|

Nyomul a Saab Bulgáriában

Szeptember első hétvégéjén (3-4.) kerül sor a plovdidi katonai repülőtéren a BIAF (Bulgarian International Aviation Festival) 2011 repülőnap és haditechnikai bemutatóra, mely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény Bulgáriában. Az esemény jelentőségét növeli, hogy az immáron nyolcadszorra megrendezendő BIAF ad keretet a bolgár repülés 100. évfordulójának megünneplésére. Részben az ünnep előtt való tisztelgésből, részben pedig üzleti okokból Svédország idén négy repülőeszközzel is képviselteti magát Plovdidban. A Saab ugyanis szeretné, ha a bolgár repülés következő száz évét az ő típusuk nyitná meg.

A négy JAS-39C/D és a hozzájuk tartozó kiszolgáló csapat szeptember 2-án települ majd át Bulgáriába, ahol a következő két nap során a dinamikus programban is szerepelnek. Az egyik Gripen Martin Hansson, a Svéd Légierő pilótájának irányításával kápráztathatja majd el a közönséget, azzal a nem titkolt céllal, hogy egyben a Bolgár Légierő vezetését is meggyőzze róla: számukra a svéd vadászbombázó lenne az optimális típus. Ezt a véleményt egyébként már korábban is megpróbálták a helyi illetékesek fejébe verni, mégpedig egy svédországi túra segítségével.

Az idén tavasszal kiadott bolgár információkérésre válaszul a Saab egy „személyre szabott csomag” keretében tette meg ajánlatát Szófiának. Ebben nyolc új gyártású JAS-39C/D Gripen NATO-kompatibilis vadászbombázó, a hozzájuk tartozó fegyverzet és a hajózó/műszaki állomány kiképzése található. Mindezt rugalmasan kezelt pénzügyi háttér jellemzi, ami egyrészt nagyfokú ellenszolgáltatást, másrészt elhúzható fizetési határidőket jelent.

[singlepic id=1747 w=584 h=419 float=none]

Annak érdekében, hogy minél jobb hírüket keltsék Bulgáriában, a statikus soron kiállított példányok mellett népes svéd csapat várja majd az érdeklődők kérdéseit, melyekre készségesen válaszolnak. Az üzletileg fontos személyek számára pedig igény szerint lehetőséget biztosítanak a Gripen szimulátorának kipróbálására, hogy tesztelhessék, mire lennének képesek a levegőben.

A svédek nyomulása érthető, hiszen konkurenciájuk most sem gyenge. Bulgáriában a teljes nyugati mezőny képviselteti magát, a repülőnapon és a tenderen egyaránt. A Rafale, a Typhoon és a Fighting Falcon szintén küzd majd a helyiek meggyőzéséért, remélvén, hogy végül őt választják majd a felső vezetők. Idejük egyébként még van bőven a reklámra, hiszen a bolgár típusváltásról szóló döntést várhatóan egy-két éven belül hozzák csak meg.