Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt, a USS Klakring (FFG-42).">
|

Amerikai hadihajó az orosz Fekete-tengeri Flotta játszóterén

Pénteken, kiemelt orosz figyelem mellett megérkezett a Fekete-tengerre az Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt, a USS Klakring (FFG-42).

„A Fekete-tengeri Flotta figyeli az amerikai hadihajó mozgását a Fekete-tengeren” – nyilatkozta egy tiszt a Ria Novosztyi hírügynökségnek, hozzátéve, hogy idén a Klakring az első amerikai látogató a térségben.

Mint emlékezetes a tavaly őszi grúziai események után NATO hajók tűntek fel a Fekete-tengeren az amerikai 6. Flotta alá tartozó parancsnoki hajó, a Blue Ridge-osztályú USS Mount Whitney (LCC/JCC-20) vezényletével.

A fregatt első állomása a bulgáriai Várna lesz, majd tiszteletét teszi Szevasztopolban és a grúziai Batumiban is.

A USS Klakringtervezett megállói
A tervezett megállók. A Klakring a Fekete-tengerre a Kréta szigetén található Szouda-öbölben található kikötő érintésével érkezett. (Nagyítható)

Szevasztopol vezetése úgy nyilatkozott, hogy biztosítja az amerikai tengerészek biztonságát ott tartózkodásuk ideje alatt. No igen, a Mount Whitney nem részesült minden szempontból szívélyes fogadtatásban, hiszen a város lakóinak egy része tiltakozó tüntetéssel fogadta a kikötőben, aminek következtében nem is töltötte ott az eltervezett időtartamot.

A Klakring egyébként tartalékos hajó, konkrétan az úgynevezett Naval Reserve Force, Active (NRFA) kategóriát erősíti az amerikai haditengerészeten belül. Ez annyit jelent, hogy a hajó ugyan hadrendben áll, de aktív személyi állománya csökkentett és alapjában véve a tartalékos állománynak nyújt képzést limitált feladatok illetve karbantartás területén. Mobilizálásai esetén az aktív személyzetet a hajóhoz besorolt tartalékos állomány reaktiválásával egészítik ki.

A Klakring a Szouda-öbölben
A USS Klakring a Szouda-öbölben 2009. március 17-ének reggelén (Nagyítható)

7 hozzászólás “Amerikai hadihajó az orosz Fekete-tengeri Flotta játszóterén”

  1. Nos, lecseréltük a képnyitogatást megvalósító javascript keretrendszert, hogy a kinagyított kép minden böngészőben lementhető legyen jobb klikkes menüből.

    Megkérdezhetném, hogy milyen (és milyen verziójú) böngészővel nézed az oldalt?