|

HTKA Hírhalom 2019. 4. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Átvette az első, USS Gerald R. Ford (CVN 78) repülőgép hordozóra kerülő új generációs fegyverszálljtó liftjét az Amerikai Haditengerészet. A hajó összesen 11 példányt kap az AWE (Advanced Weapons Elevator) rövidítéssel illetett eszközből, mely 24 000 fontnyi tömeg szállítására képes 150 láb/perc sebességgel, ez 10 886 kilogrammot és 45,72 méter/perc sebességet jelent. Összehasonlításképp, a Nimitz-osztályú hajókon működő liftek 10 500 font 10 láb/perc sebességgel történő mozgatására voltak alkalmasak. A júliusban esedékes rendelkezésre állóságig be kell fejezni az összes felvonó integrálását és tesztelését.

Az új felvonó bemutatása Fotó: U.S. Navy/Jeff Troutman ,


Márciusban veheti át új AW109-es forgószárnyasait a Nigériai Légierő. A helikopterek érkezését a parancsnok, Sadique Abubakar légi marsall hozta nyilvánosságra január 19-én. Összesen 5 példányt kapnak az európai típusból, emellett egy Mi-35 harci helikopter is érkezik Oroszországból.


Egy miniatűr nukleáris reaktor kifejlesztésének lehetőségét vizsgálja a Pentagon. Egy olyan egységet szeretnének, mely 1-10 MW-os teljesítmény leadására képes, tömege pedig nem haladja meg a 40 tonnát. Utóbbi amiatt szükségszerű, hogy egy C-17-es rakterében szállítható legyen, ez a fizikai méreteinek a korlátozását is magával vonja.


Elefántcsontpart is csatlakozott a C-295-öst megrendelő országok közé. 1 szállító verziójú példány beszerzésére írtak alá szerződést január 21-én, ezzel ők lesznek a típuscsalád 28. üzemeltetői.


Súlyos kimenetelű balesetre került sor január 14-én Iránban. A légierő egyik B707-300 szállítógépe Kirgizisztánból szállított húst a Payam Nemzetközi Repülőtérre, Iránba. Az helyett viszont, hogy a reptér 30-as pályájára landoltak volna, a Fat’h repülőtér 31L pályájára kísérelte meg a leszállást a személyzet. Utóbbi 1300 méteres hossza azonban kevésnek bizonyult, így a repülőgép túlfutott, összetört, és kigyulladt. A fedélzeten tartózkodók közül 15-en életüket vesztették, csupán 1 személy élte túl a balesetet. A baleset okainak kivizsgálását megkezdték, annyi biztos, hogy az időjárási körülmények nem voltak ideálisak, és hogy a Payam repülőtéren NDB és VOR navigációs lehetőséget is biztosít.


Január 23-án kiképzőrepülés közben lezuhant a Pakisztáni Légierő egyik F-7PG típusú harci gépe. A balesetre az afganisztáni határnál található Mastung városától nem messze került sor, a pilóta sajnos életét vesztette.

Forrás: The News Tribune ,


Elvesztette egyik Z-9A forgószárnyasát a Mali Légierő január 19-én helyi idő szerint 11:03-kor. A másnapi nemzeti ünnepnapra gyakorlás közben történt a baleset, melyben senki nem vesztette életét.


Fontosabb mérföldkőhöz érkezett az Y-12 nemzeti biztonsági komplexum a B61-es bombák élettartam növelésének programja során. December 6-án sikerült hitelesíteni a nukleáris fegyver legújabb, B61-12-es változatának első sorozatgyártott példányát. Márciusig további 8 példánynak kell átesnie hasonló procedúrán. A B61 Life Extension Program (élettartam növelő program) célja, hogy a több harci repülőgépen, köztük különlegesen felkészített vadászbombázókon is hordozható taktikai nukleáris bombák élettartamát 20 évvel kitolják.

F-15E épp útjára indít egy B61-12 gyakorlóbombát | Fotó: NNSA ,