|

Megkezdte idei turnéját a cár

Hogy az orosz Északi Flotta zászlóshajója, a nukleáris meghajtású Kirov-osztályt erősítő Nagy Péter megvárta-e a francia vendég, az FS Chevalier Paul (D621) keddi érkezését arról nem szól a fáma, azonban annyi bizonyos, hogy kedden felszedték a vasmacskát, hogy – a legénység vélhető örömére – bő fél évre búcsút intsenek az ilyenkor még kissé fagyos hangulatú Szeveromorszknak.

A célpontok egyike a 2007-ben elhangzott, „újra ott leszünk a nemzetközi vizeken” című „Putyinyi nyilatkozat” óta már megszokott módon a Földközi-tenger és kikötők partjai mentén, ám a 2008 végi útjával ellentétben ezúttal a Nagy Péter nem ruccan át az amerikaiak hátsó kertjébe, a Karib-térségbe, hanem a Szuezi-csatornán keresztül az Indiai-óceán felé veszi majd az irányt, ahol az orosz Fekete-tengeri Flotta egységeivel gyakorlatozgat majd a hírek alapján.

2010. március 30-án, a Nagy Péter rakétás cirkáló kifutása során a fedélzeten készített videóanyag. Az oldalon ahol ezen videót leltük azt írják, hogy a Zvezda News ezen videóanyagából állítólag az derül ki, hogy a a cirkáló legénységének mintegy felét kitevő újoncok képzésére fut ki a hajó. Nos, ezt megerősíteni nem tudjuk, lévén oroszul kb. pont olyan jól beszélünk, mint szuahéliül, épkézláb nyelven meg sehol nincs utalás erre. Mindenesetre ha igaz, akkor lehet, hogy a legénység tapasztalt(abb) tagjainak nem lesz olyan könnyű az út. eleinte.

Hovatovább állítólag a Project 1144 / Kirov-osztályú Nagy Péter kifutása nyitotta az utóbbi évek legnagyobb orosz haditengerészeti gyakorlatsorozatát és hamarosan a Balti Flotta és a Csendes-óceáni Flotta is mozgolódni fog. Mindenesetre ha ez valóban így alakul majd, akkor például a Csendes-óceáni Flotta számára egész mozgalmasan alakul az idei év első fele, hiszen nemrég volt egy kis hadgyakorlat, meg aztán a nyáron lesz Vostok-2010-is.

A Nagy Peter rakétás cirkáló

Hogy a Földközi-tenger és az Indiai-óceán mentén melyik kikötőkben teszi majd látogatását, azt egyelőre még nem tudni publikusan, pontosabban a kapitány saját bevallása szerint a szíriai Tartus szerepel a listán. Hovatovább lehet a Nagy Péter (is) játszadozhat a görög kollégákkal, hiszen tegnap bejelentették, hogy az orosz és a görög fél kétoldali együttműködésüket ápolva idén közös tengerészeti gyakorlatozást is beiktat. De hogy ez esetleg érintheti-e a Nagy Pétert, avagy ez majd a Fekete-tengeri Flotta egységeinek jut ki, arról nem szólt a fáma.

39 hozzászólás “Megkezdte idei turnéját a cár”

  1. Na majd akkor kell sasolni, ha a Fekete-tengerről Spetsnaz-osokkal megrakva a Cezar Kunyikov és Nyikolaj Filcsenkov indul :D

    Ellenben azon filózom, hogy mit küldenek majd a Nagy Péter mellé most, hogy a Fekete-tengeri főnök útban van Vlagyivosztok felé. Mondjuk a választék nem nagy, gondolom valamelyik Krivak, vagy az egyik Kara megy.

  2. Üdv Littlejohn!

    Biztos, hogy a ruszkások képben vannak a közeljövő várható eseményeit illetően. Az orosz flották fő erői az Indiai-Óceán térségében futnak össze, amely hagyományosan nem orosz érdekszféra, viszont hadműveleti szempontból a Perzsa-Öböl szomszédságáról beszélünk.

    Izrael vs Irán? Komoly gondok vannak Izraellel: az USA és Izrael viszonyában a törés bekövetkezett. Kiszivárgott Pentagon elemzések szerint Izrael konkrétan amerikai nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet.
    Ugyanakkor a közelmúltban a kínai vezetés három napon keresztül „nem ért rá” az izraeli küldöttséget fogadni, valami huszadrangú samesz köszönt be nekik, majd el tőlük.

    És rendkívül zavaróak az oroszországi robbantások időzítései is – pláne Lavrov nyilatkozatával összevetve, amely már külföldi szálakról beszél, amelyek kiinduló pontja a pakisztáni-afganisztáni határmezsgye, de „néha ezek a szálak a Kaukázus térségéig érnek.” És tévedés ne essék: a Kaukázus ebben a szófordulatban valójában nem Csecsenföldet hanem Grúziát jelenti! Arról a Grúziáról, ahol a kormány minisztereinek egy része véletlenül kettős, grúz-izraeli állampolgár.

    Izrael helyzete egyre kétségbeejtőbb, az ultraortodox vezetés egy része nyíltan felvállalja Tel-Avivban, hogy ideje kilépni az USA árnyékából és voltaképpen nem kell amerikai engedélyt kérnie Izraelnek semmihez.

    Szép dolog persze az ifjonc haditengerészek kiképzése, de ehhez nem kell a flottacsoportokat összevonni és nem kell az Indiai-Óceánig elhajózni. Ugyanis ez kicsit több, mint szimpla jelképes jelenlét demonstrálása.

    M

  3. Számomra az egyik legszebb formát mutató hajó…

    Tyutyuval egyetértve, gyönyörű.

    Függetlenül hadihajó voltától, nekem a klipperek eleganciája,
    tenger-legyőző szépsége marad meg az emlékezetemben. Valahogy olyan nekem, mintha egy igazi tengerész tervei jelennének meg a formájában.

    Nem illik fikázni, ha szentimntálisnak tűnik a mondandóm:)P

  4. Montzuma: „de ehhez nem kell a flottacsoportokat összevonni és nem kell az Indiai-Óceánig elhajózni” –> ezzel azt akarod mondani, hogy amint összevonja Oroszország a flottáját, betámadják Izraelt? Azt nem értem, ha Izrael szembefordul Amerikával, az Oroszok mit akarnak tőlük? Amerika és Oroszország nem a két nagy ősi ellenség? Ha valaki betámaszt az egyiknek, az csak a másik félnek „jó”.

  5. Montezumának – mint mindig – jó a meglátása. A ‘cár ‘ jelenlétében nagyon cikis volna Iránra robotrepülőgépeket lövöldözni ! Izraelit meg pláne !

    A ” cár ” gyönyörű hajó, nekünk is jól jönne egy amely megvédene bennünket az IMF-től ! D D D D D Na, majd a BKV vesz egyet………

  6. Üdv I!

    Szó sincs erről, nem akartam ilyet mondani vagy sugallni!

    Meglátásom szerint inkább Izrael vált kiszámíthatatlanná még a saját szövetségesei számára is (USA), így én hamarabb tudok elképzelni egy váratlan izraeli támadást, mint egy Izrael elleni összehangolt katonai akció indítását.

    A felvonuló majd egyesülő orosz flottacsoportokat az Indiai-Óceánon inkább figyelmeztető jellegű mozdulatnak, semmint konkrét fenyegetésnek nevezném.

    Az egy más kérdés, hogy adott esetben gyorsan a Hormuzi-szoroshoz lehet irányítani a harccsoportot, amely képes akár nem csak fenyegetni.

    Az orosz-amerikai, izraeli-amerikai és izraeli-orosz kapcsolatok azért nem ilyen egyszerűek, amíg bizonyos kérdésekben egyezik az érdekük, addig más szempontból élesen ütköznek is. Valójában nem látom tisztán, hogy per pillanat mi a fő csapásirány, annyit viszont érzékelek, hogy jelentős változások közepén vagyunk. Jósolni nem mernék.

    M

  7. Hát igen ennek a hajócskának magában is csúnya tűzere van nem hogy még harci kötelékben.

    Kirov osztályú hajó ha olyan támogatást kap mint egy amcsi szuper hordozó.

    Akkor tűzereje e csoportnak fel ér e egy amcsi repülőgép-hordozóval és kíséretével?

  8. Akkor tűzereje e csoportnak fel ér e egy amcsi repülőgép-hordozóval és kíséretével?

    Röviden: nem! :)

    (tekintsünk el a harci gépektől) Persze attól függ mit kell támadni? Mert hajók/tengók/légi célpok ellen egész tápos lenne a felállás, szárazföldi célpontok ellen azonban már finoman szólva sem rózsás a helyzet.

  9. Tudom hogy nem arra van. De érdekelt hogy tengeri csata esetén még is a két hasonló harcsoport közt mennyi a különbség.

    Mivel ma szerintem a szuper hordozó kötelék a fokmérő miden tengeri köteléknek.

    Ha meg beakarják bizonyítékot akarnak találni hogy a Grúzok állnak a csecseneknek tulajdonított támadásnak akkor.

    Grúzvezetők készíthetik a másik út levelüket

  10. teljesen milyen hajó megy ki kék vízre legyen az kirow vagy CV ha az ellenfélnek van aew+légtérkontrolja neki meg nincs akkor a csata szvsz le van játszva.

    Ezzel a ruszkik is tisztába voltak, nem véletlen lettek a ruszki hordozók olyanok amilyenek.

  11. Mivel nem teljesen tisztázott, hogy konkrétan mely hajókból fog állni az összeállt csoport, így szerintem rendkívül nehéz megbecsülni azt, hogy milyen és mekkora tűzerőt jelentenek majd.
    Mivel jó eséllyel egy-két tengeralattjáró is csatlakozni fog útközben a csapathoz, így véleményem szerint nem elhanyagolható erő fog megjelenni az Indiai-Óceánon.
    Remélhetőleg a gyakorlatozáson kívül egyéb dolguk nem lesz.

    M

  12. Teljesen mindegy, hogy mekkora tűzerőt képviselnek majd mert GYAKORLATRA mennek!
    Semmi sem indokolja a fegyveres konfliktus lehetőségét. Arrafelé inkább barátokat akarnak szerezni nem ellenségeket. Ha meg a kalózokon kívül másra is tüzet nyitnának akkor nem vagyok benne bisztos, hogy egyetlen orosz ladik is láthatná még a honi kikötőjét. Mondjuk mesterséges korallzátonynak is szépek lennének és fellendíthetnék a búvártúrizmust, szóval lehet mégis jót tenne a környéknek? Költői kérdés volt:)
    Komolyra fordítva, vegyük már észre, hogy az a környék erősen az USA érdekszvérája. Az orosz jelenlét csak erőfitogtatásra jó, de többről szó sem lehet!

  13. Üdv Tubu!

    Ez mind szép és jó, csak nem igaz.

    Ha esetleg bárkinek kételye támadna, nézzük meg kicsit a térség és környéke „amerikai érdekszféráinak” az állapotát:

    Izrael magasról tojik az amerikai érdekekre, minden lépése a térségben csak növeli a feszültséget az USA és az arab szövetségesei között.
    Törökország egyre szorosabbra fűzi a viszonyt Iránnal, újabb remek üzleti megállapodásokat kötnek, miközben lassan Izraellel szóba sem állnak. Közben az USA szankciókkal fenyegeti Ankarát.
    Az oroszok Szíria mellett immár komoly fegyver beszállítóként megjelentek a szaúdi piacon is, ezektől a megrendelésektől az amerikai és európai cégek estek el.
    Irán legalább annyira fontos az USA-nak, mint Kínának, tehát az érdekütközések immáron testközelbe kerültek. A busheri reaktor pedig az oroszok nagy üzlete, lehet szavazgatni betarthatatlan szankciókról, ez csak duma. A tettek számítanak.

    A Közel-Kelet határán, a Közép-Ázsia régióban az USA mellett megjelent a többi hatalom is, aki egyre nagyobb befolyással bír: Oroszország, Kína és India a sorrend. Az afganisztáni hadműveleteket a NATO orosz logisztika nélkül lassan folytatni sem tudná.

    A Közel-Kelet másik peremvidékén (Kaukázus) tovább nő az orosz befolyás, a moszkvai és dagesztáni robbantások remek alkalom arra, hogy a katonai erőket is növeljék a térségben, így Grúzia (mint USA vazallus) mozgástere tovább csökken.
    Ezzel párhuzamosan a volt szovjet területeken jelentős pozíciókat vesztett az USA, a legnagyobb bukta Ukrajna. Az új ukrán vezetés már nyíltan beszél egy új orosz-belarusz-ukrán államszövetség létrehozásáról.

    Az iráni rendszer belülről történő megdöntése kudarcba fulladt, a jelenlegi patthelyzet megoldását az izraeli szélsőségesek (Lieberman vezetésével) megelőző katonai csapásban látják, akár az USA engedélye nélkül. Csakhogy egy ilyen akciót követő iráni válaszcsapás miatt az USA is közvetlenül belekeveredne a háborúba.

    Annyit még hozzátennék, hogy rendkívül megnyugtató, hogy csak gyakorlatról van szó, de egy hadgyakorlat során a folyamatosan fokozott illetve teljes harckészültségben lévő állományt sokkal egyszerűbb azonnal bevetni, mint egy megkésett módon mozgósított békeidős csapatot.

    Megismétlem: nem állítom, hogy az oroszok háborúra készülnek. Csak azt állítom, hogy felkészülnek erre az eshetőségre is.

    Mindezek fényében, figyelembe véve a Bush-éra 8 éven át elkövetett háborús bűneit és csődtömeg politikáját én nem látom, hogy mitől maradna permanens a status quo.

    Üdv: M

  14. Új fejlemény……
    Az orosz flottaegységeket egy 65 évvel ezelőtt kelt, de most kézbesített parancs alapján rendelték az Indiai-óceánra. Anno Sztálin is szeretett volna beavatkozni a Japán elleni tengeri háborúba és megparancsolta, hogy ami úszik, az menjen az Indiai-óceánra, onnan hamarabb elérhető Japán is. Az orosz posta csak most kézbesítette a parancsot. (MTI, április 1.)

  15. Mi van fantasztikus történeteket is írunk!

    65 évet késet parancs esetén egyáltalán hogy az ördögbe győződtek meg a valódiságáról. Gondolom azóta megváltoztak a biztonsági eljárások.

    Vagy Sztálinnak vagy titkos időgépe.

    Abban reménykedik X-65éve ezen a napon hogy bármi marad az orosz haditengerészetből most X napon.

    Az megéri áthozni.

    Mi van Kirov osztály megütköztetik a Jamamotóval :D:D:D
    Akkor Szlálin Jóska he gyorsan küldj parancsot hogy tengeralattjáróknak is,hogy menjenek oda ja vagy azokon más a parancs hitelesítési rendszer.

    De öreg akkor Várd már meg a 6 Misztrál megépítését, meg a tengerész gyalogosak