|

Atomcsapást szimuláltak az Indiai-óceánon

A Fekete-tengeri Flotta és az Északi Flotta zászlóshajói, a három orosz flottát felvonultató Vosztok-2010 hadgyakorlatra tartó Moszkva és Nagy Péter jelenleg éppen az Indiai-óceán térségében tartózkodnak, ahol persze a két cirkáló éppen közös gyakorlatokban vesz részt. A vasárnap óta együtt hajózó, kedd óta gyakorlatozó cirkálók szerdai menüjén az NBC fegyvereket alkalmazó csapásmérés szimulálása jutott.

A gyakorlat forgatókönyve szerinti, lereagálandó helyzet szerint a képzeletbeli agresszor egy 200 kT-ás nukleáris töltetet juttatott az orosz hajók 15 mérföldes körzetébe. Azaz alaposan mellétrafált, ám a radioaktív kihullással így is számolni kellene, a hajók hermetikus lezárását és dekontaminációját (a radioaktív szennyeződés lemosását) meg kell oldani. Előbbiről igen, utóbbiról nem tettek említést a gyakorlat kapcsán elérhető sajtóanyagban.

USS Shoup CMWDS

A vizes lemosórendszer működés közben a USS Shoup (DDG 86) … | Forrás ,

a USS Ronald Reagan lemosórendszere működés közben

és a lemosórendszer a USS Ronald Reagan (CVN 76) esetében | Forrás ,

A gyakorlat első napján, kedden tengeri mentést és bajba jutott hajó fedélzetén tomboló tűz oltását, majd a hajó biztonságba vontatását gyakorolhatták az orosz tengerészek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1KiBCWcfGA0&start=55

A Részleges Atomcsend Egyezmény aláírásáig tartó atmoszferikus tesztek mellett néhány, a hadihajó kötelékek elleni nukleáris csapásmérés szimulálása is szerepelt a tesztek között.

4 hozzászólás “Atomcsapást szimuláltak az Indiai-óceánon”