|

Horvátország Gripenek iránt érdeklődik

Délnyugati szomszédunk újfent élénken érdeklődik a kacsaszárnyú vadászbombázó iránt, kérdés, ezúttal lesz-e végre döntés is, vagy csak tovább kerülgetik a forró kását.

A délkelet-európai állam már 2007 óta folyamatos tárgyalásban áll a Svédországgal, a Saab több alkalommal is tett ajánlatot a horvátoknak, de a mai napig nem sikerült dönteniük a MiG-21-esek váltótípusáról, ehelyett modernizálták és továbbra is üzemben tartják a szovjet-orosz típust.

A napokban azonban svéd FXM fegyverexporttal foglalkozó ügynökség közölte, hogy Horvátország újra megkereste őket hivatalos formában, még június folyamán. Az információkérő megkeresés 8-12 darab új gyártású, JAS-39C/D verziójú Gripen beszerzésének lehetőségeiről szólt.

Horvát felségjellel is láthatjuk majd?

Horvát felségjellel is láthatjuk majd? | Fotó: Cseh Fegyveres Erők ,

A Gripent a fejlesztő ország, Svédország mellett eddig Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Magyarország és Thaiföld rendszeresítette, emellett Brazíliában és Svájcban hirdették ki győztesnek a típust, bár utóbbi államban végül mégsem állítják szolgálatba, mivel népszavazáson megakadályozták a feleslegesnek tartott beszerzést.

A brazil F-X2 tender elnyerését követően a Saab vadászbombázója azonban egyre több helyen tekinthető potenciális váltótípusnak, érdeklődik iránta Argentína, Bulgária, Szlovákia, Malajzia és Indonézia is, Thaiföld pedig további példányokat vásárolna.