|

Tajvan Harriereket vásárolna?

Az ország új vezetése helyből fel- és leszállásra képes típusra vágyik, felmerült használt és új fejlesztésű típus rendszeresítése is.

Az érdekes történet pár nappal ezelőtt kezdődött, amikor a DefenseNews amerikai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az F-35B rendszerbe állításával az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága (USMC) által hadrendből kivont AV-8 Harrier II típusú harci repülőgépek Tajvan haderejét erősíthetik majd. (A lap állítása szerint a szigetország 2002 óta érdeklődik az F-35B iránt, de ahogy új gyártású F-16-osokat sem kaphattak, így nem valószínű, hogy a legújabb technológia eladását sikerülne elérniük, ezért fordultak a lassan kivonásra érett Harrier felé.)

Fotó: Chad Kiehl, USMC

Fotó: Chad Kiehl, USMC ,

Természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott, egyből érkezett a hivatalos tagadás is, a szigetország védelmi minisztériuma részéről tegnap cáfolták a Harrierek esetleges beszerzéséről szóló értesüléseket.

A történet itt véget is érhetne, de a frissen megválasztott párt, a DPP (Democratic Progressive Party) rácáfolt a védelmi minisztériumra és megerősítette, hogy tényleg szándékoznak V/STOVL képességű repülőgépet beszerezni. Azt is elismerték, hogy a haza repülőgép-gyártó vállalattal, az AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) szakértőivel a saját fejlesztésű típus lehetőségét is megvizsgálták, ám a végső eredmény az lett, hogy a jelenlegi szintjükről egy sorozatgyártásra alkalmas hajtómű kifejlesztése legalább 13 évet venne igénybe, míg további 13 évvel kalkulálnak egy korszerű, helyből fel- és leszállásra képes típus fejlesztéséhez. Belátható tehát, hogy rövid és középtávon marad az amerikaiak által kivonásra kerülő AV-8B Harrier II típus rendszeresítése.

Felszálláshoz készülődő AV-8B Harrier a USS Boxer fedélzetén

Fotó: Daniel Barker, U.S. Navy ,

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a történet vége, az viszont látszik, hogy a kínai csapásméréstől tartva (mely első hullámainak legalább egyike biztosan a repülőterek megsemmisítését célozza majd) Tajvan igyekszik bebiztosítani magát, a V/STOVL képességű repülőeszközök pedig ilyen esetekre megfelelő alternatívát nyújthatnak majd.