|

Ismét kanadai vadászbombázók települtek Romániába

Mint ismeretes, idén májusban a romániai Mihail Kogalniceanu légitámaszpont négy brit Eurofighter Typhoon vadászbombázónak adott otthont. A Királyi Légierő repülőgépei a NATO Southern Air Policing nevű, légi rendészeti missziójának keretében települtek át a RAF Coningsby bázisról, a 3. vadászrepülő-század állományából. A brit vadászbombázók négyhónapos küldetésük alatt számos hadgyakorlaton részt vettek, és még Magyarországon is megfordultak, mégpedig a pápai bázison. Hamarosan azonban búcsút kell inteniük Európa ezen felének, helyüket ugyanis átveszik egy másik NATO-tagállam gépei.

Ezúttal azonban nem az „öreg kontinens” egyik állama küld gépeket Romániába, hanem Kanada. A Kanadai Királyi Légierő négy CF-188 Hornet vadászbombázója (az F/A-18A/B helyi változata) augusztus 20-án meg is érkezett a Mihail Kogalniceanu támaszpontra. A 135 fős különítménnyel együtt a juharleveles gépek szintén négy hónapig tartózkodnak majd ott, és ugyancsak részt vesznek majd több hadgyakorlaton – jó eséllyel akár itthon is találkozhatunk majd velük.

A négy kanadai Hornet érkezése augusztus 20-án |Fotó: Royal Air Force ,

A Mark Hickey alezredes vezette kontingens számára szinte már rutinműveletnek számíthat a romániai kiruccanás: a kanadaiak az utóbbi 7-8 évben számtalanszor települtek át Európa több államába, és már Romániában is jártak. Ennek ellenére, ahogy azt az áttelepülés kapcsán is hangsúlyozták, minden egyes küldetés tartogat új kihívásokat, és mindig sokat tanulhatnak a partnerországoktól. A repülőgépek egyébként a 409. Taktikai Vadászrepülő Század állományából érkeztek, a hajózók és a kiszolgáló személyzet viszont több egységből vegyesen került ki. A következő napok az akklimatizálódásról fognak szólni a kanadaiak számára: megismerkednek a bázissal és a környező légterekkel, majd szeptember elejétől átveszik a britek feladatait.