|

A Dassault Systèmes segítene az orosz Mistral megtervezésében

Jól ismert történet a francia – orosz szerződés a franciák Mistral osztályú helikopterhordozó dokkhajóinak Oroszország számára történő értékesítéséről – pontosabban a szerződés ellenére végül is nem értékesítéséről.

Moszkva a közelmúltban lényegében letett arról, hogy Párizs leszállítja nekik az egyébként elkészült 2 hajót és tett arra utalásokat, hogy majd akkor megcsinálják a Mistral osztály orosz változatát.

Ehhez köthetően a Dassault Csoport alá tartozó Dassault Systèmes alelnöke a Párizsi Légiszalon alatt arról beszélt, hogy készek együttműködni az oroszokkal a saját helikopterhordozójuk megtervezésében.

„Nemzetközi kötelezettségeink és egy 10 éves kapcsolat folytatása részeként készek vagyunk felajánlani legmodernebb technológiáinkat, megoldásainkat a tengerészeti 3D modellezés terén az orosz hajóépítő szektornak és értékes technológiai partnerként közreműködni annak fejlesztésében.” – nyilatkozta Michel Tellier.

A Dassault Systèmes a Dassault csoport szoftverfejlesztő része, mely fő csapásiránya a CAD/CAM/CAE i. A szoftverkínálatukban és a piacon is meghatározó termékük a lassan 4 évtizedes múltra visszatekintő, CATIA gépészeti tervezőszoftver, melynek lassan 20 éve vannak a hajótervezési folyamatokat is támogató képességei. Nem meglepő módon a francia DCNS is az ügyfeleik között található, de a CATIA használva volt az amerikai Virginia osztályú atom-tengeralattjárók, vagy épp a Ford osztályú repülőgép-hordozók megtervezése során is.