|

Már 2015 végére kivonhatják az összes amerikai fregattot?

Nem új információ, hogy a fregattok napjai egyelőre meg vannak számlálva az Egyesült Államok Haditengerészetén belül, az azonban igen, hogy az utolsó Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt jóval a korábban tervezett időpont előtt kivonásra kerülhet: 2020 helyett már a jövő év folyamán.

A korábbi ütemterv alapján 2014-2015 folyamán összesen 12 fregatt került volna deaktiválásra, míg a maradék 3 közül kettőre 2017-ben, a legutolsóként elkészült Oliver Hazard Perry fregattra, a USS Ingrahamra pedig 2020-ban került volna sor.

A USS Ingraham a nyílt vízen a fotós felé haladva.

A Washington államban található Naval Station Everett-et honi kikötőjének mondható USS Ingraham az USA-ban megépült 51 OHP legifjabb példánya: 1989-ben állt szolgálatba. | Fotó: Richard Doolin, U.S. Navy ,

Ezen döntés formálisan várhatóan az elkövetkező hetek folyamán kerül nyilvánosságra, mikor is megküldésre került a Kongresszushoz az elkövetkező 30 évet lefedő hajóépítési tervezet.

Ezen rövidhír zárásaként had kanyarodjak kicsit vissza az első bekezdéshez, melyben azt írtam, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy a U.S. Navy lassan fregatt nélkül marad. Ennek kapcsán azonban megemlítendő, hogy az Oliver Hazard Perry-osztályú fregattok feladatkörér átvenni hivatott 2 LCS osztály nem aratott osztatlan sikereket, olyannyira nem, hogy a közelmúltban írhattunk róla, hogy Chuck Hagel védelmi miniszter nyilvánvalóvá tette a program idő előtti zárását, továbbá bejelentette egy alsó hangon egy feljavított LCS változat, esetlegesen egy új fregatt osztály létrehozásának szándékát.