|

Litvánia eddigi legnagyobb fegyvervásárlásaként vesz Boxer harcjárműveket

Fontos állomásához érkezett a napokban a litván haderő gyalogsági harcjárműveinek cseréje: pénteken jelentették be, hogy 88 db, 30 mm-es gépágyút rejtő toronnyal szerelt GTK Boxer beszerzéséről kezdik meg az egyeztetéseket a német – holland ARTEC-kel.

GTK Boxer 30 mm-es gépágyút rejtő LANCE fantázianevű toronnyal. | Forrás: Rheinmetall Defence, YouTube

GTK Boxer 30 mm-es gépágyút rejtő LANCE fantázianevű toronnyal. | Forrás: Rheinmetall Defence, YouTube ,

A beszerzés végösszege kapcsán egyelőre csak annyit lehet tudni, amit Jonas Vytautas Zukas litván vezérkari főnök nyilatkozott: várakozásaik szerint 400 millió euró körül alakul majd a végösszeg, de pontos összeget csak a tárgyalások lezárulta után tudnak majd mondani.

Litván M113 | Fotó: Litván Védelmi Minisztérium

Litván M113 | Fotó: Litván Védelmi Minisztérium ,

Ezen 400 millió összeg nem sokkal kevesebb, mint az idei, 425 milliós védelmi költségvetés, így már csak emiatt is jól jön, hogy a múlt héten komoly, 35 százalékos növekedést szavaztak meg a 2016-os évre nézve – a jövő évi költségvetés így 575,2 millió eurót jelent. (Forintosítva ez cirka 183 milliárd forint, ami mintegy 33 milliárddal több, mint a 2016-os, 299 milliárd forintos magyar védelmi költségvbetés fele.)

Litvánia egyébként az idei nyár végén kezdte meg tesztelni a LANCE tornyos Boxert, mely végül 12 másik ajánlattal szemben győzött. Annak ellenére is, hogy a németek nem mentek bele abba, hogy a Bundeswehr gépparkjából vehessenek használt – és így olcsóbb – példányokat.

Megjegyzendő, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem a Rheinmetall LANCE tornyot választották a litvánok, hanem izraeli 30 mm-es gépágyúval és a Spike páncéltörő rakéta megnövelt, 4 km hatótávolságú változatát (Spike-LR) felvonultató Samson Mk II toronnyal érkeznek majd a gépeik.

A tervek szerint az első Boxerek 2017-ben érkezhetnek meg Litvániába – és a korábban már bejelenteteknek megfelelően elsőként a fő ütőerőt képviselő Iron Wolf gépesített lövészdandár két zászlóalja kap majd belőlük.

A Balti országok közül nem Litvánia az egyetlen, aki modernizálja gépparkját: Észtország 1 évvel ezelőtt jelentette be, hogy megállapodás született 44 CV90-es gyalogsági harcjárműnek a holland haderő állományából való átvételéről – a 35 mm-es gépágyúval szerelt CV9035NL-esekért cserébe 100 millió euró vándorol majd a holland államkasszába.

Litvánia kapcsán érdemes megemlíteni, hogy szintén az idei évben döntöttek 21 használt PzH 2000 önjáró taracknak a német haderőtől való átvételéről. Ez 59 millió euróval terheli majd meg a litván védelmi költségvetést.