|

Elérkezett az amerikai Oliver Hazard Perry fregattok utolsó bevetése

Nem új keletű információ, hogy a U.S. Navy hajóarzenáljából lassan kikopnak a fregattok, a haderőnem pedig egyelőre ismeretlen időre nélkülözni kényszerül ezen hajótípust. A régebbi menetrend szerint az Oliver Hazard Perry osztályú fregattok utolsó példányát 2020-ban nyugdíjazták volna, ám anyagi okokból ez 2014 tavaszán 2015-re módosult. 2015 pedig elérkezett.

Egyetlen bevetése azonban még lesz a hajóosztálynak, hiszen a USS Kauffman (FFG 59) csütörtökön hajózik ki az Oliver Hazard Perry fregattok kapcsán már megszokott feladatkörrel: a norfolki honi kikötőjű hadihajó Közép- és Dél-Amerika partjai mentén fog őrjáratot teljesíteni, elsősorban kábítószer csempészekre vadászva.

A USS Kauffman (FFG 59) a  vízre bocsátásnak évében, azaz 1986-ban. Az 1987-ben szolgálatba állított fregatt után még kettőt vett át a U.S. Navy, ám úgy alakult, hogy nem a legifjabbak, hanem a Kauffman lesz az utolsóként nyugállományba kerülő amerikai fregatt. Az FFG 59 tervezett deaktiválása 2015 szeptemberében várható.

A USS Kauffman (FFG 59) a vízre bocsátásnak évében, azaz 1986-ban. Az 1987-ben szolgálatba állított fregatt után még kettőt vett át a U.S. Navy, ám úgy alakult, hogy nem a legifjabbak, hanem a Kauffman lesz az utolsóként nyugállományba kerülő amerikai fregatt. Az FFG 59 tervezett deaktiválása 2015 szeptemberében várható. ,

A U.S. Navy ez év januárja és októbere között ugyan deaktiválja jelenleg még aktív 9 Oliver Hazrd Perry osztályú fregattját, ám ez nem jelenti mindegyik hajó nyugdíjba vonulását, hiszen egy részük baráti haditengerészetekhez kerül: a Kongresszus tavaly decemberi jóváhagyásával a pár nap múlva kivonásra kerülő USS McClusky (FFG 41) és a 2013 januárjában kivont USS Curts (FFG 38) Mexikó, míg az idén márciusban deaktiválásra kerülő USS Garry és USS Taylor a 2013 márciusában kivont USS Carr társaságában Tajvan haditengerészetéhez kerül.

A USS Kauffman (FFG 59) lesz az utolsóként inaktiválásra kerülő Oliver Hazard Perry osztályú fregatt. Legalábbis az Egyesült Államokban. | Fotó: A USS Kauffman facebook oldala

A USS Kauffman (FFG 59) lesz az utolsóként inaktiválásra kerülő Oliver Hazard Perry osztályú fregatt. Legalábbis az Egyesült Államokban. | Fotó: A USS Kauffman facebook oldala ,

Továbbá ne feledkezzünk meg a külhoni gyártású OHP fregattokról: Ausztrália 2, Spanyolország 6, míg Tajvan 8 fregattot épített hazai hajógyárakban. Az 1977 – 1989 között a U.S. Navy számára megépült példányok közül pedig többet találhatunk baráti haditengerészetek zászlaja alatt, – ide értendő Lengyelország, Törökország, Egyiptom, Pakisztán és Bahrain – miután az USA már korábban is adogatott el a Bath Iron Works és a Todd hajógyárak által megosztottan megépített 51 fregattjából.

A USS Ingraham a nyílt vízen a fotós felé haladva.

A Washington államban található Naval Station Everett-et honi kikötőjének mondható USS Ingraham az USA-ban megépült 51 OHP legifjabb példánya: 1989-ben állt szolgálatba. | Fotó: Richard Doolin, U.S. Navy ,

Zárásul újfent megemlítenénk, amiről már tavaly is írtunk: a U.S. Navy egyelőre fregatt nélkül marad, ám ezen időszak lehet nem lesz olyan hosszú, hiszen az Oliver Hazard Perry váltónak szánt LCS program egyelőre nem kimondottan sikeres volta miatt Chuck Hagel védelmi miniszter tavaly bejelentette egy alsó hangon egy feljavított LCS változat, esetlegesen egy új fregatt osztály létrehozásának szándékát.