|

Újabb francia hadihajó érkezik Oroszországba

Nos, lehet, hogy a régióban többen nem örülnek az immáron haditechnikai vonalon is baráti francia – orosz kapcsolatoknak, de ettől ez már tény. Ennek újabb elemeként az FS Mistral tavaly novemberi látogatása után márciusban egy újabb francia hadihajó érkezik, ám ezúttal már nem csak kikötőlátogatásra.

A Francia Haditengerészet főparancsnokára, Pierre Francois Forissier-ra hivatkozva a RIA Novosztyi hírügynökség szerdán azt hozta le, hogy a látogatásra a franciák egyik új hadihajója, a Horizon-osztályú légvédelmi fregatt, az FS Chevalier Paul (D621) érkezik majd. A tervek szerint a francia – olasz koprodukció eredményeként megszülető hajóosztály második egysége a hó végén, március 30-án érkezik meg az Orosz Északi Flotta fő kikötőjébe, Szeveromorszkba. Ahol az április 3-ig tartó vendégeskedés azonban nem a kikötőben tartózkodásról fog szólni, hiszen a két haditengerészet egy kis gyakorlatot végrehajtására készül. Forissier nyilatkozata szerint egy kommunikációs és közös manőver elemekre felépített, a flották közti együttműködést elősegítő, szokványos gyakorlatról van szó.

Szeveromorszk kikötője a levegőből

Szeveromorszk kikötője a levegőből | Forrás ,

„A humán értékeket megosztó országoknak – mint a mienk – az óceánokon is együtt kéne működniük. Az együttműködésnek bevett szokásnak kéne lennie, az országoknak kompatibilis rendszerekkel kellene rendelkeznie. Ezen már régóta dolgozunk.” – nyilatkozta az admirális, rámutatva arra, hogy míg a korábbi időkben csak a legalapvetőbb elemek szerepeltek az ilyen gyakorlatokon, addig mára ezen hadgyakorlatok összetett feladatokat tartalmaznak. „Már készen állunk a flotta szintű közös gyakorlatokra.”

Horizon-osztály

Horizon-osztály ,

Az francia hadihajó játszótársa(i) vélhetően az Udaloj- vagy a Sovremenny-osztály valamelyik egysége lesz.

FS Forbin és a 69-esek

Az FS Chevalier Paul testvérhajója, az FS Forbin a 69-esek társaságában az Arab-tengeren 2009. júniusának elején. A háttérben a Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Vicksburg (CG 69), valamint a Nimitz-osztályú USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) ,

10 hozzászólás “Újabb francia hadihajó érkezik Oroszországba”

  1. Szép kis hajó. http://en.wikipedia.org/wiki/Chevalier_Paul_%28D621%29
    A Mistralra még mondhatták hogy civil szabványként(?) fogják eladni(röhej- még jó hogy a fegyvezetet és az elektronikát az oroszok a saját arzenáljukból és szabványaik szerint szeretnék)
    Viszont egy légvédelmi fregattra ezt csak nem mondhatják. Kiváncsi vagyok, mi lesz a következő kommunikációs stratégia a franciák részéről?
    Túl azon amit már próbálnak bevezetni-„“A humán értékeket megosztó országoknak – mint a mienk – az óceánokon is együtt kéne működniük.”
    Thehát a Franciák és az oroszok humán értékrendje megegyezik. (Ehhez az USA mit fog majd szólni? – megint a Balti államokkal üzzenek majd?)

    A Franciák nemcsak a hadiiparban nyomulnak, de a gazdaságban és a kultúrában is.
    Példa http://hungarian.ruvr.ru/2010/03/11/5215355.html

    Nagyot változott a világ a Grúz „incidens óta.
    Már az Ukrán flotta is részt vesz az Orosz győzelmi díszszemlén.
    http://hungarian.ruvr.ru/2010/03/11/5216360.html

  2. > A humán értékeket megosztó országoknak – mint a mienk – az óceánokon is együtt kéne működniük.” Thehát a Franciák és az oroszok humán értékrendje megegyezik.

    Igen, mindkét nép utál dolgozni. A franciák erre a 35 órás munkahetet, a ruszkik pedig a mértéktelen vodkázást találták ki.

    Azért remélem a briteknek lesz elég eszük, hogy befűtsenek Párizsnak, mielőtt a csigaevők túlzottan összemelegszenek a medvekomával. A németekről már letettem, azok Putyin farzsebében vannak.

  3. > Viszont egy légvédelmi fregattra ezt csak nem mondhatják. Kiváncsi vagyok, mi lesz a következő kommunikációs stratégia a franciák részéről?

    Kijelentik, hogy a légvédelmi fregatt a nevéből is következően védelmi célú eszköz, így a ruszkiknak való ladásával tulajdonképpen a világbéke elősegítése történik.

    Aztán ha ez a hajó fogja fedezni azoknak a csapatoknak az előrenyomulását, akik végleg elvágják Grúziát a tengertől, hát így jártak…

  4. Onedin kapitány

    „> A humán értékeket megosztó országoknak – mint a mienk – az óceánokon is együtt kéne működniük.” Thehát a Franciák és az oroszok humán értékrendje megegyezik.

    Igen, mindkét nép utál dolgozni. A franciák erre a 35 órás munkahetet, a ruszkik pedig a mértéktelen vodkázást találták ki.”

    Tacsk0, Te vagy a csúcs! Humorérzék és szelemesség csillagos ötös…
    Végre röhögtem egyet ma.

  5. Ferkoo: „Szerintem a cikkben nem írták, hogy ilyet is vennének az Oroszok…
    Hadgyakorlatról van szó… ”

    Igaz, ez csak egy feltételezés. De azért van némi alapja.
    Az elmúlt néhány hónapban elég sűrű volt a Francia-Orosz diplomácia. Gazdasági és politikai egyeztetések, egyezmények, szerződések, üzletek…. És az intenzitás egyre növekszik.
    Ha nem is feltétlenül Horizon-osztályú fregattokat fog/akar vásárolni az Orosz vezérkar, de az ilyen látogatások mögött általában több van egyszerű kapcsolatfelvételnél.(azonkívül egy ilyen hadgyakorlat az Oroszokkal nagy dolog, és nem is kicsi fricska a Franciák részéről más országok (USA, Anglia, Balti államok.. felé)

    Arról nem is beszélve hogy a Mistral (tervezett) eladása is egy látogatással kezdődött, és az új technológiákat mindenképpen szeretnék megszerezni.
    Ha pedig még azt is nézzük hogy akár olcsóbban- de legalábbis gyorsabban tudnak/tudhatnak modern hajókhoz/technológiákhoz/flottaméret növeléshez jutni vásárlásokkal (a saját gyártás mellet), és ehhez partnert is találnak….

    Csak ha azokat a hajókat inkább a Spanyolok gyártanák, lehet hogy az oroszok (minőségileg) jobban járnának.

  6. Tacsko:
    „Igen, mindkét nép utál dolgozni. A franciák erre a 35 órás munkahetet, a ruszkik pedig a mértéktelen vodkázást találták ki.”
    Azért a Franciákkal jobban járnak az Oroszok mint a Görögökkel. (szieszta+ivászat+mentalitás..)

  7. akár tetszik ez nekünk, akár nem, hatalmi átrendeződés zajlik a világban, kína 2020-ra átveheti az első helyet az egyesült államoktól, oroszország pedig -ez a legutóbbi nemzetközi felmérés -,2030-ra az első gazdasági hatalom lesz európában, németország előtt.a franciák, a németek, az olaszok, a törökök (meg majd a többiek)csak ehhez igazodnak. a ria novosztyi napi híreit olvasva egyébként elképesztő, hogy a hiradások jó része a fegyverkezésről, meg a beözönlő, hadiexportból származó dollármilliárdokról szól.

  8. Arra szerintem kevés esély van, hogy Oroszország a jövőben elsőszámú hatalom legyen Európában. Az energiahordozók és nyersanyagok exportja ugyan sok bevételt hoz a nagymedve fogai közé, de még mindig messze elmaradottabb helyzetben vannak Nyugat-Európától. Ezen kívül pedig Oroszországban a legnagyobb a NÉPESSÉGCSÖKKENÉS az egész világon. Állítólag minden évben közel 1 millióval kevesebb az orosz népesség. 2050-re valószínűleg már csak 110 millió vagy kevesebb ember él majd Oroszországban.
    Európa több országában, köztük Hazánkban is csökken a népesség, de mi veszteségünk százalékos arányban is kevesebb. A legtöbb Európai országban viszont ma is tart a pozitív népességváltozás. Például Franciaországban néhány évvel ezelőtt erősen növekedésnek indult a születésszám, így nem kizárt, hogy 2050-re több, mint 75 millióan lesznek a Franciák.