|

Levegőben a KC-390 – VIDEÓ

Február 3-án végre végrehajtotta első repülését az első brazil fejlesztésű többfeladatú katonai teherszállító repülőgép, az EMBRAER KC-390.

Mozart Louzada és Marcos Salgado de Oliveira Lima tesztpilótákkal a botkormánynál (pontosabban sidestick-nél) végrehajtotta szűzrepülését az első brazil fejlesztésű többfeladatú katonai teherszállító repülőgép, az EMBRAER KC-390. Az 1 óra 25 perces művelet során az alapvető repülési jellemzőket ellenőrizték, valamint a rendszerek megfelelő működését figyelték, a berepülőpilóták elégedetten nyilatkoztak a szárnyalás után.

Fotó: EMBRAER

Az első prototípus szűzrepülése 2015 februárjában | Fotó: EMBRAER ,

Az EMBRAER még 2009-ben indította el a többfeladatú teherszállító repülőgép, a KC-390-es fejlesztési programját, melynek célja egy 23 tonna kapacitású masina kifejlesztése volt a C-130 Hercules leváltására és a C-130J Super Hercules konkurenciájának.

A 23 tonnás teherbírású gép rakterébe 7 darab 463L típusú szabványraklap fér el, vagy 6 raklap és 36 felszerelt katona. A megnövelt teherbírású változat kapacitása 26 tonna lesz és elbírja az LAV-25 típusú páncélozott járműveket is, anélkül, hogy a tornyot el kéne távolítani róla. Személyszállító változatban 80 utast vagy 66 deszantost képes fedélzetére venni, míg MEDEVAC feladatoknál 74 hordágy szállítását végezheti.

Teljes terheléssel 1380 tengeri mérföldes (2556 kilométeres) hatótávval rendelkezik, míg átrepüléseknél két beépített póttartállyal 4620 tengeri mérföldet (8556 km-t) képes megtenni.

A KC-390 érdekessége, hogy karbantartása a polgári utasszállítókéhoz hasonló módon fog zajlani: 600 repült óránként kerülhet sor az egynapos átvizsgálásra (A-check), illetve tízévente a mélyebb, átfogóbb szervizelésre (C-check).

Brazíla 2010-ben kötelezte el magát a típus mellett, de a 28 gépes megrendelésről szóló szerződést csak májusban írták alá. Az első gépet 2016 második felében vehetik át. A legfrissebb hírek szerint a berepülési program befejeztével a két prototípust is átveszi a Brazil Légierő (FAB).

Szándéknyilatkozatok is születtek a típusra, Portugália, Argentína és Chile 6-6 darab, Kolumbia tucatnyi, míg Csehország két gépet venne, de más érdeklődők is feltűntek már. Több nemzet partnerként is csatlakozott a programhoz, az argentin FADEA (Fábrica Argentina de Aviones), a cseh Aero Vodochody és a portugál OGMA is részt vesz majd a gyártásban.