|

HTKA Hírhalom 2012. 23. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.



Oroszország leszállította az Uganda által megrendelt 6 db Szu-30MK2 típusú vadászbombázó közül az utolsó 2 gépet is. A féltucatnyi vadászbombázó első két példánya egyébként nem egészen 1 évvel ezelőtt, 2011. július közepén érkezett meg a kelet-afrikai államba.

1 hónappal ezelőtt írtuk, hogy befejeződtek a 3., az ősszel esedékes hivatalos hadrendbe állítása után a U.S. Navy-hez a USS Forth Worth néven „belépő” LCS tesztjei. Május 4-ével lezárultak az átvevő, azaz a U.S. Navy illetékeseinek jelenlétében végrehajtandó tesztek is, június 6-án pedig sor került a hivatalos átadásra is. A Lockheed Martin / Marinette Marine ezáltal 2 hónappal a végső határidő alatt adta át a Forth Worth „kulcsait” a Navy képviselőinek, mely egyben megerősíti azon korábbi nyilatkozatokat, miszerint a USS Freedom után már valóban problémamentesebben zajlottak a tesztelések, lényegesen kevesebb probléma adódott.

A Forth Worth a nyár végéig azonban még a Marinette Marine-nál marad, míg a legénysége ismerkedik vele. Ezt követően átszeli a Nagy Tavakat, hogy az USA keleti partja mentén lehajózzon a texasi Galvestonba, ahol szeptemberben sor kerül majd az ünnepélyes hadrendbe állításra. Az akkor már USS Forth Worth honi kikötője azonban nem Texasban, hanem a már megépült 2 kollégájához hasonlóan a kaliforniai San Diego-ban lesz.



A Human Rights Watch a hétvégén arra kérte Párizst, hogy fontolja meg azon kérésüket, melyben az oroszok kitiltását kérik a június 11-14 között megtartott EUROSATORY 2012 fegyverkiállításról. Mindennek hátterében természetesen Moszkva Szíriába irányuló fegyverexportja áll. A Human Right Watch állásfoglalása szerint az nem működik, hogy míg Párizs egyik oldalról a szíriai események ellen emeli fel hangját, addig a másik oldalról pedig beengedi a szíriai kormány legnagyobb fegyverszállítóját, hogy az közszemlére tegye portékáját.

Nem mellesleg a HRW részéről arra kérik a világ kormányait, illetve érintett cégeit, hogy ne kössenek semmilyen üzletet az olyan cégekkel, mint például a Roszoboronexport, hiszen azok fegyvereket szállítanak a szíriai rezsimnek. Kapcsolódó nyilatkozatukban kitértek arra is, hogy ha esetleg a Roszoboronexport mégiscsak jelen lesz az EUROSATORY expón, akkor még mindig bíznak abban, hogy a standja igencsak elhagyatott hely lesz. (Lássuk be, erre nem túl nagy esély van egy ilyen jellegű rendezvényen.)

Moszkva egyébként erős jelenléttel készül a francia vásárra, számos kelendő portékáját vonultatja fel, így többek között megtekinthető lesz a vadonatúj T-90MS, vagy épp a BMPT Terminator névre hallgató támogató harcjármű.

Szergej Lavrov külügyminiszter szombaton egyébként úgy nyilatkozott, hogy Oroszország a korábbi szerződéseknek megfelelően szállít Szíriának, de semmi olyasmit, amit a lakosság ellen lehetne fordítani.

Dimitrij Medvegyes miniszterelnök utasítást adott arra, hogy kezdődjék meg az Orosz Légierő által rendszeresítendő An-70 gyártását előkészítendően egy új gyárüzem létesítése a Tatár Köztársaságban található Kazányban. Ha emlékezetünk nem csal, akkor cirka 2 héttel ezelőtt valahogy elmaradt annak megemlítése részünkről, hogy a legújabb fejlemények alapján az illetékesek 2020-ig 60 darabot szeretnének látni a kifejezetten hullámvasutas történetű, orosz-ukrán fejlesztésű közepes szállítógépből az Orosz Légierő színiben.

Forrás: hudi.republika.pl ,

Medvegyev miniszterelnök szombaton kitért PAK-DA programra is: a következő genrációs, alacsony észlelhetőségű startégiai bombázóval kapcsolatos nyilatkozata szöges ellentétben áll Dimitrij Rogoziny miniszterelnök-helyettes napokban tett nyilatkozatával. Míg Rogoziny a napokban úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán semmi szükség nincs egy ilyen bombázóra, addig Oroszország korábbi elnöke azt mondta, hogy a meglévő stratégiai bombázóerő modernizálása nem elegendő, így a tervek között bizony szerepel az új bombázó kifejlesztése.

—–

India és Szaúd-Arábia után újabb potenciális vevő akadt a CBU-105D/B kazettás bombára. A Textron Defense Systems irányított résztöltetekkel operáló kazettás portékáját Szöul szemelte ki magának – a dél-koreaiak kérelméről június 1-én értesítette a Kongresszust a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency). A mondhatni szokásos képzési, támogatási és logisztikai körítéssel megfejelt csomagban 367 bomba vigyorogna, az árcéduláról pedig 325 millió dollár kacsiontana vissza, ha Washington áldását adja a beszerzésre.

CBU-105

CBU-105 | Forrás: wikipedia ,

Az Airbus Military bejelentése szerint Kamerun légiereje egy darab CN235 típusú szállítógéppel gazdagodik majd, ami egyben azt is jelenti, hogy immáron 276 darabra emelkedett a szállító és járőrgép kiépítésben is igen népszerű típus darabszáma.

—–

A közelmúltban számolhattunk be róla, hogy immáron kizárólagosan az Eurofighter Typhoon védelmezi Olaszország légterét, az F-104 Starfighterek kivonása után átmeneti jelleggel, szűk egy évtizedre az Egyesült Államoktól bérelt F-16A ADF típusú gépek pedig befejezték feladatukat.

A Peace Ceasar program keretében Olaszország 2001-ben 30 F-16A és 4 F-16B bérléséről írt alá szerződést. A 2003-2010 közti időtartamra 45 000 lerepülhető órát tartalmazó csomagot 2009-ben 2012 közepéig hosszabbították meg. A keret 47 800 órára megemelése egyébként egy fillérjébe sem került az olasz védelmi minisztériumnak.

Mivel 2008-ban egy szerencsés kimenetelű balesetben az egyik Falcon odaveszett, így csak 33 gép került vissza az Államokba – az utolsó körben 5 egy- és 1 kétüléses változat intett búcsút Szicíliának, hogy az időjárás miatt az Azori-szigeteken a tervezettnél hosszabb pihenő után június 1-én megérkezzen az arizonai Davis-Monthan légibázisra.

Úgy véltem a Vipera helyett inkább a Csillagharcossal illusztrálom ezen szeletét a Hírhalomnak – még ha csak marginálisan is köthető hozzá… Az olaszok anno megadták a módját a csökött szárnyú típus búcsúztatásának!

—–

Területi vita a szomszéddal? Ha konkrétan államokról van szó, adják magukat az olyan beruházások, melyek biztosítják a hazai haderő számára, hogy a sajátnak kikiáltott területre galádul a fogát fenő, netán bitroló szomszéd fegyveres erői előtt lehessen odaérni, lehetőség szerint minél erősebb csapatokkal. Ázsia csendes-óceáni részén nagy divatja van ennek, legyen szó Észak-Korea vs. Dél-Korea, Dél-Korea vs. Japán, Japán vs. Oroszország, vagy éppen Kína vs. sokmindenki felállásról.

Most éppen Kínán a sor akik pénzt és energiát nem kímélve egy repülőtér létesítésre nem kifejezetten alkalmas, hegyes-dombos régióban dózeroltak el egy elegendően nagy területet, hogy minél gyorsabban elérhesse a Kína, Tajvan és Japán által vitatott hovatartozású Senkaku (kínaiul: Diaojü) szigeteket. Japán még a 19. század utolsó éveiben szállta meg az 5 aprócska szigetből és 3 sziklából álló területet, ahol 1940-ig volt kisebb japán jelenlét egy halfeldogozó üzem képében. Az 1940 óta lakatlan terület az Egyesült Államok 1972-ben adta vissza Japán kontroll alá, majd a halfeldogozó üzemet építő japán üzletember leszármazottai a 70-es években továbbadták a szigetet egy szintmén japán családnak. A halban igen gazdag, és talán fosszilis energiahordozókban is bővelkedő területtel kapcsolatos egyik pikantéria, hogy Peking Tajvan részeként ismeri el – Tajvanra meg ugyebár Kína részeként tekint. A másik, hogy a japán kormány nemrégiben tárgyalásokat kezdett a területet jelenleg birtokló családdal a szigetek vételáráról.

Japán járőr a szigeteknél ,

Lényeg a lényeg, hírek szerint a kínai Fucsien tartományban létesített Shuimen légibázis már majdnem készen van. A nem kevés tereprendezéssel előkészített területen J-10, illetve Szu-30-as gépek megjelenése várható, de az értesülések szerint a Tajpejtől mindössze 246, a Senkaku szigetektől pedig 380 kilométernyire elterülő légibázison Sz-300-as légvédelmi rendszer is telepítésre került.

A szóban forgó terület ,

—–
Tcat

70 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 23. hét”

  1. Ennél jóval több ország nem csatlakozott az Ottawai egyezményhez. Annak ellenére, hogy nem csatlakoztak egyes részeit betartják, a taposóaknák alkalmazásával felhagytak. A kazettás bombák miatt nem írták alá többen.

    Érdekes, kitétel, hogy a résztöltetek legalább 98%-a elműködik, akkor nem tekintik taposóaknának a kezettás bombát sem. Hogy ezt ki verifikálja, arról gőzöm sincs. Maga az elv is érdekes. És, ha lelőnek egy gépet, amin ilyen van és szétszóródnak a résztöltetek? Akkor a hajadra kenheted a 98%-ot.

  2. Közelebbi információkat tudsz a fegyveröl? Jó Rossz Teljesíti a követelményeket? Olvastam már nem egyszer róla Kíváncsi lenék más véleményekre is Meg hátha van valaki aki már közelebbről is volt vele kontaktusba :) Ha nem hadi titok

  3. jancsiga

    Amit rájuk raktak optikák azoknál nem nagyon van jobb a piacon,
    ha valakinek nem szimpatikusak(pl én)akkor az nem azért van mert rossz minőségűek vagy nem jók csak szimplán mást preferál.Tipikusan BMW/Mercedes/Audi esete mind a három ugyan olyan jó autó csak valakinek ez tetszik valakinek pedig az.
    Ez van az AK-hoz: http://www.mountsplus.com/AR-15_Accessories/AR-15_Scope_Rings/SP-003-M3-3X.html szóval tényleg világszínvonal az más kérdés,hogy nekem nem szimpi de ettől még egy rossz szavam nem lehet rá.A válltámasz és bipod ugyan csak kiváló minőségű.Ami hátránya a fegyvernek az a tömege,6kg töltve gránátvető nélkül,gránátvetővel 7,5.
    A gránátvetőről csak annyit,hogy H&K és ezzel azt hiszem mindent el is mondtam a minőségéről és jóságáról.

  4. Azt vetem ki a szavaidból hogy jó fegyver lesz belöle Nekem ez az Ak-63FM nagyon szimpatikus Szinvonalasnak Modernek tünik Szrintem a kor követelményeit kielégíti Attól fügétlenül hogy az AK az alapja De ha valami jó akkor minek nyúljanak bele Tipikus orosz strapabíró idötáló eszköz Remélem lesz jövöje Föleg hoyg magyar fegyver

  5. Az Ak-63FM Magyar Megsúgom neked de mindegy Elmondanád nekem hogy mitől elavult? Csak érdeklődnék
    Épen most van egy cikk a Regiment újságban róla Szerintem olvasd el mielőtt ilyet leírsz

    Egy részlet a cikkböl

    Ved meg az újságot és tanulj is valamit :)

    TÚLÉLŐKÉSZLET
    Földi Ferenc

    A FÉG a nyolcvanas évek közepéig folyamatosan gyártotta a 7,62 mm-es Kalasnyikov gépkarabélyt, miközben folyamatosan sor került a fegyver továbbfejlesztésére is, többször igen eredményesen (AKM-63, AMP-67). A hidegen kovácsolt és krómozott furatú fegyvercsőre való áttérés javította a fegyver és a 7,62×39 mm-es 43M karabélytöltény alkotta eszközrendszer találati pontosságát, növelte a fegyvercső élettartamát. A FÉG az 1980-as évek végén megkísérelte az űrméretváltást is (5,56 mm-es NGM), de ezt a kísérletet a kilencvenes évek ítélték halálra.

  6. jancsiga

    Olvastam a cikket…

    Az AK-63FM egy AKM licence azaz orosz fegyver csak megvettük a gyártási jogot és technológiát(attól,hogy a törökök maguknak gyártják az F-16-ost még nem lesz török gép a Falcon).Az AK-63F előrelépés az AMD-hez képest de tulajdonképpen ezzel a fegyverrel értük el a 80-as évek végén az AKM vagyis a Szovjetek 50-es évekbeli fegyvergyártásának minőségét,csak ezt az apróságot nem írták a cikkben.

    Miért elavult?

    A lőszer azaz a 43 Mintájú hornyos karabélylőszer miatt elavult. Azért mert a mai kor háborúja nem a tömeghadseregek háborúja (amire ezt a lőszert tervezték)emiatt változtak a fegyverekkel kapcsolatos elvárások is.A fegyvertől pedig nem lehet elválasztani azt a lőszert amivel tüzel.Ha az AK-74-re vagy valamelyik változatára írtad volna,hogy modern arra azt mondtam volna,hogy igazad van annak ellenére,hogy egy újabb karabélyhoz képest kis túlzással ergonómiai rémálomnak tekinthető

  7. danielblack

    El sem tudom mondani neked,hogy mennyit jelent nekem amit írtál :D

    „Attól függetlenül ha kiütne a vész és választhatnék egy fegyvert akkor az egy ak-63 MF lenne”

    Vegyél a kezedbe egy kb 90cm hosszú botot köss rá annyi súlyt,hogy az egész 6,5 kb nyomjon és mászkálj vele a lakásban 3-4 órát úgy,hogy nem teszed le majd másnap(vagy ha elmúlt az izomláz)ismételd meg a műveletet ugyan ezzel a fadarabbal de most a tömeg legyen 4,5kg.Ha ez megvolt,akkor újra rátérhetünk a ki mivel menne háborúzni kérdésre.Ha nincs ennyi időd akkor elég ha veszel egy táskát amit megpakolsz 6,5 kilósra és kitartod magad elé nyújtott kézzel vízszintes helyzetben és megkérsz valaki otthon,hogy mérje le meddig bírod.Ha teljesen kipihented az előző atrakciót akkor ismételj egy 4,5 kilós táskával.

  8. Értem

    A lőszer miért elavult? Átlagos lótavon a lőszer ballisztikája Átütő ereje megfelelő Nem? Régen tervezték az igaz Miért rossz? Nem NATO / USA szabvány azért rossz? Mi a különbség a tömeg hadsereg lőszer és a mai hadsereg löszere között Nem a fegyver Fegyver csövétől függ a lőszer pontossága lőtávolsága? Csak kérdezek Mert kíváncsi vagyok és hátha tanulok valamit

    danielblack: Nem bántani akarom dudit Tisztelem becsülöm azt aki tud De attol hogy valaki katona még nem tudhat mindent Nem érthet az összes fegyverhez Ismerek én is katonát A kistestvérem az

  9. jancsia

    1.
    Az 43M lőszer átütő ereje valóan nagy viszont nem képes leküzdeni a modern kerámiabetéteket csak a kifejezetten páncéltörő változat viszont az 5,56-os vagy 5,45-ös lőszer páncéltörő változata ugyan így képes erre azaz a normál lőszer ugyan úgy nem hatékony mint a 5,56-os vagy 5,45-ös normál lőszer.
    Ahol előny a nagyobb átütőképesség az a fedezék mögötti ellenség leküzdése bár ha az ellen fedezék mögé bújt + van rajta kerámia betétes repeszálló akkor nem nagyon tudom leküzdeni semmilyen karabéllyal.

    2.
    A nagy átütőerő miatt a 43M lőszer ölőereje köszönő viszonyban sincs az 5,56-os vagy 5,45-ös lőszerekével összehasonlítva még akkor is ha a kiskaliberű lőszereknél becsapódáskor nem alakul ki hidrodinamikai sokk ha kialakul akkor meg totálisan más dimenzió a két lőszerfajta ölőhatása.

    3.
    A kiskaliberű lőszerek laposabb röppályán mozognak így sokkal pontosabbak és célozni is egyszerűbb velük.Ezen kívül nagyobb a pásztázó távolság azaz távolabbra lőhetsz irányzékállítás nélkül ami megint csak egyszerűsíti a dolgod.

    4.
    A kiskaliberű lőszerek kevesebb mint fele akkora tömegűek mint a 43M lőszer azaz többet vihetsz magaddal azonos tömeg mellett vagy azonos mennyiségű lőszer kisebb tömegű.

    5.
    A kiskaliberű lőszerekkel tüzelő fegyverek sokkal nagyobb elméleti és gyakorlati tűzgyorsasággal rendelkeznek mint a 43M lőszert tüzelő társaik.Ennek az előnyeit gondolom nem kell sorolni.

    6.
    A kiskaliberű lőszerek sokkal kevésbé terhelik meg a lövőt(kisebb a fegyver visszarúgása)így az kevésbé fárad el.A kisebb visszarúgás előnye még az előző pont is.

  10. Nagyon fontos,hogy amiket írtam csak akkor működnek,ha megfelelően hosszú csőből lövik ki a kiskaliberű lövedéket azaz az M4-hez hasonlóan rövid csövű fegyverekre nem áll a dolog de ezekről már írtam s,hogy szarok általános katonai használatra(rendvédelmi és SF feladatokra tökéletesen megfelelnek a kisebb lőtáv miatt).

  11. drone
    Orosz légierö vadászgépek

    Szuhoj Szu-30 Oroszország Harcos Su-30
    Su-30m2 15 30 Szu-30SM megrendelésre 2015-ig. [ 32 ]
    Szuhoj Szu-35 Oroszország Harcos Su-35/Su-27M
    Szu-35S 5 [ 33 ]
    2 [ 34 ] 48 Szu-35S megrendelésre 2015-ig. [ 35 ]
    Mikojan MiG-29 Szovjetunió Harcos MiG-29
    MiG-29UB
    MiG-29SMT 226
    Mikojan MiG-31 Szovjetunió Elfogó repülőgép MiG-31
    MiG-31BM 188
    10 Folyamatban fejlesszék a MiG-31BM szabványnak. (60 egység 2020-ig [ 38 ] ).
    Haditengerészet
    Szuhoj Szu-30 Flanker-С Oroszország többfeladatú vadászgép Su-30SM 12 12 megrendelt Fekete-tengeri Flotta (cserélje ki a Szu-24) [ 10 ]
    Szuhoj Szu-33 Flanker-D Oroszország harcos Su-33 23 tervezett szolgáltatás a orosz Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó [ 3 ]
    Mikojan MiG-29K Fulcrum-D Oroszország harcos MiG-29K 24 24 megrendelt január 2010, az első szállítás 2 MiG várhatóan 2011-ben [ 11 ]

    Most hirtelen ezt találtam neked :) Bogarász :)

  12. Dudi te ezt nyilván jobban tudod, nap mint nap használod a fegyvert, de nekem ennek ellenére is az a véleményem, hogy jó döntés született az AK modernizációval. Amikor először hallottam a fejlesztés költségeit elhűltem, hogy ennyiből vehetnénk G36-t is (érdekes mindenki erre a fegyverre gondolt, mint rendszeresítendő új fegyverre az M4 valahogy nem nagyon került szóba, pedig az amik még néhány száz darab ingyen fegyver ajándékozással is ösztönözték a megrendelést), de amikor olvastam az összehasonlításokat engem is meggyőzött az AK. 1. a lőszer, még tartja magát a legenda, hogy a 7.62-s lőszer átüti a lövedékálló mellényt, a kiskaliberű lőszer pedig nem (pudlilövő), de amit írtál ezt cáfolja. Viszont vagy 10 évnyi készlet van felhalmozva, ezt nyilván nem akarták csak úgy kidobni. Óriási kiadást igényelne átállni a kiskaliberre, ráadásul a 7.62-t nálunk is gyártják, ellentétben a kiskaliberrel. 2. az AK legendásan egyszerű karbantartása, bármilyen időjárási körülmény közötti használhatósága (ebben verhetetlen az AK, a tankönyvi példa nyilván Vietnam volt, ahol még a rosszabb minőségű kínai klón AK is működőképes volt a dzsungelben, az M16-nak meg szinte elmaradhatatlan „tartozéka” volt a gumióvszer a cső végéről). AZ AK karbantartás nem igényel túlzottan nagy gyakorlást, gyorsan megvan. A kicsit precízebb G36-nál állítólag 40-50 perc a fegyverkarbantartás, el tudod képzelni milyen felháborodás lett volna az állományban emiatt? 3. ismertsége a MH-n belül. Az AK-t még a legrosszabb katona is képes álmából felkelve is kezelni, mert évtizedek óta használatban van, erre mindenkit kiképeztek. A teljes személyi állomány kiképzése egy teljesen új fegyverre amit teljesen más elvek alapján terveztek valószínűleg éveket és milliárdokat igényelt volna. 4. a műanyag tár: na ezzel se lett volna a többség kibékülve. Szerintem a fém tár minden szempontból alkalmasabb az igénybevételre, mint a G36 műanyag tára. 5. az ár: biztos vagyok benne, hogyha a G36 nyer akkor pénzügyi szempontokból a legalapabb, legolcsóbb verziót rendszeresítik és pont azok a funkciók pl. a gránátvető hiányoztak volna, ami a fegyver nagyobb harcértékét adják. Az AK modernizációnak pont az a lényege, hogy ezek az új funkciók integrálva legyenek a fegyverre. Ami negatívum az nyilván a nagyobb súly, erre mondhatjuk, hogy a nagyobb harcérték ára.

  13. dudi

    „Az amik nem tudnak gyalogsági fegyvert gyártani így nincs szuper ami karabély sem.”

    Szerintem azért az LWRC M6 szériája elég „szuper”, nekem legalábbis nagyon tetszik.

    http://www.lwrci.com/c-3-rifles.aspx

    Ergonómiája jónak tűnik, elérhető 5.56 és 6.8-as kaliberben, a mind a négy oldalon meglévő Picatinny-sínek miatt bármi felszerelhető rá és nem a legtöbb M16/M4 változatnál alkalmazott „direct impingement” rendszerű, hanem „short stroke piston”, mint pl. a H&K 416, tehát az üzembiztonsága is megfelelő lehet.

    http://www.lwrci.com/t-technology.aspx

    Még ezt a videót érdemes megnézni, különösen azt a részt, ahol közvetlenül egymás után 15 tárnyi lőszert lőnek el:

    http://www.lwrci.com/t-media.aspx

  14. Ilyen gyártóból van még az AEÁ-ban egy tucat (ha nem éppen három tucat).
    Kétségtelenül jónak néz ki, de egy hadseregszintű rendszeresítésnél egyéb szempontokat vizsgálnak. Például az árat és azt, hogy aránylik a szolgáltatásokhoz. Ezek a viszonylag kis cégek meglehetősen drágák szoktak lenni, mivel főleg polgári piacra gyártanak. Néhány rendvédelmi szervezet rendszeresíti, ami sokszor inkább a marketing része.

    A magyar lövészfegyverváltás egyik fontos problémája az általánosan uralkodó koncepciótlanság.
    Félő például, hogy egy új fegyver/lőszer bevezetésével az AK-variánsok mindenestül az inkurrenciába kerülnek, ami az elkótyavetyélést jelenti.
    Így csak a rendszeresített létszám részére lenne tervezve fegyver és lőszer, tovább csökkentve az ország védelmi képességét, míg az AK-variánsokból a felelőtlen kezelés ellenére még mindig van tartalék.

  15. pa63

    „AK. 1. a lőszer, még tartja magát a legenda, hogy a 7.62-s lőszer átüti a lövedékálló mellényt, a kiskaliberű lőszer pedig nem (pudlilövő), de amit írtál ezt cáfolja.”

    Ugye nem mondod komolyan,hogy legendákra építve kéne fegyvert rendszerben tartani?Ki a faszt érdekel,hogy milyen legendákban hisz a „paraszt”!!!???

    „Óriási kiadást igényelne átállni a kiskaliberre, ráadásul a 7.62-t nálunk is gyártják, ellentétben a kiskaliberrel.”

    A modern hadsereg bizony nem olcsó mulatság…Lehetne itthon gyártani 5,56-os lőszert is.

    „AZ AK karbantartás nem igényel túlzottan nagy gyakorlást, gyorsan megvan. A kicsit precízebb G36-nál állítólag 40-50 perc a fegyverkarbantartás, el tudod képzelni milyen felháborodás lett volna az állományban emiatt?”

    Ha oda adok neked egy AK-t amiből előtte ellövök 3 tárat te sem tudnád 40 percnél rövidebb idő alatt olyan állapotba hozni amire azt lehetne mondani,hogy igen ez meg lett takarítva mehet a fegyverszobába.Megint csak ki a faszt érdekel az állomány felháborodása!!!???Aki képtelen haladni a korral az menjen el hagyományőrzőnek.

    „A teljes személyi állomány kiképzése egy teljesen új fegyverre amit teljesen más elvek alapján terveztek valószínűleg éveket és milliárdokat igényelt volna.”

    Drága lenne ez biztos de nem protonágyú került volna a kezébe a katonának hanem egy másik karabély.Egy hónap alatt bármilyen katonát meg lehet tanítani bármilyen karabély rutinszerű használatára.

    „a műanyag tár: na ezzel se lett volna a többség kibékülve. Szerintem a fém tár minden szempontból alkalmasabb az igénybevételre, mint a G36 műanyag tára.”

    Újfent nem érdekel senkit az,hogy kinek mi tetszik nem kívánságműsor.
    Azok a műanyag tárak kiváló minőségűek,senkinek nem lett volna velük semmi baja.

    „Ami negatívum az nyilván a nagyobb súly, erre mondhatjuk, hogy a nagyobb harcérték ára.”

    NEM!!!Ez kérlek szépen annak az ára,hogy a sínrendszer nem a repülőgépgyártásban is használt kiváló minőségű aluból készült(mint ahogy az lenni szokott mindenhol)hanem acélból…

  16. „Oroszország durván hány vadászgéppel rendelkezik,”

    kb 50 szu-27sm
    12db szu-27 sm3
    2015-ig 30 mig-35 amiből még semmit sem látok csak annyit tudok kb 10 géppel folytassák a teszteket .
    Meg van 15 db mig-29smt amit még Algéria küldött vissza.
    Meg kapnak 2015-ig 40 db szu-30sm gépet.

    Hogy kapnak e még további szu-27sm3 gépeket az egyenlőre rejtély.

  17. Kis referencia info mit is kell átütnie a szabvány NATO 5.56nak, csakhogy ne csak azt hallottam legyen.

    http://www.ss109.com/

    „Typical velocity 15 feet from the M16A2’s muzzle is around 3,100 fps. The accuracyrequirement from a test fixture equates to a maximum of approximately fourMOA over the 100 to 600 yard range. Typical accuracy of average lots in an
    M16A2 is about 2+ MOA.

    This round must also penetrate a nominal 10 gauge SAE 1010 or 1020 steel test plate at a range of at least 570 meters (623yards). The M193 round will penetrate this same plate reliably at 400yards, and about half the time at 500 yards. The 5.56mm and 7.62mm NATO rounds will penetrate it reliably out to 700 yards or more.”

    Véleményem mint régen, Europai viszonyokra sokkal jobb az 5.56 illetve az 5.45.

    btw 11db Su35 úgy van rendszerben mint a többi… De nem is ezzel van a baj, hanem, hogy még a vadászok ~90%ara sincs inetgrálva az R77. Tán egy közepes NATO tagállam pl Hollandia több modern BVR képes géppel bír mint Oroszo amblokk.

  18. Hagyjuk már azt a wikipédiás baromságot.
    Igen 270 vaqy annál is több gép maradt a szu után .
    És mégis csak eddig 60 gép van bevethető, vagy ti ezt úgy fogjátok fel hogy az összeset modernizálják ?

  19. @forest

    Lehet, hogy a marketingeseik már ráálltak az ügyre :D
    „Szálló por, tűző napsütés? Légkondicionáló beépített szűrővel. Nehéz terep, aknazár? Megerősített padlólemez. Slaggal mosható utastér alapfelszereltségben és az odaszáradt vért is könnyen eltávolíthatja olcsó, egyszer használatos üléshuzataink segítségével, valamint értéktárgyai és bajtársai lőszerkészlete is biztonságban van a zárható platón, amelyen előre kialakítottuk a géppuskaállvány rögzítési helyeit. Minden igényére tudunk megoldást találni az új Amarokkal, amely ideális erdészeknek, kőműveseknek, szabadúszó felkelőknek. A hátsó ülésekre opcionálisan rendelhető a golyóálló gyerekülés, mivel vállalatunk számára fontos a család, ezért a törzsi villongások szünetében gyermekeit nyugodt szívvel viheti el moziba, piknikezni, nyilvános kivégzésekre. Politikailag instabil országokban most 20% kedvezménnyel és ajándék Kalasnyikovval. VW. Das Auto.”