|

HTKA Hírhalom 2010. 10. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az eddigi legnagyobb Angliában gyártott pilóta nélküli légijármű, a Mantis UAV jövője nagyon úgy tűnik, hogy biztosítva van, legalábbis részben. Mivel a Mantis nem egy prototípus, hanem inkább egy technológiai demonstrátor, amely egy hasonló méretű pilóta nélküli eszköz kifejlesztéséhez nyújthat megfelelő alapot. Az állam megbízásával a BAe Systems így tovább folytatja az eszköz fejlesztését, reméljük sikerrel.

Az Ausztrál Királyi Légierő április folyamán átveheti a megrendelt Super Hornetek első példányait. A gépek érkezése jelentős javulást jelent a légierő képességeiben, ugyanis ezek lesznek az első új vadászbombázók a 25 éve beszerzett Hornetek után. A gépek üzemeltetője a RAAF 1. százada lesz, melynek kiszolgáló és hajózó személyzete jelenleg az Amerikai Haditengerészeti Légierő kaliforniai bázisán van kiképzésen.

Szintén az ausztrálokhoz kapcsolódik, hogy jóváhagyásra került egy 45 millió ausztrál dollár (40 millió USD) értékű modernizálás, melyet a 12 darab C-130J Super Herculest érinti.
„A Block 7.0-s frissítés lehető teszi, hogy a gépek a megfeleljenek az új légiforgalmi követelményeknek és továbbra is gond nélkül repüljenek a nemzetközi légtérben,”-nyilatkozta John Faulkner, az ausztrál védelmi miniszter.

Nos akkor fonjuk tovább a láncot, a C-130J más apropóból is szerepelt a nemzetközi médiában: március 3-án levegőbe emelkedett az első kanadai Super Hercules. Az esemény a Lockheed Martin mariettai üzemének terültén történt.
Kanada 2008-ban, a kiöregedő C-130E/H Herculesek leváltására rendelt meg 17 darab hosszabb törzsű C-130J-30-ast 1.4 milliárd dollár értékben. A jeles eseményt elkönyvelő #130601 számú Super Herculest már júniusban leszállítják a megrendelőnek, hat hónappal korábban, mint ahogy azt a szerződésben megszabták a gyártónak.

Március 11-én az Indiai Légierő 12 darab AgustaWestland AW101 helikopter megrendeléséről írt alá szerződést az angol-olasz céggel. Az üzlet összértéke 560 millió dollár.

„A helikopterek a cég Yeovili (Anglia) üzemében készülnek majd. A megrendelt példányok leszállítását valószínűleg már 2013-ig teljesíteni tudjuk”- mondta a cég szóvivője. A típussal az indiai honatyák kisebb távolságú szállításait segítik, felváltva az erre a célra eddig használt orosz Mi-17-eseket. Az angol-olasz kooperációban készülő típust 2008-ban megtartott tesztelés után választották ki győztesként az amerikai S-92 „Superhawk” ellen, egészen érdekes okokkal.

A Török Légierő átvette az első modernizált F-4E Phantom II-t. A 16 megrendelt példányt a török Aselsan cég újította fel mintegy 24 millió dollár értékben. A modernizálás során a gépek új elektronikai és navigációs berendezéseket, titkosított kommunikációs és új küldetéstervező rendszert kapnak. A szerkezeti megerősítéseket Eskisehirben, a Török Légierő 1. számú karbantartási központjában végzik.
Ezzel párhuzamosan folyik az RF-4E felderítő változatok felújítása is, ezek közül az első példányt tavaly vehette át a légierő.


Az orosz Fekete-tengeri Flotta sajtóanyaga alapján a flotta zászlóshajója, a Szláva-osztályú Moszkva egy hónapon belül hosszú útra indul: megnézi, hogyan is tevékenykednek a Csendes-óceáni Flottánál szolgáló kollégák Vlagyivosztokban.

Igen, ez valóban egy picit hosszú út lesz, a Fekete-tengeri Flotta a tervek szerint mintegy 6 hónapig hiányolhatja majd zászlóshajóját, mely ezen idő alatt francia és olasz hadihajókkal barátkozik majd a Földközi-tengeren, a Szuezi-csatornán átkelve, az Indiai-óceánon az Orosz Flotta légi egységeivel történő együttműködést gyakorolja néhány P-500 Bazalt ellövöldözése mellett. utóbbi térségbeli szereplését egy indiai-orosz hadgyakorlattal koronázza, majd útra kél, hogy útjának legfontosabb eseményére, a Vosztok-2010 hadgyakorlatra még idejében érkezzen.

A kétévente megrendezett, az orosz fegyvernemek közti együttműködés hatásfokát javítandó Vosztok hadgyakorlat májusban lesz esedékes, várhatóan jó-néhány ezer fő részvéteklével – a Vosztok-2008 legalábbis 8 000 fő részvéteklével lett megmeredezve.

A Project 1164 / Szláva-osztályú Moszkva

A Project 1164 / Szláva-osztályú Moszkva ,

Közreműködött: Tcat és Phoenix

14 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 10. hét”

  1. Aim: nyugodt lehetsz elég vicces magyarázatot adtak :) Állítólag konkrétan az volt a magyarázat, hogy nem úgy van ám az, ezeket a vasakat igazából egy spéci őrjárat vigyázta és épp folyamatban volt a bázisokra történő szétosztásuk.

    Hát hogyne :) Mondjuk ezt még „saját maguk” sem nyelték be, így lett belőle hivatalosan vizsgálat :D

    Legalábbis a The Telegraph szerint…
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/7338097/200-Russian-tanks-found-abandoned-in-forest.html

  2. igen, vmi hasonló …

    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/lo/elhagyott_harckocsikra_bukkantak_oroszorszagban/

    tehát:
    „A hír hallatára a helyszínre érkező újságíróknak Szergej Szkobeli ezredes elmondta, hogy a harckocsikat azért helyezték el az erdőben, hogy azok ne okozzanak fennakadást az állomás működésében, és természetesen őrizték a területet.
    Helyi lakosok ugyanakkor azt bizonygatják, hogy a harckocsik december óta, őrzés nélkül voltak a helyszínen.”

    Nálunk is van 100 db harckocsi.Annyi a különbség hogy működésképtelenek.

  3. Azt hittem,hogy azoknak az időknek már vége amikor fegyverek és hadianyagok suttyomban történő eladásából fedezték egyes parancsnokok az elmaradt fizetéseket.:)
    Lelki szemeim előtt látom amint egy szomorú ezredes bejelenti az állománygyűlésen „Elvtársak mégsem lesz 13. havi húsvét alkalmából”:)
    Ez az egész annyira bájosan oroszos:)

  4. Onedin kapitány

    Csatlakozom hegyaljaihunhoz. Bárcsak nálunk is találnának egy elfelejtett bázist-lerakatot mondjuk 10 alig repült MiG-29-cel, 50 tartalék RD-33-assal és 200 légiharcrakétával, meg… szóval hosszú lenne a kívánságlista.

    A minap mesélte valaki, hogy 8 évesen a haverjával véletlenül belebotlottak egy II. világháborús német fegyverlerakatba. A tűzszerészek több horogkeresztes ládát cippeltek el a helyszínről.
    Ha ez nem 8 évesen történik az illetővel…

    Az elbeszélések szerint Afrikában meg egyszer DAK-os (Deutsche Afrika Korps) ruházati bunker-raktárt talált 2 külföldi úriember. Csak Afrika Korps-os sapkából 2000 db-bal. Szépen megszedték magukat rajta.

    A legjobb sztori egy öreg papáé, aki valaha itt, Mo-n orvvadászott évtizedeken át egy ilyennel:
    http://world.guns.ru/assault/as51-e.htm

    S ez a történet garantáltan hiteles.

  5. Hát, hallottam már én is néhány ilyen sztorit, hogy gyerekek az erdőben bóklászva német fegyvereket találnak… No persze. Én is találtam a szomszédban egy fél német páncéloshadosztályt. No jó, én csak néhány puska- és pisztolylőszert találtam, a szomszéd srác nagyapja gondosan becsomagolta egy darab vászonba, az egészet be egy festékesdobozba, lezárta, elrakta, aztán gondolom jól elfelejtette.

  6. Ilyen 2.vh-s fegyvereket simán lehet találni. Nálunk vh-s puskagránátot vittek el a tűzszerészek, ami kertásás közben fordult ki a földből. Még jó, hogy nem a rotakapa darálta szét. A vh-ban 1944-ben néhány napig pont itt húzódott a frontvonal a kertben.

    Néhány(1,2) éve itt Mo-n találtak egy elhagyott betonbunkerben RPG-7-et. Még a TV-ben is benne volt. A megtaláló hívta ki a rendőröket(a hülye:D).

  7. Onedin kapitány

    Egyik ügyfelem meg azon búslakodott, hogy a nyolcvanas években minden évben az erdélyi rokonoknál járva, a hegyi faluban felfigyelt egy Kettenkradra (III. birodalmi féllánctalpas motor). Működőképes volt, és jól megfelelt a hegyi viszonyokra.
    Nagyon olcsón megvette, de a vám problémák miatt egyelőre nem akarta hazahozni. Így a rokonoknál hagyta, azzal, hogy ha megnyílik a lehetőség, akkor elhozza.
    Aztán jött 2-3 év, amikor a román-magyar viszony a mélypontra jutott, és ő nem kockáztatott meg egy romániai utat.
    Amikor a forradalom után már nem félt, akkor megjelent, és kiderült, hogy a távollétében valami pénzes német muki meglátta a Kettenkradot és a kedves rokonok azokban az ínséges időkben nem tudtak ellenállni bőkezű ajánlatának…