|

Vörös Október menni Amerika

Az idei év elég mozgalmas az Orosz Haditengerészet életében: az év eddigi pontjáig már mindegyik flottának kijutott kisebb-nagyobb mozgolódás, ami a továbbiakban csak folytatódni fog, méghozzá magasabb fokozatba kapcsolva.

Magasabb fokozatba kapcsolva, ugyanis június 1-vel az Orosz Haditengerészetnél is beköszöntött a nyár, konkrétan a nyári kiképzési időszak, melynek keretében aktívabb flottamozgások várhatóak, több nemzetközi hadgyakorlattal fűszerezve.

A Nagy Péter cirkáló Szeveromorszk kikötőjében 2010 márciusának végén

‘Hideg van basszus…’ – Az idei flottamozgások egyik első résztvevője a jelenleg egyetéen bevethető Kirov, a Nagy Péter 2010 márciusának végén indult el Vlagyivosztok felé | Forrás ,

Az egyik legnagyobb szabású gyakorlatról, a tisztán hazai érdekeltségű Vosztok-2010-ről már írtunk több alkalommal is. Ezen júniusban esedékes gyakorlatra érkezvén a Fekete-tengeri és az Északi Flotta zászlóshajói, a Moszkva és a Nagy Péter rakétás cirkálók – melyek egyébként május vége felé érkeztek meg a térségbe – már a Csendes-óceán felé menet, indiai-óceáni találkozásuk alatt igyekeztek minél több közös gyakorlatot beiktatni.

Röplabdázás a Nagy Péter rakétás cirkáló fedélzetén

A fagyos Szeveromorszk itt már csak egy rossz emlék – egy kis lazítás a Nagy Péter fedélzetén | Forrás és további, a rakétás cirkáló aktuális turnéján készült életképek ,

A Vosztok 2010 persze csak egy része az idei programnak, az Orosz Haditengerészet szóvivőjének nyilatkozata alapján az orosz hadihajók folytatják a kalózok zaklatását és számos nemzetközi gyakorlatban is részt vesznek majd.

Nagy Péter cirkáló

‘Higgye el főnök, nincs itt egy darab AK sem, nemhogy RPG!’ – háttérben a Nagy Péter | Forrás ,

A Balti Flotta vonatkozásában ez a június 7-18 között esedékes BALTOPS gyakorlatot jelenti, melyen a szokott módon a Ropucsa-osztályú dokkhajó, a Kalinyingrád képviseli majd Oroszországot. A Kalinyingrád várhatóan június 4-én fut be egykori „születési helyére”, a BALTOPS gyülekezési helyére, a lengyelországi Gdanszk kikötőjébe.

RFS Kalinyingrád

A Kalinyingrád érkezése a lenygelországi Świnoujście kikötőjébe 2010 május 5-én | Forrás ,

Míg az Északi Flotta zászlóshajója a messzi Csendes-óceánon szambázik, addig a kisebb fajsúlyú kollégák sem unatkoznak, hiszen június 4-én kezdődik a norvégokkal közösen megrendezett Pomor 2010 hadgyakorlat, melyen a tavasszal a francia FS Chevalier Paul-t pátyolgató, Udaloj I-osztályú romboló, a Szeveromorszk mellett Il-38 tengerészeti járőrgépek és Szu-33-asok megjelenése is szerepel a programban.

Szeveromorszk Dublin 2009

Ezen a 2009-es felvételen a Szeveromorszk éppen Dublin kikötőjébe fut be | Forrás ,

Aztán ott van az idei FRUKUS, a Fekete-tengeri flottának meg a két ország viszonyának javulása végett ismét napirendre kerülő, közös orosz – ukrán gyakorlat, a Fairway of Peace, majd a Fekete-tenger menti államok közös gyakorlata, a BLACKSEAFOR.


És hogy a „nagyfőnökök” közül ne csak a Moszkvának és a Nagy Péternek jusson ki a jóból, a Csendes-óceáni Flotta zászlóshajója, a Szláva-osztályú rakétás cirkáló, az egykori Vörös Október, azaz mai nevén a Varjag is tehet egy kis kirándulást. Mint ezen flottamozgásokat összegző hír címéből nyilván leesett, a tavaly a Kínai Haditengerészet megalakulásának 60. évfordulója alkalmával összegyűlt nemzetközi hajóhadat felvezető Varjag az Egyesült Államokba látogat, konkrétan San Francisco lesz a várhatóan 1 hónapos út célja.

A Szláva-osztályú rakétás cirkáló, a Varjag

A Szláva-osztályú rakétás cirkáló, a Varjag ,

„San Francisco-i látogatásuk során az orosz tengerészek megismerhetik San Francisco városát és annak történelmét, míg a helyi lakosok a hajót és legénységét, valamint a Csendes-óceáni Flotta zenekara által tartott bemutatókat hallgathatják meg.” – áll a Csendes-óceáni Flotta által kommunikált anyagban.

15 hozzászólás “Vörös Október menni Amerika”

  1. A Nagy Péterről belinkelt képeket mindenképpen érdemes megnézni. Nekem nagyon tetszenek, főleg azért, mert tényleg az emberekről szólnak, nem a hajóról (ami egyébként gyönyörű szerintem, függetlenül attól, hogy mennyire potens meg ilyenek)

  2. Szláva-osztályú rakétás cirkáló a fő fegyverzet inditó tudusait hogyan és milyen gyorsan tudják újra tölteni.

    Gondolom nem csak az a 8 db tudja harcba vetni fő fegyverből.

    Vagy úgy kalkuláltak a túlélési esélyével hogy annál a 8 db-nál úgy se lesz több lehetősége többet indítani.

  3. Molni, az a Navy Jack. Általában különleges alkalmakkol (nemzeti ünnep, diplomáciai túra, stb.) használják. Flottánként változik a használata.
    A US Navy-nél például csak a legöregebb aktív szolgálatban levő hajó használhatja, ez azt hiszem most az Enterprise.

  4. Gyönyörű hajók ezek a Kirov cirkálók. Mióta az Iowa osztályú csatahajók nincsenek szolgálatban, talán ezek a legszebbek. És a jövő hadihajói már csak egyre csúnyábbak lesznek, a stealth képességek és egyéb hasznos szempontok miatt…

  5. oké 16 db. Egy jobb flota egység bár mely tagja ellen adott esetben kevés is lehet.

    Nem beszél ha túl éli azt 16 kilövését akkor mihez kezd.

    Adott esetben értem hogy ez az elrendezés hely hatékony és gyors indítás tesz lehetővé.

    De hogyan tovább……..

  6. „oké 16 db. Egy jobb flota egység bár mely tagja ellen adott esetben kevés is lehet.”

    Egy P500 Bazalt rakéta becsapodását is nagyon kevés hajó éli túl, legfeljebb a repülőgép-hordozók. Nemhogy 16 ilyen szeretetcsomagot. Mellesleg, vannak még rajta torpedó vetőcsövek, AK-100 gépágyú, stb…

  7. „oké 16 db. Egy jobb flota egység bár mely tagja ellen adott esetben kevés is lehet.”
    ha 16 bazalt betoccsan az nem az ilyen túlélem dolog, egyet is max szerencsével.

    de nem tocsan be…. 100+ p700 mellé se véletlenül akartak annyi decoyt amennyit bírnak… és még ezt a 100+ p700at se véletlenül akarták Oscarrol… és a szovjetunio bukása következményeként amíg a P700akat nem modernizálják (tuti fogják: muszáj) az se elképzehetetlen, hogy a P700 szépen visszafordul….

  8. Pontosan az indiai új 3 mach játékánál volt itt szép vita.

    Hogy ezek a P700 és társai mennyi képesek egy pl: egy hordozó kötelék védelmén áttörni.

    Abból a vitából ki indulva rácolom a szemem.
    Miszerint 16 ilyen P700 vagy hasonló orosz testvérei elégségesek e .

    Még könnyebb célpont: Négy Egisszel felszeret légvédelmi cirkáló vagy korvett védelmi zónáit áttörve azokat harcképtelenné tenni.

  9. Off

    Azon röhögök magamban 5 perce,ahogy megláttam a A Szláva-osztályú rakétás cirkálón azt a darut,hogy hogyan kerülhet oda valaki.

    Álláshirdetés:

    Nehézgép és darukezelői vizsgával rendelkező egyént keresünk a Szlávára.
    Minimális gyakorlat 5 év.Végrendelet kötelező és hozzon magával fürdőnadrágot.
    On

    Az én szememben ezek az igazi hajók!
    A felségjel meg mindegy.

  10. Nos ha csak a hajó szerepe a kérdéses, akkor erre sztem a légvédelem a válasz. Mert hogy rendszereit tekintve nem csak magától tudja távoltartani a hivatlan vedndégeket addig amíg azt a 16 raksit elindítja, hanem egy komplett flotta különítményt le tud védeni. Mellesleg ezek a bazaltok elég nagy hatótávolságúak, ami önmagában még nem jelent semmit, mert számít az is hogy egy ilyen egység (közvetlen v közvetve) milyen messziről tudja felderíteni a célt, de ha felteszem hogy eltudja indítani nagyjából a maxról: milyen hasonló célú rendszer van a Tomahawk hajó elleni változatán (ami szubszónikus és talán már nincs is hadrendben) kívül ami űberelni tudja ezt?
    Felteszem egyébként hogy nem egymagában küldenék egy egész hordozó kötelék ellen és gondolom nem próbálkoznának ilyesmivel a légifedezet hatótávján kívül, mert az öngyilkosság.
    Szal meg van ennek a helye az orosz kötelékekben amíg jobb nem lesz sőt egy hajót sztem vétek szétvágni, mert van modernebb elég tágas platform a modernizáláshoz.
    Bazaltnak inkább ott a gyíkja, h lassú (na meg folyékony a hajtóanyag, de ez más vonatkozás) persze lehet h 16 db 2 Mach-os célpontal még egy AEGIS-t is túl lehet terhelni.