|

Közeledik a Fekete-tengeri Flotta „erősítése”

A Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodó, a Fekete-tengeri Flottához tartozó hadihajókhoz hamarosan megérkezik a már Máltánál járó Jaroszlav Mudrij fregatt, de közeledik egy Udaloj I-osztályú romboló is.

|

RIMPAC 2012 – változtak az orosz tervek

Na nem a részvétel tekintetében – az Orosz Csendes-óceáni Flotta a soron következő RIMPAC hadgyakorlatban már nem csak szemlélő, hanem aktív résztvevő lesz. E részvételben nincsen semmi újdonság, hiszen az idei év januárja óta ismert, hogy a Csendes-óceánon a 70-es évek eleje óta az Egyesült Államok vezényletével kétévente (páros években) megrendezett RIMPAC többnemzetiségű hadgyakorlaton az […]

|

Norvég – orosz baráti találkozó

A Fridtjof Nansen és a Helge Ingstad egymás mellett

A tavalyinál 1 hónappal korábban, szerdán kezdetét vette a Norvég és az Orosz Haditengerészetek idei közös hadgyakorlata, a 6 napos Pomor-2011. Az idei gyakorlaton orosz részről ismét az Északi Flotta egyik Udaloj I-osztályú rombolója vesz részt, mely idén nem más, mint a Vice-Admiral Kulakov, mely 18 évnyi kényszerpihenő után 2010 decemberében tért vissza az aktív […]

|

HTKA Hírhalom 2010. 41. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

|

Krivakok kerülnek a Fekete-tengerre

Indiai Krivak IV-esek, azaz a Talwar-osztály

Igen, tudjuk, hogy (mutatóban) most is vannak, ám a Jantar Hajógyár szóvivőjének a RIA Novosztyi hírügynökségnek kedden adott nyilatkozata alapján a jövőben a Krivak-osztályú fregattok ismét nagyobb számban képviselhetik magukat a Fekete-tengeren: a szóvivő közölte, hogy a kalinyingrádi telephelyű hajógyár a múlt héten elnyerte a Fekete-tengeri Flotta számára leszállítandó 3 Project 1135.6 osztályú fregatt megépítésének […]

|

Vörös Október menni Amerika

Az idei év elég mozgalmas az Orosz Haditengerészet életében: az év eddigi pontjáig már mindegyik flottának kijutott kisebb-nagyobb mozgolódás, ami a továbbiakban csak folytatódni fog, méghozzá magasabb fokozatba kapcsolva.

|

Orosz hadgyakorlat a Japán-tengeren

Március 24-ei, azaz mai kezdettel hadgyakorlatba kezdett az orosz Csendes-óceáni Flotta a Japán-tengeren. Abból a tényből, hogy két Udaloj I-osztályú romboló, az Admiral Vinogradov és az Admiral Tribuc lett „kizavarva” sejthető, hogy nagyobbrészt tengeralattjáró vadászat lesz a napi program, lévén ezek ilyen feladatkörre kiélezett hadihajók.

|

Orosz és NATO hadihajók találkája

1988 óta Oroszország, az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság részvételével minden évben sor kerül egy haditengerészeti hadgyakorlatra, mely a résztvevő ország neveire utalva a RUKUS nevet viselte. Viselte, hiszen Franciaország 2003-as, formális csatlakozásával a név FRUKUS-ra változott.