|

HTKA Hírhalom 2018. 51. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

December 12-én felszállás közben kigyulladt az egyik afgán Mil Mi-17 helikopter.

A Szudáni Légierő 556-os oldalszámú Mi-17-ese felszállás közben magasságot veszített és visszahuppant a Zalingei repülőtér futópályájára. A becsapódás következtében a főfutók berogytak és a gép megrongálódott. A balesetben nem sérült meg senki sem.

December 15-én hajnali 5 óra körül egy kispályás focipályára történő leszállás közben a hálót tartó fémszerkezetnek ütközött és lezuhant a cseh rendőrség által üzemeltetett, légimentési feladatokat ellátó, OK-BYB lajstromú Eurocopter EC135T2+ típusú helikopter. A gép egy súlyos sérülthöz igyekezett (akit egy vonat ütött el) és a helikopterrel történt baleset miatt stabiliálást követően közúton szállítottak kórházba.

December 15-én, helyi idő szerint 15 óra 30 perckor végső megközelítés során az Ozerne repülőtértől 2 kilométerre földnek csapódott az Ukrán Légierő kék 55 oldalszámú Szuhoj Szu-27 Flanker típusú elfogóvadásza. A pilóta életét vesztette a balesetben.

December 18-án helyi idő szerint 13 óra 40 perckor egyelőre ismeretlen okokból kényszerleszállást hajtott végre a japán Iwakuni támaszponton a USMC egyik McDonnell Douglas F/A-18D Hornet típusú vadászbombázója. A gép a futópályán állt meg és órákra blokkolta a légiforgalmat, így az ANA (All Nippon Airways) egyik érkező járatát kitérő repülőtérre, Hiroshimára irányították át.

Közös vállalatot hoz létre a Boeign és az EMBRAER a KC-390-es teherszállító értékesítésére. A brazil fél 51%-os többségi tulajdonrészt birtokol, míg az amerikai cég 49%-ot kap a tortából.

Komolyan gyarapodik 2019-ben a Fülöp-szigeteki Légierő, ugyanis több korábban megrendelt eszköz leszállítása lesz esedékes. Érlkezik két AH-1J harci helikopter, 6 darab Super Tucano, két légi harcálláspont, valamint 13 darab Hermes pilóta nélküli repülőgép.

Oroszország Szu-30M2 Flanker vadászbombázókat telepített a Krím-félszigetre, a Belbek támaszpontra, melyek december 22-én értek földet az új futópályán.

A New York Times információi szerint Kína és Pakisztán felgyorsítja a JF-17 gyártását.

Új-Zéland nem engedélyezi, hogy területén állomásozzanak Szingapúr F-15SG vadászbombázói (a döntést az Ōhakea támaszpont korlátozott infrastrukturális kapacitására hivatkozva hozták meg). A városállam területe miatt a légierő repülőszázadainak nagy része külföldön vendégeskedik.

December 21-én végrehajtotta szűzrepülését az M-345 HET (High Efficiency Trainer) első sorozatgyártású példánya. A kétüléses gyakorlógép az Alenia Aermacchi M-311 némileg áttervezett, modernizált változata – ez utóbbi pedig a SIAI-Marchetti S.211 leszármazottja. A Leonardo a típust a nagyobb M-346 Master könnyebb, olcsóbb alternatívájának szánja.

Forrás: Leonardo ,

A Bloomberg információi szerint a Pentagon komolyan fontolgatja, hogy újabb F-15-ösöket rendel, ráadásul a legmodernebb F-15X verzióból. A 12 darab Boeing F-15X-re 1,2 milliárd dollárt különítenének el a 2020-as költségvetésből.

Körvonalazódnak az F-35 Lightning II Block IV-es csomagjának képességei. A JSF iroda nyilatkozata szerint a következő verzió főként a tengeri csapásmérés területén fog fejlődni, annak ellenére, hogy még nem kapja meg az LRASM (Long-Range Anti-Ship Missile) rakétát.

A Lockheed Martin 996 millió dolláros megrendelést kapott 84 darab görög F-16-os modernizálására, a Vadászsólymok a munka végeztével F-16V verziójúak lesznek. A korszerűsítési munkálatokat a texasi Fort Worth-ben és Athénban végzik majd, a teljesítési határidő 2027. június 30.

Japán új radarrendszer létrehozását tervezi a Sanyo Onoda támaszponton, mellyel az űrszemét és az ellenséges műholdak pályáját figyelné.

Az Orbital Sciences Corp 46 millió dolláros megrendelés kapott a Pentagontól 15 darab GQM-163A Coyote céleszközt rendelt, mellyel a hajó-elleni rakéták alacsony repülési pályáját szimulálják a hajók észlelő és elhárítórendszereinek teszteléséhez.

A Tyndall légbázisról több F-22A Raptort telepítenek át Alaszkába. A jövő év eleján további támogatószemélyzetet csatlakozik hozzájuk.

A Lockheed Martin leszállította az első LRASM (Long Range Anti-Ship Missiles) szárnyas rakétát az USAF B-1B egységéhez.

Végrehajtotta első autonóm repülését az Airbus Helicopters által fejlesztett VSR700 robothelikopter. Az EC120B Colibri főtervezője által megalkotott Guimbal Cabri G2 ultrakönnyű helikopterből kialakított UAV-t a Mistral helikopter-hordozón is tervezik tesztelni.

Forrás: Airbus ,

A Brit Királyi Haditengerészet nagy bánatára az AW159 helikopterük hajóelhárító rakéta nélkül marad 2021-ig, ugyanis problémákba ütközött a Sea Venom/ANL fejlesztése.

Tajvan is problémákkal találta szembe magát, ám ott a Wan Chien cirkálórakéta / csapásmérő robotrepülőgép megalkotása során merültek fel előre nem látott akadályok. A legutóbbi két éleslövészet során ugyanis gyártási problémából adódó működési zavart észleltek a meghajtásban.

A Lockheed Martin 585 millió dolláros szerződést kapott egy felderítőradar fejlesztésére, legyártására, és beüzemelésére, melyet Hawaiira, Oahura telepítene a Pentagon. A Homeland Defense Radar-Hawaii (HDR-H) néven futó projekt során felhasználják az alaszkai LRDR (Long Range Discrimination Radar) során szerzett tapasztalatokat.

Forrás: Lockheed Martin ,

Az Indiai Légierő komoly légiszállítási erődemonstárciót tarott, egy hullámban egyszerre 463 tonna terhet szállítottak át a Chandigarh támaszpontról egy teherledobási zónába.

December 21-én Ukrajna átvehette az első két H225 helikopterét. További két példány a következő hetekben csatlakozhat a flottához. A kelet-európai állam összesen 55 darab H125, H145 és H225 helikoptert rendelt az Airbus Helicopterstől.

Bemutatkozott a Korea Aerospace Industries (KAI) által fejlesztett Light Armed Helicopter (LAH).