajók elleni rakétát vásárol a gyártás alatt lévő F-16V Viper vadászbombázóihoz, továbbá 32 darab AIM-120C-7 AMRAAM és 32 darab AIM-9X légiharc rakéta, 40 darab AGM-154 JSOW szárnyas bomba, 50 darab AGM-88B HARM radargyilkos rakéta, 100 GBU-39 SDB, valamint további százas nagyságrendben lézeres és GPS irányítású bomba képezi a csomag tartalmát.


Sikeresen demonstrálta a kormányfelületek nélküli repülést a BAE Systems Magma elnevezésű pilóta nélküli gépe. A projekt célja, hogy a Manchesteri Egyetemmel együttműködésben egy olyan repülőgépet hozzanak létre, mely mozgó alkatrészek nélkül is stabilan irányítható. Ehhez hangsebesség feletti sebességre gyorsított befújt levegőt alkalmaznak, egyet-egyet mindkét szárny kilépőélén, valamint egyet a sugárhajtómű fúvócsöve után. A befújt levegővel befolyálni tudják az áramlás irányát, így helyettesítve a kormányfelületeket és a tolóerő vektorálást. A prototípus még hagyományos kormányfelületeket is kapott, ezzel száll fel és le, de a repülés közbeni irányításról az új technológiájú rendszer gondoskodik, melyről videó ide kattintva tekinthető meg.

BAE Systems Magma UAV | Forrás: baesystems.com

Oklahomában zuhant le egy T-6 Texan kiképzőgép. A balesetre múlt hét szerdán, május 1-én került sor helyi idő szerint 2 órakor. A személyzet katapultált, a hírek szerint mindketten életben vannak.


Tűz ütötte fel a fejét Törökország első repülőgép hordozóján. A jelenleg a Sedef hajógyárban építés alatt álló TCG Anadolu a tervek szerint még idén vízre kerülne, de ez a tűzesetben keletkezett károk miatt csúszást szenvedhet. Egyelőre nem tudni mi okozta a tüzet, az biztos, hogy senki sem sérült meg.


Átestek a tűzkeresztségen az Amerikai Légierő F-35A Lightning II-esei. Az első bevetésükre április 30-án került sor Irak felett, ahol az ISIS alagútrendszerét és fegyverraktárait támadták JDAM bombákkal.

Légi utántöltéshez közelíttő Villám április 30-án ismeretlen helyszín felett. A képet a KC-10-es utántöltő állásából lőtték, érdekessége, hogy radarkeresztmetszet növelők vannak felszerelve, hogy az érdeklődők elől elrejtsék a gép valódi radarkeresztmetszetét. | Forrás: USAF/
Staff Sgt. Chris Drzazgowski

Felfüggesztette az együttműködést Szaúd-Arábiával az An-132 fejlesztésében az Antonov. Még 2016-ban kötöttek szerződést a közös fejlesztésről, valamint 80 gép legyártásáról, ebből néhány Ukrajnába, a többi pedig a királyságba került volna. A híresztelések szerint az együttműködés megszakításának hátterében az áll, hogy Rijád szorosabb kapcsolatot szeretne kiépíteni Moszkvával.