|

HTKA Hírhalom 2018. 1. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

4 darab F-16-ossal veszi át a NATO Baltic Air Policing feladatait a Dán Királyi Légierő. A stafétabotot ma nyújtja át az Amerikai Légierő 493. százada, akik 4 hónapon keresztül védelmezték a Balti államok légterét az illetéktelen behatolóktól, erről egy látványos videón is megbizonyoshattak a HTKA Olvasói. Ez a 6. alkalom, hogy a Dán Királyi Légierő hajózói és műszaki katonái a litvánok vendégszeretetét élvezhetik.


Január 2-án hazindult Kanadába a szeptember óta Romániában állomásozó 4 darab CF-188-as (az F/A-18-as hivatalos kanadai jelölése CF-188, de gyakran hivatkoznak rá CF-18-ként). A Kanadai Királyi Légierő vadászbombázói a kibővített NATO Air Policing keretében segítették a Román Légierőt a Fekete-tenger feletti légi forgalom ellenőrzésében.


Rosszul kezdődött az év a Görög Légierő számára, máris veszteséglistára került egyik T-2 Buckeye kiképzőgépük. Január 3-án történt a baleset, nem sokkal felszállás után a Kalamata légibázis közelében. Az első információk szerint a gép hajtóműve mondta fel a szolgálatot, a két pilóta sikeres katapultálást hajtott végre.

Hellén T-2 Buckeye | Forrás: en.wikipedia.org ,


A török védelmi miniszter, Nurettin Canikli megerősítette, hogy Ankara megegyezett Moszkvával 2 Sz-400-as légvédelmi rendszer, és a hozzá tartozó 4 üteg beszerzéséről, 2,5 milliárd dollárért. Az összeg 53%-át Oroszországtól felvett kölcsönnel finanszírozzák, a maradékot a saját költségvetésükből gazdálkodják ki. Az egységek szállítása 2020. márciusában kezdődik.


Elvesztette egyik NH90-esét az Ománi Királyi Légierő. A balesetre december 25-én került sor, az ország északi részén található Musannah bázison, kiképzőrepülés közben. A helikopter navigátora életét vesztette, a fedélzeten tartózkodó további két embert súlyos sérülésekkel szállították kórházba.


Még januárban sor kerülhet a legújabb orosz nehézbombázó, a Tu-160M2-es szűzfelszállására. Oroszország helyettes miniszterelnöke, Dmitry Rogozin továbbította a Tupoljev bejelentését, mely szerint az eredetileg februárra tervezett első felszállás időpontját némileg előrehozzák a projekt gyors haladása miatt.


Oroszországban első alkalommal tesztelték az RSz-28 Szarmat (NATO jelölése SS-X-30 Satan 2) folyékony tüzelőanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát. A fegyverre több robbanófej is szerelhető, melyeket önállóan lehet célra vezetni. A 2009-ben megkezdett fejlesztés célja, hogy leváltsák a R-36M (NATO kódnevén SS-18 Satan) ICBM-eket.


Felszállás közben lecsúszott a futópályáról és kigyulladt egy indiai MiG-29K hajófedélzeti üzemre is alkalmas Fulcrum a Goa haditengerészeti bázison. A pilóta vészledobással eltávolította a kabintetőt, majd sikeresen kimenekült a gépből. A tüzet a reptéri tűzoltók eloldották, egyelőre nem tudni, milyen mértékben sérült meg a gép szerkezete. Videók az esetről:


2017 vége egy korszak lezárultát is jelezte az Indiai Légierő számára, akik december 29-én kivonták a szolgálatból a MiG-21 T-96 és MiG-27ML  típusaikat. A legendás deltaszárnyú eme variánsának utolsó indiai színekben megejtett repülésére az említett napon került sor a Nal légibázisról felszállva, a pilótafülkében a légierő parancsnokával, B S Dhanoa vezérezredessel. Idén már csak modernizált MiG-27UPG-k képviselik a változtatható szárnynyilazású típusokat az IAF kötelékében. A légierő jelenleg 33 vadász századdal rendelkezik a szerintük szükséges ítélt 42 helyett, ebből azonban 14-ben MiG-21-esek, 27-esek és 29-esek repülnek, melyek élettartama 2027-ig lejár, és ha nem talál valami megoldást erre a védelmi minisztérium, akkor 19 századosra apad a légierő állománya.


Keletebbre a Bangladesi Légierő veszítette el egyik Mi-171SzH típusú forgószárnyasát. A helikopter egy határőrségi táborra zuhant az ország keleti részén található Sreemangal városában január 3-án, fedélzetén a Kuvaiti Haderő vezérkari főnökével és a Kuvaiti Haditengerészet főparancsnokával. A két magas rangú tisztviselőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Forrás: kuvaiti védelmi minisztérium ,


Pozitív megítélésű hír is tartozik az országhoz, a Bangladesi Légierő 2 új légibázis felépítésére kapott forrást. Az egyik repteret az ország déli részén található Barisal, a másikat az észak-keleti határhoz közel elterülő Sylhet városa kapja.


Még ugyan be sem fejeződött a Type 001A építése, műholdképek alapján kijelenthető, hogy Kínában megkezdték a második hazai tervezésű repülőgép-hordozó munkálatait. Ismeretlen források szerint a hajó építése két évet vesz igénybe, és az új brit Queen Elizabeth osztályú hordozókhoz hasonlóan két felépítménnyel látják el. Ezek végső kialakítása még nem dőlt el, azonban kisebbek lesznek, mint a Lianong és az első hazai hazai építésű hordozó hajószigetjei.

Megkezdődtek a 3. kínai repülőgép-hordozó építési munkálatai | Forrás: alert5.com ,


Nagy hatótávolságú légi indítású manőverező robotrepülőgépek beszerzésén fáradozik Tajvan. A légierő 300 kilométernél messzebbről indítható precíziós csapásmérő fegyverekre vágyik, a jelenlegi fegyverpalettájukról ehhez legközelebb az AGM-84L Harpoon áll a maga 278 kilométeres hatótávolságával. Kívánságlistájukon az AGM-158 JASSM és az AGM-84K SLAM-ER szerepel.


A tajvani Chung-Shan Nemzeti Tudományos Intézet évzáró konferenciáján a vállalat elnöke, Tsai Ing-wen bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett Teng Yun MALE kategóriájú (medium altitude long endurance – közepes repülési magasságú, hosszú járőrözési idejű) pilóta nélküli gép készen áll a sorozatgyártásra. Az UAV-t Tajvani Légierő egy újonnan felállított százada üzemelteti majd.


Vadászgépek síugrósáncról való indításának lehetőségét vizsgálja Tajvan. Háború esetén a tajvani légibázisok kifutó kínai rakéták tucatjainak jelentenének célpontot, ezért a szigetország mindig is szeretett volna STOVL (Short Take Off and Vertical Landing) képességgel ellátott vadászgépet vásárolni. Többször is merültek fel pletykák, melyek szerint máshol nyugdíjazott Harriereket vásárolnának, de ez sosem vált realitássá, a pár éve elhangzott F-35B igényükre pedig az Egyesült Államok mondott nemet. Ezek miatt más irányba kezdtek el kutakodni, így merült fel a repülőgép-hordozókon már bevállt módszer. Egy hordozható síugró sánc tervezése kezdődik meg hamarosan, melynek biztonságát a mobilitása biztosítja.


Még mindig maradunk Tajvannál, az AIDC befejezte az első négy F-16 modernizálását, a vadászbombázók immár a V variáns képességeivel rendelkeznek. A gépek földi tesztelésére 4 pilóta érkezett az Amerikai Egyesült Államokból, azok sikeres lezárultával pedig a levegőben is ellenőrzik az elvárt paraméterek meglétét. A tervek szerint még idén megérkezik a szigetországba az első szállítmány AIM-9X Block II-es rakéta, melyekkel a közeli-manőverező légiharcot is gyakorolhatják.


21 év szolgálat után idén nyáron nyugdíjazza MQ-1 Predatorjait az Egyesült Amerikai Államok Légiereje. A típus rengeteg konfliktusban megfordult a világ minden táján, azonban már 10 éve szolgálatba állt az MQ-1-es alapján kifejlesztett, nagyobb terhelhetőségű és gyorsabb MQ-9 Reaper. A döntés pénzt spórol majd a légierőnek, lévén így elég egy típushoz fenntartani a kiszolgáló eszközöket és életben tartani a kiképzést.

MQ-1 Predator Forrás ,

Forrás">Forrás">

Elhunyt a második világháború utolsó harci bevetését repült pilótája, Jerome “Jerry” Yellin. A 20 éves Jerry és kísérője, a 20. életévét mégcsak töltő Philip Schlamberg 1945. augusztus 19-én bevetésre Iwo Jima repülőteréről, hogy egy Nagoja melletti repteret bombázzanak. Schlamberg-nek rossz érzése volt a repüléssel kapcsolatban, azt mondta, hogy felszállnak, akkor ő nem fog visszatérni. Mikor már úton voltak, Hirohito japán császár bejelentette a kapitulációt – Jerry várta az ezt megerősítő „Utah” kódot a rádióból, azonban az nem érkezett meg. A két P-51-es Mustang rácsapott a reptérre, viszont mindketten légvédelmi találatot kaptak, így visszavonulót fújtak és Iwo Jima felé vették az irányt. A hazaúton vastag felhőrétegbe repültek, azonban Schlamberg már nem bukkant ki a másik oldalon, így a hivatalos jelentés szerint ő lett a második világháború egyik utolsó amerikai áldozata. Miután landolt Iwo Jimán, Yellin megtudta hogy a háború véget ért.

Későbbi életét sem töltötte unalmak között, poszttraumatikus stresszben szenvedő veteránok gyülekezetének lett szóvivője. December 21-én, fia floridai házában érte utol a vég. 93 évet élt, mielőtt a tüdőrák végleg legyőzte. Nyugodjék békében!

A második világháború utolsó harci bevetését repült hajózója, Jerome “Jerry” Yellin | Forrás: commons.wikimedia.org ,