|

Itt a vége: Moszkva és Párizs megállapodott a Mistral kártérítésről

Nem hiszem, hogy hosszasan ragozni kéne mit is takar a hír címe, hiszen a franciák számára különösen csúnya véget ért francia – orosz Mistral szerződés kapcsán számos hírt írtunk az utóbbi időben.

A ddolgok a tavasz óta azonban végre révbe értek – legalábbis tegnapi orosz bejelentés alapján Moszkva és Párizs megállapodott a kérdésben, lezárták a vitás kérdéseket, megállapodtak abban mekkora összeget is fizet vissza Franciaország a megkárosított Oroszországnak.

És nem, ezt az összeget, illetve annak ütemezését még nem tudni, lévén ahogy azt Putyin elnök katonai együttműködésekkel kapcsolatos tanácsadója, Vlagyimir Kozsin elmondta ezt csak azután hozzák nyilvánosságra, mikor is – reményeik szerint hamarosan – formálisan, aláírásokkal is lezárják a tárgyalásokat.

Emlékeztetőül: a Franciaország bár nem önszántából, de az Oroszországgal szembeni szankciókra hivatkozván nem szállította le az Oroszország által megrendelt és nagyobbrészt már ki is fizetett 2 db Mistral osztályú helikopter-hordozót. A helyzetet sokáig tűrő Moszkva májusra elégelte meg végleg a dolgot és jelentette be, hogy már csak a visszafizetendő anyagiakról hajlandó tárgyalni az egyébként nem sokkal korábban elég pofátlan ajánlattal bepróbálkozó Párizzsal.

A visszafizetendő összeg várhatóan 1 milliárd eurójába fog kerülni a francia adófizetőknek, akiknek ezen felül havi szinten állítólag nagyjából 5 millióba kerül a nem leszállított 2 helikopter-hordozó állagmegőrzése.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,