|

2017-től állhat hadrendbe a PAK-FA?

Oroszország első 5. generációs vadászbombázójának, a Szuhoj T-50 / PAK-FA tesztprogramjával kapcsolatos fejlemények alapján tudható volt, hogy a korábban a hadrendbe állítás megkezdésére megjelölt 2016-os céldátum nem lesz tartható. Ezt most az oroszok hivatalosan is megerősítették.

A 4. prototípus. | Fotó: Szuhoj

A 4. prototípus. | Fotó: Szuhoj ,

Igaz az Orosz Légierő parancsnoka, Viktor Bondarev vezérezredes hétvégi nyilatkozata alapján mindössze 1 évvel csúsztatják el a hivatalosan megjelölt dátumot. Nem sokkal korábbi, szintén az orosz Légierő parancsnokától származó nyilatkozat alapján a PAK-FA 2016 folyamán várhatón már részt fog venni hadgyakorlatokon is. (Igaz ekkor még arról beszélt, hogy a PAK-FA 2016-ban áll hadrendbe és egyből megy is hadgyakorlatokra.)

Bondarev friss nyilatkozatában megerősítette a korábban sokszor hangoztatottakat, miszerint a berepülési program jól halad, a gép az elvárásoknak megfelelően teljesít, a hadrendbe állítás megkezdéséhez szükséges tesztekkel pedig a 2016-os év folyamán végeznek, így 2017-ben megkezdődhet a típus aktív szolgálatba állítása.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy bár 2017-ben akár fel is állhat egy kísérleti/tesztszázad a T-50 addigra nem lesz még végleges állapotában, várhatóak több ponton is változások. Pont emiatt 2020-ig nem is várható 12-nél több gépe megépülése a korábbi orosz nyilatkozatok alapján.