|

Horvátország Gripenek iránt érdeklődik

Délnyugati szomszédunk újfent élénken érdeklődik a kacsaszárnyú vadászbombázó iránt, kérdés, ezúttal lesz-e végre döntés is, vagy csak tovább kerülgetik a forró kását.

A délkelet-európai állam már 2007 óta folyamatos tárgyalásban áll a Svédországgal, a Saab több alkalommal is tett ajánlatot a horvátoknak, de a mai napig nem sikerült dönteniük a MiG-21-esek váltótípusáról, ehelyett modernizálták és továbbra is üzemben tartják a szovjet-orosz típust.

A napokban azonban svéd FXM fegyverexporttal foglalkozó ügynökség közölte, hogy Horvátország újra megkereste őket hivatalos formában, még június folyamán. Az információkérő megkeresés 8-12 darab új gyártású, JAS-39C/D verziójú Gripen beszerzésének lehetőségeiről szólt.

Horvát felségjellel is láthatjuk majd?

Horvát felségjellel is láthatjuk majd? | Fotó: Cseh Fegyveres Erők ,

A Gripent a fejlesztő ország, Svédország mellett eddig Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Magyarország és Thaiföld rendszeresítette, emellett Brazíliában és Svájcban hirdették ki győztesnek a típust, bár utóbbi államban végül mégsem állítják szolgálatba, mivel népszavazáson megakadályozták a feleslegesnek tartott beszerzést.

A brazil F-X2 tender elnyerését követően a Saab vadászbombázója azonban egyre több helyen tekinthető potenciális váltótípusnak, érdeklődik iránta Argentína, Bulgária, Szlovákia, Malajzia és Indonézia is, Thaiföld pedig további példányokat vásárolna.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.