|

Orosz partraszállító Bulgária partjai mentén

Nyakunkon az immáron 14. BLACKSEAFOR hadgyakorlat, melyre az oroszok részéről megérkezett Várna kikötőjébe a gyakorlaton résztvevő hadihajó, az értelemszerűen a Feketei-tengeri Flottát erősítő partraszállító hajó, a Cezar Kunyikov.

A Cezar Kunyikov

A Cezar Kunyikov ,

A török vezetésű BLACKSEAFOR kezdeményezés a Fekete-tengeri menti államok – Törökország, Bulgária, Románia, Ukrajna, Oroszország és Grúzia – bevonásával 2001. tavaszán megvalósult biztonsági együttműködés, melynek eredeti célkitűzései között a Fekete-tenger biztonságának és stabilitásának előmozdítása, a régió államai közti kapcsolatok és együttműködési képességek javítása volt, melyhez a szeptember 11-i események után csatolták a terrorizmus elleni harcot is. Az eredeti elképzelés alapján békefenntartó szerepkörben is bevethető az ENSZ vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet feljogosításával. Évente 2 „menetrend szerinti” gyakorlatra kerül sor, ám 4 hadihajó összehozása esetén konszenzus esetén soron kívüli gyakorlatra is sor kerülhet.

„A BLACKSEAFOR gyakorlaton résztvevő hadihajók elsősorban a tengeri forgalom megfigyelését, a gyanús hajók elfogását illetve a kommunikációt és taktikai manőverezést fogják gyakorolni” – áll az orosz Fekete Tengeri-flotta nyilatkozatában.

Feltételezzük nem okozunk túl nagy meglepetést és az orosz jelenlétből sejthető is, hogy a grúzok nem lesznek jelen. Ahogy már több éve nem vesznek részt a gyakorlaton és állítólagosan a jövőben sem lesznek résztvevői egyelőre.

A poszthumusz Szovjetunió Hőse kitüntetésben részesített tengerészeti tiszt nevét viselő Ropucha-I-osztályú Cezar Kunyikov 1986-ban állt hadrendbe és mellesleg részt vett a tavaly augusztusi, Grúzia ellen irányuló hadműveletekben.