|

Lecseréli gyalogsági harcjárműveit Litvánia

Szárazföldi haderejének nagymértékű modernizációját határozta el Litvánia, melynek keretében jelentős mennyiségű haditechnika beszerzésére is sor kerül majd. A litván Honvédelmi Minisztérium által National Defence System Development Programme (NDSDP) névvel fémjelzett programot 2014 és 2023 között kívánják végrehajtani. Első lépésben a fő ütőerőt képviselő Iron Wolf gépesített lövészdandár két zászlóalja kap új, modern gyalogsági harcjárműveket a kiöregedő, s a kor igényeit már nem kielégítő M113-asok helyett. A teljes géppark cseréjét és az új eszközök bevethetővé válását 2020-ig szeretnék elérni.

Litvánia hadereje nagyrészt nyugati eredetű haditechnikával rendelkezik, melynek egy részét ajándékba vagy igen kedvező áron kapta, használtan. Természetesen ezeket modernizálták, ám idővel akár tetszik, akár nem, kikopnak az első vonalból. Az M113 harcjármű-család tagjaiból, több fázisban, körülbelül 360 darabot kapott Litvánia 2000 és 2006 között, ezekből jelenleg hozzávetőlegesen 200 példány bevethető. A típus az ország gépesített erejének derekát jelenti, Litvánia ennél potensebb harcjárművel nem rendelkezik. A litván katonák kedvelik a hidegháború derekán tervezett típust, ami kiváló szállítójármű, ám tűztámogatásra kevéssé alkalmas, illetve manőverező-képessége és védettsége is hagy kivetnivalót.

Litván M113 | Fotó: Litván Védelmi Minisztérium

Litván M113 | Fotó: Litván Védelmi Minisztérium ,

A cél egy olyan, a modern kor igényeinek megfelelő, kerekes gyalogsági harcjármű beszerzése, mely nem csak felváltja az M113-ast, de előrelépést is hoz majd. Így elsődleges szempont a teljes körű NATO-kompatibilitás, a modularitás (avagy egyazon platformon legyen kialakítható több feladatkör ellátására alkalmas jármű), az agilitás minden terepen, a korszerű passzív és aktív védelem, illetve a megfelelő tűztámogató fegyverzet megléte. A megfelelő típus kiválasztása érdekében a litván védelmi tárca kilenc gyártónak küldte el a követelményrendszert, a választ legkésőbb október közepére várják. Ez azért szükséges, mivel 2015-ben mindenképpen szeretnék megkötni a szerződést a győztessek, addig pedig alaposan le kell tesztelni az összes nevező járművet.