|

Újabb magyar Gripen szenvedett balesetet

A közelmúltbeli, gépveszteséggel járó baleset után ma délelőtt újabb balesetet könyvelhetett el a Magyar Légierő. A közzétett információk alapján ezúttal az egyik együléses gép volt érintett.

Az elérhető információk alapján a futóművel adódtak problémák, ami miatt a hajózó hasra tette a gépet a kecskeméti reptéren, majd a kényszerleszállás közben sikeres katapultálást hajtott végre, miután a futópályán csúszó gép oldaliriányba kitört – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Az egyelőre nem ismert, melyik oldalszámú gépről van szó. Nem megerősített információk szerint a 30-as oldalszámú és javítható állapotban maradt a gép.

Frissítés @ 13:20
Az esettel kapcsolatban Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese úgy nyilatkozott, hogy a 30-as oldalszámú gép az érintett. A géppel 9 óra 5 perckor kiképzési feladatra szállt fel pilótája, ám az orrfutóművet nem tudta behúzni. Ezt követően vészhelyzetet jelentett, majd elkezdte kifogyasztani az üzemanyagot a kényszerleszállás kockázatának csökkentése érdekében. A pilóta a hasraszállás mellett döntött.

Fotó: MTI Ujvári Sándor

Fotó: MTI/Ujvári Sándor ,

Frissítés #2:
Kádár Sándor őrnagyot Budapestre szállították és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban kezelik. Nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, állapota stabil.