|

Levegőben az első ausztrál Super Hornet

Amint azt hónap elején megírtuk, Ausztrália számára elkészült az első F/A-18F Super Hornet. A gép azóta túl van a szükséges földi tesztelésen, valamint próbagurulásokon, így július 20-án, hétfőn végre levegőbe emelkedhetett.

MSF09-0137

Az első kengurus felségjelzésű Super Hornet a Lambert nemzetközi légikikötő betonjáról emelkedett a magasba, hogy végrehajtsa a bő egy órás szűzrepülését.

Az Ausztrál Királyi Légierő 24 darab F/A-18E/F típusú vadászbombázót rendelt, mellyel a típus első külföldi vásárlója lett. A gépek mindegyikét a Raytheon által gyártott APG-79 AESA típusú radarral szerelik. A 24 Super Hornethez Ausztrália összesen 54 darab hajtóművet rendelt.

RAAF Super Hornet

A RAAF a legutolsó gépét 2011-ben veheti át, ám mint az a típus kifejlesztőjétől és gyártójától, a Boeingtól megszokott, lehetséges, hogy határidő előtt leszállítja a megrendelt gépeket. Az első, immáron az új típussal ellátott század 2010 áprilisában áll majd fel, így lehetővé válik az első General Dynamics F-111-esek kivonása. Szintén az ausztráliai Super Hornetekhez kapcsolódó hír, hogy a gazdasági megszorítások miatt kétségessé vált az utolsó 12 repülőgép EA-18G Growler változatúra való átépítése.

httpv://www.youtube.com/watch?v=f85qHZqKwlQ