|

Összefoglaló – ez történt idehaza 2015-ben

Újabb év zárult le, azaz újra itt a HTKA éves összefoglalója, melyben visszatekintünk az óév történéseire. Először a hazai vonatkozású eseményeket elevenítjük fel.

Ha valaki visszagondol 2015-re, legelőször a migránshelyzet juthat eszébe. A Magyar Honvédség aktívan részt vett a válságkezelésben, főként a kerítésépítés és határrendészeti feladatok hárultak a katonáinkra. Áldozatos munkájáért december 23-án 100 katona vehetett át Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában.

Komoly meglepetésre szeptemberben lemondott Hende Csaba, helyére Simicskó Istvánt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.

További jelentős történés az a három komoly repülőesemény volt, mely két magyar Gripennel és egy JAK-52 kiképzőgéppel történt.

Május 19-én délután, a csehországi Caslav Légibázison való leszállás közben túlfutott és összeroncsolódott az Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy által vezetett 42-es oldalszámú, kétüléses JAS-39 Gripen típusú vadászbombázónk. A hajózók szerencsére még idejében katapultáltak, nem sérültek meg a balesetben. A gép javítása gazdaságosan nem kivitelezhető.

HunAF_Gripen_crash_picture02

Alig három héttel később, június 10-én műszaki hiba (beragadó futómű) miatt az üzemanyag kifogyasztását követően hasra szállt a 30-as oldalszámú Gripen. Miután a futópályán csúszó gép oldaliriányba kitört, Kádár Sándor őrnagy sikeres katapultálást hajtott végre, ám a katapultülés egy műszaki hibából adódóan nem vált le, így a pilóta az üléssel együtt a kelleténél nagyobb sebességgel csapódott a földnek és gerincsérülést szenvedett. A gép javítását a svéd gyártó szakembereivel együttműködve megkezdték.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Fotó: MTI/Ujvári Sándor ,

Június 25-én gyakorlórepülés közben kigyulladt az egyik Jak-52-es motorja. A két pilóta sikeresen letette a gépet a szolnoki reptérre, de az első ülésben helyet foglaló hajózó súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Novemberben Simicskó István az Országgyűlési honvédelmi bizottságának ülésén azt mondta: a hatósági vizsgálati eredmények szerint nincs összefüggés a Magyar Honvédség három repülőgépének nyáron történt balesete között, rendszerszintű üzemeltetési problémát nem tártak fel. Simicskó István kifejtette: az első, cáslavi Gripen-baleset körülményeinek, okainak feltárására a magyar, a cseh és a svéd hatóságok közösen és önállóan is indítottak vizsgálatot. Az ülés után Simicskó István azt mondta: a két Gripen jelenleg hiányzik a Magyar Honvédség légierejéből, de a gépek egyes elemei még használhatóak. Elképzelhető, hogy jövő év második felére mindkét vadászgépet pótolni lehet – tette hozzá.

Fotó: Attraktor

Fotó: Attraktor ,

A balesetek ellenére pozitívumok is történtek a Puma-századnál. Történelmet írtak a magyar vadászpilóták június második felében: először hajtottak végre légi üzemanyag-utántöltést magyar vadászgéppel. A június 21–30. közötti oktatás és gyakorlás végrehajtásában az amerikai és a svéd haderő segítette az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózóit, műszaki szakembereit.

Szintén jelentős mérföldkő volt a Magyar Honvédség történelmében, hogy vadászgépeink augusztus 31-én átvették a Balti Államok légvédelmét: kis hazánk légiereje 4 darab JAS-39EBS-HU Gripennel települt a litvániai Siaulia légibázisra. Ez az első alkalom hogy a HuAF részt vesz a baltikumi légi rendészet missziójában. A szolgálatot a napokban, pontosabban január 7-én adják át a Spanyol Királyi Légierő Eurofighter Typhoon vadászbombázóinak.

Emellett más missziókban is részt vett a Magyar Honvédség. Folytatódott az afgán helikoptervezetők és műszakiak mentorálását végző program, de meg kell említeni többek között a ciprusi és a koszovói különítmény munkáját is.

Katonáink idén is számos hadgyakorlaton vettek részt. Januárban az Allied Spirit 2015 elnevezésű gyakorlaton 70 magyar katona járt Németországban, hohenfelsi gyakorlótéren, hogy valós harctevékenység vezetését gyakorolják nemzetközi környezetben.

A hónap végén több mint száz hazai és külföldi logisztikus katona részvételével rendezték a Capable Logistician 2015 elnevezésű gyakorlatot Székesfehérváron, melynek célja a nemzetközi erők logisztikai támogatásának NATO-elvek alapján történő egységesítése, eljárások kidolgozása, képességek kialakítása, s a partnerországok közötti együttműködés erősítése.

Igazi télben hajtott végre alapszintű gyalogsági és harcjármű-lőgyakorlatot az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) ellenerőszázada a nullaponti lőtéren, január utolsó hetében.

Februárban téli időjárási körülmények közötti harcászati foglalkozást rendeztek a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár harckocsizászlóaljánál. Az alegység katonái március elsejétől a leggyorsabban mozgósítható, készenléti erőnek számító úgynevezett szárazföldi fegyveres készenléti szolgálatba léptek, erre készültek a helyőrségi gyakorlóterükön.

Légideszant művelettel és éleslövészettel egybekötött, harcászati szintű mozzanatokból álló közös gyakorlaton vettek részt amerikai és magyar katonák – összesen több mint hétszázötvenen – február 22. és március 3. között. A Warlord Rock 2015 elnevezésű közös gyakorlat célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira.

Március 4−10. között rendezték meg a NATO idei válságkezelési vezetési gyakorlatát, a CMX 2015-öt. Az 1992 óta évente megrendezett CMX-gyakorlat fő célja, hogy a politikai és a katonai stratégiai irányítás szintjén tesztelni lehessen a NATO érvényben levő eljárásrendjét. Ugyancsak cél a gyakorlat forgatókönyvében szereplő fiktív válsághelyzetek megoldása közbeni gyakoroltatás.

Immáron harmadik alkalommal vettek részt a Légi Fölény elnevezésű éleslövészeti gyakorlaton a kecskeméti repülőbázis vadászpilótái. Idén márciusban öt együléses C és egy kétüléses D változatú Gripennel települtek ki Európa legnagyobb kiterjedésű szárazföldi lőterének repülőterére, Vidselbe. Az éleslövészet egy hétig tartott, ez idő alatt nyolc rakétát indítottak, a gépágyúkkal pedig minden pilótának 60-60 lőszerrel kellett leküzdenie a célt.

A szlovákiai Zemianske Kosztol’any település melletti katonai gyakorlótéren hajtották végre Sáraranymező 2015 elnevezésű gyakorlatukat a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj ABV-felderítő katonái március 23−27. között. A magyar katonák évek óta rendszeresen visszatérnek a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképzőbázisára, hogy éles, mérgező harcanyagok alkalmazása mellett gyakorolják szakfeladataikat.

Rajszintű, éles lőgyakorlatokat és harcászati foglalkozásokat hajtott végre az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóalja Bakonykútiban március 23−26. között.

Egyéni és tűzpárban végrehajtott szakalap lőgyakorlatot tartott március 31-én, kedden az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi-zászlóalja. A T-72-es harckocsik toronygéppuskájával és légvédelmi géppuskájával tüzelő katonák a szomódi lőtéren váltották aprópénzre a tantermi ismereteiket.

A Magyar Honvédség mintegy 250 katonával képviseltette magát az áprilisi Saber Junction 2015 nevű NATO-gyakorlaton, a németországi Hohenfelsben. Az eseményen tizenhét NATO-tagország több mint 5000 katonával vett részt.

A NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO CCD COE) rendezésében ebben idén is megrendezték „Locked Shields 2015” elnevezésű kibervédelmi gyakorlatot, ami az egyik legnagyobb nemzetközi technológiai jellegű cyber defence gyakorlat. Az április 20-24. közötti gyakorlaton 16 nemzet – köztük Magyarország – négyszáz NATO Computer Incident Response Capability (NCIRC) szakembere vett részt.

Májusban amerikai, horvát, és magyar különleges műveleti erők hagyományos katonai erőkkel és a légierővel együttműködve hajtottak végre kéthetes gyakorlatot Újdörögdön. A gyakorlat fő célja a hagyományos erők és a különleges műveleti erők integrálása, valamint a különböző technikák egységesítése és egymástól való átvétele volt.

Május végén többnapos keresztképzésen és közös vezetési gyakorlaton vettek rész magyar és német logisztikusok Kaposváron, melynek célja egy többnemzeti szállító szakasz létrehozása. A Join Logistics program keretében már régóta zajlik az együttműködés a német hadsereggel.

Több mint 1700 hazai és külföldi katona, mintegy 600 eszközzel vett részt a Capable Logistician 2015 (CL15) elnevezésű logisztikai gyakorlaton az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterein június 1−26. között. A gyakorlat célja a nemzetközi erők logisztikai támogatásának NATO-elvek alapján történő egységesítése, eljárások kidolgozása, s a partnerországok közötti együttműködés erősítése.

Június végén közösen hajtottak végre gyakorlatot a Magyar Honvédség négy különböző alakulatának búvárai a mályi tavon. A katonák a gyakorlat során a több mint négy méteres mélységből súlyos vaslemezeket, de még egy repülőgép ülését is a felszínre hoztak. A bonyolult feladatsor egyébként a búvárok éves szakmai és gyakorlati továbbképzésének, valamint az osztályba soroló vizsgáztatásának a része volt.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái közül több mint száz vett részt a június 22-26. között megrendezésre kerülő „NEWFIP 2015” elnevezésű elektronikai hadviselési kiképzésen és gyakorlaton, Kecskeméten.

Június végén, július elején rendezték meg az olaszországi Viterbo repülőtéren az „Italian Blade 2015” elnevezésű nagyszabású helikopteres gyakorlatot az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) szervezésében, a „helikopter gyakorlat program” részeként. A kiképzésen hét ország több mint 1200 katona és 40 helikoptere vett részt. Magyarországot az MH 86. Szolnok Helikopterbázis egyik Mi-17-ese és személyzete, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság néhány katonája képviselte. A kiképzési rendezvény célja, hogy egy realisztikus környezetben adjon lehetőséget a nemzetközi személyzeteknek a közös munkára, az eljárások egységesítésére – dinamikusan változó harcászati szituációk megoldása során.

Kimagaslóan jól teljesített az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya a Tobruq Legacy 2015 nevű, Csehországban megrendezett nemzetközi hadgyakorlaton. Cseh, litván, szlovák és amerikai légvédelmi rakétás alegységek mellett, a győriek csökkentett MISTRAL-szakasza sebészi pontossággal semmisítette meg a célanyagokat. A „Tobruq Legacy 2015” gyakorlat célja az interoperabilitás megteremtése, illetve a résztvevő nemzetek együttműködési képességének elmélyítése, ami biztosítja a közös és sikeres légvédelmi oltalmazási tevékenységeket. A résztvevő nemzetek katonái fejleszthetik a NATO tagállamok légvédelmi alegységeinek vezetése és irányítása során szerzett képességeiket, olyan értékes tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyet később alkalmazhatnak a szövetséges műveletek során.

2015. augusztus 3-6. között, minden nap 18 órától hajnali 1 óráig a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái éjszakai repüléseket hajtottak végre. A kiképzéssel a pilóták éjszakai körülmények közötti repülési képességét fejlesztették.

A nyár végén zajlott le az Allied Spirit II. elnevezésű gyakorlat, amelynek keretében az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, a grúz haderő 22. lövészzászlóaljával és az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának tagjaival közösen hajtották végre feladataikat. A gyakorlat célja a grúz lövészzászlóalj külszolgálati célfelkészítése volt, ezt a honvéd tisztjelöltek alájátszóként támogatták.

Szeptember elején látogatást tett az oregoni légi nemzeti gárda két-két F-15C Eagle típusú vadászrepülőgépe az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A kecskeméti gyakorláson amerikai részről a négy F-15C mellett hét vadászpilóta és körülbelül 60 fő műszaki személyzet vesz részt. Az amerikai és a magyar repülőgépek légtérrendészeti feladatok gyakorlása céljából dolgoznak együtt Magyarország légterében az akkor már két hónapja Romániában tartózkodó F-15-ösök.

A Magyar Honvédség szeptemberben három nagyszabású gyakorlatot hajtott végre Magyarország területén. A Határozott Fellépés 2015 keretében gyakorlattal a Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készült. A Brave Warrior 2015 elnevezésű nagyszabású, magyar vezetésű, több ország részvételével zajló NATO-gyakorlatsorozat részeként – összességében, de nem egy időben – hét nemzet több mint 1800 katonája gyakorlatozik Magyarországon. A szlovák, az ukrán, a szlovén, a román és a horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeznek katonák, több mint ötszázan. A Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) szeptember közepén tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet érkezett.

Hatodik alkalommal rendezték meg a „Neighbours” elnevezésű magyar-szerb közös gyakorlatot a szerb 1. szárazföldi dandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának közreműködésével, ezúttal a hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren. Az egyhetes cserekiképzés ideje alatt a két ország katonái a különböző kiképzési tapasztalataikat osztották meg egymással és építették be a gyakorlatba. A gyakorlaton a raj- és szakaszszintű hagyományos katonai hadviselés eljárásait sajátíthatták el a szerb katonák – természetesen a magyar kollégáik segítségével -, emellett pedig egy magyar szakasz felépítését is tanulmányozhatták.

Az Iron Cat 2015 keretein belül szerbiai Titel közelében, a Tiszán kijelölt vízi lőtéren szeptember 13-29. között négy szerb és két magyar hadihajó hajtott végre éles lőgyakorlatokat. A két hetes közös gyakorlat azért volt történelmi, mert magyar hadihajók a második világháború vége óta nem jártak külföldön kiképzésen.

Ismét megrendezték a Cross Landing magyar−román légi kutató-mentő gyakorlatot október 13−15. között. Az évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat a két haderő személyzeteinek szakmai felkészítését biztosítja a közös határ két oldalán kijelölt kárhelyszíneken végrehajtott kutatási és mentési feladatok során.

Nem irányított rakétákkal hajtottak végre lőgyakorlatot az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szállítóhelikopter zászlóaljának katonái november 10-én, kedden az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai lőtéren. A foglalkozást részben az állomány képességének szinten tartása miatt, részben pedig azon hajózók részére rendezték meg, akik még csak most ismerkedtek meg a „Minyók” ezen képességével.

Vezetéstechnikai tréningen vettek részt a cseh, szlovák és magyar katonák november 11-én, szerdán a Győr közelében található Rábaringen. A „Balaton 2015” elnevezésű közös kiképzés részeként a Rába Jármű Kft. próbapályáján, a Rábaring különböző adottságait kihasználva a három nemzet katonái közösen tesztelték egymás járműveit, így megismerkedtek a technikai eszközökkel és azok menettulajdonságaival. A különböző terepakadályok leküzdésével a vezetők gyakorlati ismereteinek bővítése volt a cél.

November közepén a visegrádi országok (V4) közös harccsoportjának befejező felkészülési hadgyakorlatát tartották az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie-i kiképzőtéren, az egy hétig tartó Common Challenge-2015 elnevezésű gyakorlat végén akcióra késznek minősítették a több mint 3 ezer fős közös harci egységet. A hadgyakorlaton Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonái mellett részt vesznek a NATO többi tagállamából, valamint Ukrajnából érkező katonák is, összesen mintegy 2 ezres létszámban. A képzésen mindenekelőtt a békemisszió, a humanitárius és a stabilizációs jellegű műveleteket gyakorolták.

December elején a Thunder Cloud 2015 közös kiképzés keretében amerikai A-10 típusú repülőgépek érkeztek hazánkba. A gyakorlaton csaknem háromszáz magyar és mintegy háromszázötven amerikai katona vesz részt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan december első két hetében idén is megrendezték Németországban a Common Trail 2015 elnevezésű gyakorlatot. A hamburgi Führungsakademie der Bundeswehr adott otthont a tizenöt ország 150 főtisztjének részvételével megrendezett, NATO válságkezelésre épülő gyakorlatnak, melynek célja az egyéves modult jelentő haderőnemi képzést befejező tisztek összekovácsolása, nemzetközi megmérettetése volt.

Nem maradhatott el a tizennyolc éve rendszeresen megrendezett Wise Foresight elnevezésű, román–magyar közös gyakorlat sem, ahol a résztvevők − a biztonságpolitikai környezet megváltozásával − részben a hibrid hadviselés elleni fellépésre koncentráltak, másrészt pedig a NATO-szintű Operation Atlantic Resolve gyakorlatsorozat keretén belül amerikai katonák is bekapcsolódtak a Magyar−Román Közös Békefenntartó Zászlóalj munkájába.

Sajnos a helikopterflotta komoly fejlesztése idén is elmaradt, a korábban többször megígért tender újfent nem került kiírásra, újra némi kozmetikázással próbálnak javítani az összképen: decemberben felmerült a leállított mentőhelikopterek (2 darab Eurocopter AS350 Écureuil) átvétele. A semminél mindenképp több.

További fejlődés volt idén, hogy az eddig repülőképes „407” és „603” oldalszámú An-26-osok mellett nagyjavítás után júniusban újra csatasorba állították a „406′-os Ancsát is, így újra 3 darab „Teve” áll a Magyar Honvédség rendelkezésére.

Július 14-én viszontagságos előélet után végre hadműveleti szolgálatba állt a medinai háromdimenziós NATO-lokátor, melyet Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között adott át.

Említést érdemel még az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése, a 3 darab, NATO kötelékébe tartozó C-17-es állomáshelyéül szolgáló légibázis területén 2015 januárjában megkezdték az új hangárkomplexum építését. Az új épületegyüttest egy többfunkciós C–17-es hangár, valamint karbantartási és raktárépületek alkotják, továbbá a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a vele szerződött Boeing cég, illetve a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) és a NATO Légiszállítást Kezelő Program irodahelyiségei. A SAC tagállamai mellett Magyarország mint befogadó nemzet szintén jelentős beruházásokat végez a bázis területén. Jelenleg egy új légiirányító torony építése van folyamatban, 2016-ban pedig elkezdődik egy új utasterminál építése is, amely lehetővé teszi a bázis számára, hogy felettes másodlagos fogadó repülőtérré (Super Secondary Recipient Airfield) váljon.

Említésre méltó még a hagyományőrzés is: a kecskeméti repülőbázis melletti körforgalomba a katonai repülés tiszteletére kiállításra került egy MiG-21-es vadászgép.

Forrás: keol.hu

Forrás: keol.hu ,

Végezetül meg kell említeni, hogy 2015. július 1-jén megkezdték az új életpályamodell bevezetését. Az új előmeneteli rendszer és az ehhez szorosan kapcsolódó új illetményrendszer a Honvédelmi Minisztérium várakozásai szerint a jelenleginél lényegesen jobb fizetést és tervezhető jövőt jelent. Ehhez kapcsolódik az új közszolgálati lakhatás-támogatási rendszer, és egy új közszolgálati (az életpálya során bekövetkezett váratlan élethelyzeteket kezelő) biztosítási rendszer kialakítása. Reméljük katonáink számára a korábbinál versenyképesebb fizetést sikerül biztosítani, mely lelassíthatja az utóbbi években egyre nagyobb nehézségeket okozó létszámhiányt.


Az összefoglaló elkészítéséhez a honvedelem.hu archívumából szemezgettünk.