|

Orosz és NATO hadihajók találkája

1988 óta Oroszország, az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság részvételével minden évben sor kerül egy haditengerészeti hadgyakorlatra, mely a résztvevő ország neveire utalva a RUKUS nevet viselte. Viselte, hiszen Franciaország 2003-as, formális csatlakozásával a név FRUKUS-ra változott.

Moszkva grúziai kirándulása miatti tiltakozásul tavaly az Egyesült Államok és Anglia nem vett részt az éppen az oroszok által a Japán-tengeren rendezett gyakorlaton, de idén visszaáll a rend, ismét teljes a résztvevők listája.

A június 21. – 26. között megrendezendő, FRUKUS 2009 találkozónak idén a franciák adnak helyszínt. A nyilatkozatok alapján a hadihajók június 19-én érkeznek meg Breszt kikötőjébe, ahonnét 21-én hajóznak majd ki, hogy 22-én megkezdjék a tényleges gyakorlatot. Az idei hadgyakorlat célkitűzése a kalózveszély sújtotta vizeken történő együttműködés gyakorlása.

Az oroszokat idén az Északi Flotta képviseli, az Udaloj-I osztályú romboló, a Szeveromorszk már el is indult a francia partok felé. Az amerikaiakat az idén tavasszal még éppen az Fekete-tengeri Flotta játszóterén hajókázó, Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt, a USS Klakring képviseli. A NATO oldalt ezen felül a francia Tourville-osztály névadó egysége, a Tourville fregatt, illetve a Type-42 osztályú romboló, a HMS York erősíti majd.

A Szeveromorszk romboló

A Szeveromorszk romboló ,