|

Több ország is érdeklődik a Thunder után

A kínai-pakisztáni fejlesztésű JF-17 Thunder iránt brit lapinformációk szerint számos ország érdeklődik. A világ jelenleg legolcsóbb 4. generációs típusa előtt szép jövő állhat.

A fejlesztő országok számos nyugati repülőnapon népszerűsítik a típus, repült Farnboroughban és Dubajban is. A dinamikus bemutató mellett meg a marketinghadjárat is, melynek az egyik fő pontja az, hogy 3 vagy több JF-17-es kapható bármely másik gyártásban lévő modern vadászbombázó darabáráért. Ilyen árképzés mellett nem meglepő, hogy számos ország szemet vetett a típusra, főként az ázsiai, kelet-európai, dél-amerikai és afrikai régióból várnak megrendeléseket.

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen ,

Az egyik potenciális megrendelő Egyiptom, akinek pilótái repültek is a típussal, meglepően pozitívan nyilatkozva róla. A típus után Azerbajdzsán, Szudán Zimbabwe, Szomália, Eritrea, Banglades, Irán és Nigéria is érdeklődik, de potenciális megrendelőként tartják számon a lassan újraszerveződő Líbiát is.

Ha érdekel a JF-17 Thunder típusismertetője, katt ide!

53 hozzászólás “Több ország is érdeklődik a Thunder után”

  1. Volt egy árrés a piacon és ezzel a géppel lefedték. Lehet, hogy nem ezzel a tervvel hozták létre sőt biztos, de adja magát a gép és bolondok lennének nem kihasználni. Ha jól tudom, Egyiptomban még gyártósort is terveznek felállítani.
    Többen hívják úgy, hogy „szegény ember” Gripenje, de szerintem XXI. század MiG-21-se elnevezés jobban illik rá…

  2. Irán? Amerika gondoskodik arról hogy senkitől ne vásároljon semmit inkább előbb támadja meg mint hogy ilyet szerezzen be .
    Nem hiába putyin tervezet eurázsiai unióját már most megkezdi a jenki felszámolni azzal hogy rúgják ki tádzsigisztánból az orosz katonákat .
    Ha Irán kaphatna is ilyeneket akkor Pakisztán után ő lenne a legnagyobb megrendelő .
    Bár Iránnak inkább a mig-35 lenne célszerű.

  3. Mig-35? Szerintem mire abból sorozatgyártás lesz (ha lesz egyáltalán) addigra már túl késő. A mig-nek még rengeteg dolog kell mire gyártásra érett lesz. Az még sok év.
    A JF-17 pedig már kész van. Sorozatban gyártják, van aki rendszeresítette. Később még továbbfejleszthető amire ha jól tudom már vannak is tervek.

  4. Fájó dolog, de a MiG-35-ből sajnos már semmi sem lesz. Nincs konkrét tender amin részt vesz. Az orosz légvédelem és légi erő hosszabb távon a Szuhojokkal számol. Belőlük évente vesznek át újabb és újabb klónokat, míg nagyon régen halottunk(?) arról, hogy az orosz légi erő új 29-vet át…
    Egy átfogó korszerűsítést még eltudnék képzelni a meglévő gépeken, de félő, hogy teljesen kihajtják a 29-ket és utána roncstelepre velük…
    Remélem, hogy tévedek és az előbbi megvalósul valamilyen szinten. De ezt már most el kellene kezdeni, mert a repült órák fogynak és évről-évre kevesebb 29-es marad, amit megéri korszerűsíteni…

  5. Örülnék, ha sikeres lenne a típus. Sok afrikai országban az öreg szovjet technika leváltására jól jönne. Esetleg a szerbeknél is megjelenhet, mivel náluk is váltótípust keresnek és igen kevés pénzük van így esélyes. Ugyan így romániában is.

  6. Szerintem Romániában esélytelen egy nem NATO kompatibilis gép ráadásul elektronikailag és fegyverzetben sem hozza azt ami ma már például a „grippenél” hétköznapi.Való igaz hogy keveset lehet tudni a gép ilyen képességeiről de olcsósága miatt nem hiszem hogy eléri egy nyugati 4+,4++ generációs harci gép hasonló képességeit.

  7. A pakisztáni gépek együtt tudnak működni az F-16-osaikkal akkor valószínűleg alkalmasak NATO-n belüli alkalmazásra is.
    Ez a NATO kompatibilis egy humbug duma! Pont a ma érkezett AS-ben is ezt olvastam. Ha a nyugati gépekkel tud komunikálni és közösen feladatot végrehajtani simán megfelel. De olvasd el a típusismertetőt és utána magyarázz.

    A főbb kérdés az alkatrész ellátás. Ugyanis a hajtóműve az RD-93 amit ha jól tudom az oroszok csak 26 másik országba engednek tovább értékesíteni és egyik sem európai.
    Az ára azért alacsonyabb mert a kicsi Lee kb 20x kevesebbért csinálja azt amit a svéd Olaf. :) KB ezért lehet 2-3 dbot rendszeresíteni 1 grippen árából.

    Amúgy nem éri el a nyugati gépek szintjét, de nem is arra tervezték. Az indiai Tejas ellenfelének szánták. A tejashoz képest sztem jobb. (saját vélemény, nem kell velem egyetérteni)

  8. Roni! „Irán? Amerika gondoskodik arról hogy senkitől ne vásároljon semmit inkább előbb támadja meg mint hogy ilyet szerezzen be .”

    Roni, ezt te se gondoltad komolyan, ugye? Ebből a gépből ha Irán beszerez 300 db-ot holnap, akkor ha kell egy hét múlva ennyi légi győzelme lesz az USA-nak. Ez a gép semmilyen módon nem veszélyeztetné a támadókat. Halomra szednék azokat, amelyeket nem a betonba döngöltek előtte.

    Hozzáteszem, szerintem még Raptorok nélkül is…

  9. „Ez a NATO kompatibilis egy humbug duma!”

    Én sem azt mondom hogy védelmi képességekben sokat számít de tény hogy én még nem láttam olyan fotót ahol GBU-val,AMRAAM-mal,SDB-vel,Littening-el repül a gép csak írják hogy képessé tehető ezek hordozására(és az USA engedélye megkérdőjelezhető).Ha valaki tud ilyen fotót mutatni szívesen megnézném. Azt sem lehet tudni hogy a radarja képes e eggyüt működni például egy E-3 AWACS-al stb stb. Megoldható persze némi idő és pénz kérdése…:)

  10. „Ebből a gépből ha Irán beszerez 300 db-ot holnap, akkor ha kell egy hét múlva ennyi légi győzelme lesz az USA-nak. Ez a gép semmilyen módon nem veszélyeztetné a támadókat. Halomra szednék azokat, amelyeket nem a betonba döngöltek előtte.”

    Két századnyi Raptor elegendő lenne… :D

  11. Ismétlem: a natokompatibilitás annyit tesz, hogy NATO szabvány komunikációs eszközökkel rendelkezik a gép. Hogy milyen fegyverzettel semmisíti meg az ellenséget az részletkérdés.
    Egyébként a pakisztáni gépeken tervben van a nyugati fegyverzet integrációja. Csak idő és akarat kérdése!

    A gép radarja nagy valószínűséggel együtt tud működni mivel így tervezték, a KLJ-7 az izraeli ELTA-2032-es kínai változata, amit india nem kaphatott meg a tejashoz(amcsi közbelépésre).

    Ismétlem olvasd el a típusismertetőt. :)

  12. „Ebből a gépből ha Irán beszerez 300 db-ot holnap, akkor ha kell egy hét múlva ennyi légi győzelme lesz az USA-nak. Ez a gép semmilyen módon nem veszélyeztetné a támadókat. Halomra szednék azokat, amelyeket nem a betonba döngöltek előtte.

    Hozzáteszem, szerintem még Raptorok nélkül is…”

    Miért kell az Amcsikat ennyire isteníteni Nem tudom felfogni ésszel Ők sem sérthetetlenek Nem mindenhatók Szerintem megfelelő taktikával bármelyik amerikai gépet le lehet lőni Akár az F-22 est is EZ A MAGÁN VÉLEMÉNYEM
    Most jöhetnek a fej leszedős hozászolások :)

    Ha jól tudom a MIG-21 esen alapszik Szegényebb országoknak tökéletesen megfelel Jópofa gép Tetszik

  13. Jancsiga, ugyan már.

    Nem amcsiimádat ez, csak kissé reálisan kell nézni a dolgot. Szerinted hobbiból plusszolnak fel 4 gen. gépeket igencsak drágán? Szerinted passzióból repülnek, gyakorlatoznak az amik annyi repült órát?

    Milyen lehet az irániak repült óraszáma az amikéhoz?
    Mennyi idő alatt lehetne igazán csapatmunkássá tenni egy új típus repülőgépeit?
    Milyen mennyiségben áll rendelkezésre pilóta?
    Melyik légiharc fegyverzet bizonyított eddig úgy, (húsz éven belül), mint az amiké?
    Milyen háttérkiszolgálása, segítője van az ami vadászoknak, amiről jelenleg bárki csak álmodhat?

    Reálisan nézve előbb szednék le ezeket a gépeket, mint ahogy azok bemérnék az ellenséget. Hidd el, ennyivel előrébb járnak.

    Irán jobban teszi, ha a légvédelmét erősíti. Mondjuk ha ki tudnák lőni a tankergépeket, akkor…

  14. Tudom hogy meredek, de Iránban valami készül. A múltkori hatalmas robbanás után, egyre csak jönnek a nyilatkozatok. Valószínűleg egy „interkontinentális” ballisztikus rakéta szilárd hajtóművét teszteltek. Ezt onnét gondolom hogy a képek szerint a fél bázis eltűnt. Szerintem ma Iránnak nem prioritás az JF-17 kategóriájú gépek, a J-20-ra inkább ráizgulnának. Ugyanis nem 300 gépre hanem 1000 db lenne szükségük az USA ellen, és ez gazdaságilag nem elérhető. Másrészt szerény véleményem szerint még az elaggott iráni gépek között (helikopter, repülőgép) van olyan amibe a magyar pilóták a mennyországban éreznék magukat. Viszont érdemes mostanában Iránra figyelni újabb ballisztikus rakéták, tengeralattjárók (200 tonna),légvédelmi rakéták bejelentése várható. Egyébként az biztos ha lesz valami új repülőgép az csak 100% iráni gyártású lehet (Kínai tervek alapján) (Vityaz 2000)

  15. Azért annak örülök, hogy nem most írtuk ki a tendert. Akkora az államadósság, hogy ha Kína kísegítene, még meg is vennénk ezt a gépet. Akkor bezzeg ilyen jó, meg olyan jó gép lenne…. Szerény véleményem szerint ez a gép békeidőben igen megfelelő masina. Háborúban pedig tízezres nagyságrendben megfelelő lehet. De hol lesz ebből tízezer?

  16. comandante, szóval Iránnak csak az elrettentés (atom? ballisztikus rakéták), vagy a légvédelem a járható út pillanatnyilag.

    Saját gyártású gép egy ilyen elszigetelt országból komoly minőségben nem érkezhet. – mindegy milyen tervek alapján.

    A tengeralattjárók szerintem itt nem tényezők. Háború esetén az aktív szonárok százai a lepényhalat is felderítik, nemhogy az iráni csónakokat. Meglepő lenne, ha akár csak megközelítenének egy német, vagy egy orosz halkított gépet.

  17. jancsiga valószínűsíthetően nem arra gondolt, hogy ez a paki lövi le megfelelő taktikával a Raptort, hanem általában le lehet lőni bármit, pl. légvédelemmel. Ebben sok az igazság. Minden csodafegyver addig marad „csoda” amíg meglepetésszerű paraméterekkel rukkol elő. Ha már ismertek a tulajdonságai, akkor a helyi lehetőségekre építve létrehozható egy célirányos műszaki-taktikai rendszer ami a csodát taccsra vágja. Kell némi műszaki jártasság és képesség hozzá, ami nem volt meg Iraknak, meg a hasonszőrű országoknak, de már a szerb színvonalú műszaki képesség és jártasság ledurrantott pár F16-ot és egy F117et. És akkor még mindig kevéssé voltak ismertek a nyugati technikák és régivágásúak a szerb tábornokok stb.

  18. Na eröl van szó :) Nem tudom miért kelet ere a kormentre egy negatív szavazatot adni Nem tudom mi a bajotok vele Ha bele gondolok akkor tudom De inkább nem mondok semmit Nincs kedvem vitatkozni pár …… emberel

  19. tallking , én nem hiszek abban, hogy a Raptor képességeit megközelítőleg is ismernék a világban. Ki tudja milyen a zavaróképessége mondjuk? Hány olyan apróság van benne szunnyasztva, ami csak egy komoly bevetésnél kerül elő.

    A Jugó példa szerintem azért nem szerencsés, mert igaz, és valóban szép teljesítmény volt az a bizonyos lövés, de azért Szerbia tehetetlenül kellett hogy végignézze a légi fölényt. …és azért a mostani USA potensebb, mint az akkori.

  20. Igen pont erről van szó. Senki nem állította hogy a Raptor legyőzhetetlen. De akkora műszaki szakadék van például ez esetben az Iráni légvédelem és légierő kontra Raptor között hogy egyszerűen nincs értelme ezen vitázni.
    Való igaz hogy a beavatottak kis csoportján kívül gyakorlatilag senki nem tudhatja pontosan mire is képes a gép. Hadgyakorlatokon viszont megdöbbentő a fölénye. Ez pedig tény.

  21. Nem a csilli villi 4+ os amcsi csodák ellen tervezték a gépet. Ezt tessék bevésni a buksikba és ez után lehet irogatni a marhaságokat.

    :)

    Iránba tuti nem kerül ez a gép. Túl kicsi oda inkább a J-10 vagy j-11 inkább megfelelőbb lenne.
    De én inkább a HQ-16 os rendszerre szavazok. Tuti becsempésznek néhány üteget.

  22. Kígyószem!
    Igazad van ,sokszor az az ember érzése ,mintha valami „autókártya”játékba csöppen bele.Leírsz valamit, jönnek az …… és megkérdezik „azt tudja amit a Bugatti Veyron he me ha nem akkó gyík a gép he!
    Majd ha megszólalsz és esetleg rosszat ,hülyeséget írsz lecsapnak rád az önjelölt moderátorok ,hogy én má rég kitiltottalak vóna he te he.

  23. Ahh mennnye, dudi! Tudhatnad,hogy egyetlen raptor szetcincalta volna az akkori NATO-t :D
    Minden esetre, az az egy darab bombazo lehet tobb kart okozott mint a felig szetbombazott orszag..mennyi is? 2 millird? :D (csak viccelek nemhogy megoltok! :P)

  24. igla

    Az igaz, hogy Raptor egyelőre „titkozatos” ha bevetéseket fog repülni százszámra akkor sok minden kiderül. Valószínűleg pont a meglepetés-érték minél további megőrzése miatt nem exportálják, meg amúgy eléggé keveset mondanak róla.

  25. Trident

    egy trend részeként mutattam a szerbeket. Irak nulla szellemi színvonal, nulla eredmény (ők is lőttek ugyan le, SV során, de a bevetésmennyiséghez képest az semmi), szerbek egy kicsivel többet tudtak és kicsivel többet értek el.
    Aki még többet tud és régivágású vezetői helyett olyan vezetői vannak akik már belenőttek a elektronikus, precizíós nyugati technikába még többet érhetnek el.

    Mellesleg:”….de azért közben rommá bombázták szerbiát.”
    na ez kész tájékozatlanság. Pont az volt a NATO problémája hogy a szerb haderő 2%-át semmisítették meg csupán. Ezt a becslést a NATO adta, a szerbek még ennél is kevesebbet ismertek el.

  26. Hát Iránnak valóban HQ-16 légvédelmemre is lenne szükséges .
    Na de ugyan már emberek egy kínai magas rangú tábornok kijelentette hogy az f-117 „már akkor elavult volt amikor lelőtték” .DD
    eygébként mennyire jó a jf-17 ezzel a képességgel?
    Egy 3 négyzetméteres visszaverő felületű célt 125 km észlel szemből ,
    fölháttérben ez 50 km csökken .
    Nagyobb viszaverő felületű hajókat 250 km is felderíti.

  27. A hónap elején küldtem be az infót, hogy hajóelleni rakétamaketekkel fényképezték le a típust.

    https://htka.hu/2011/11/11/27846/

    Azóta felkerültek képek, melyeken asszem már igazi rakéták vannak és pár videó is.

    http://img403.imageshack.us/img403/8824/fc106yj83yellow02.jpg

    http://img822.imageshack.us/img822/4780/fc106yj83yellow01.jpg

    http://www.youtube.com/watch?v=r-mw86g6s5o

    http://www.youtube.com/watch?v=xbOQnvjQGGg

  28. @Kaktusz

    A HQ-16 az orosz SZ-300 MPU2 kínai koppintása, de elvileg az izraeliektől kapott patriot irányítórendszerével kombinálták össze.
    Sajnos ezek nem megerősített infók, de ilyenekbe lehet belefutni. Mondjuk a J-10 – Lavi kapcsolat után már könnyebben adok egy kis pluszt az infó hihetőségének, de még mindig nem veszem készpénznek.

  29. comandante, persze hogy nem füstöl. Az a pár kínai, aki tekeri a szélkereket a gépben, csak izzad:)- amúgy én is jó teljesítménynek tartom, hogy „tisztább” égésű a gép.

    Előzőhöz, a légvédelmi ágyúkhoz: nem tudom az optikai rendszer milyen tartományban dolgozik, de ha infra, akkor zavarható, ha csak „szemre műkszik, akkor komoly korlátai vannak. Mondjuk éjszaka. Ha egyéb felderítő, célravezető rendszert használnak hozzá, akkor az zavarható. Szerintem. Meg túl messziről kilőhető.

    Azért Irakban a csöves légvédelem befestette az eget, de nulla hatékonysággal – Bagdadra gondolj.

  30. A csöves légvédelem használhatósága már erősen korlátozott volt a 4 generáció ellen is, sőt, Vietnam óta gyakorlatilag vadászbombázókra nem igazán jelentett komoly veszélyt.

    A Raptor egyszerűen elrepül fölötte, hogy biztosítsa a légteret, és mögötte pedig a „biztos” légtérben a viperákról és lódarazsakról záporozik a HARM a radarra ami egyet is mer pittyegni.

    Ki van ez találva rendszerszinten. És ha persze majd jön az F-35, akkor már a dinó nem is feltétlenül kell az egészhez, ha csak egy kisebb légierő az ellenség, ki lehet iktatni, részben még a talajon, a Villámokkal is.

  31. Vissza térve Iránra.Volt róla szó már itt is ,hogy pl fegyvercsempész bandát fogtak akik hajtómű és helikoptereket vittek volna Iránba.
    + 2008 körül is felmerült az,hogy Izraeli Hírszerzés tudomást szerzett arról ,hogy Irán és Oroszország”Rosoboronexport” tárgyalt 250 Szu-30MKM beszerzésről +20 IL-78MKI.
    Valamit tárgyaltak a Kínaiakkal is ,hogy J-10 vagy JF-17 beszerzéséről.
    Így vagy úgy de hamarosan szűkségük lesz új gépekre.A saját fejlesztés nem lett túl sikeres,sem pedig korszerű.