|

A bolgárok már északon vannak

Napokkal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Bulgária véleményt kért több nyugati légierőtől az általuk alkalmazott típusról, hogy ezáltal pontosabb rálátásuk legyen a vásárolandó típusokról. Az ajánlaton és a légierő véleményén kívül a svédek meghívták a bolgári védelmi minisztert és kíséretét némi gyárlátogatásra is.

Anuj Angelovot és kíséretét Lennart Sindahl, a Saab AB kereskedelmi igazgatója, Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter és Hakan Buskhe, a Saab vezérigazgatója fogadta, majd hosszasan egyeztettek a JAS-39 Gripen esetleges bulgáriai rendszeresítéséről. A tárgyalás lezárásaként körbevezették őket a típus linköpingi gyártósorán is, ahol jelenleg a dél-afrikai és thai példányok készülnek.

Fotó: Saab AB ,

„Bulgária fontos piac a Saab számára, így reméljük, hogy szoros kapcsolatot építhetünk ki a két ország ipara között.” – nyilatkozott Sindahl, aki biztosította Angelovot, hogy a Gripen rendszeresítésével egy potens, NATO-kompatibilis, többfeladatú vadászbombázóval gazdagodna a Bolgár Légierő.

A Saab Gripen mellett a Dassault Rafale, az EADS Eurofighter Typhoon és a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon verseng majd a szovjet/orosz haditechnika leváltására. A tendert várhatóan jövőre írják ki.

9 hozzászólás “A bolgárok már északon vannak”

  1. pár hónapja az Indiai tender kapcsán mintha leletem volna cseszve a Gripen gyártósorával kapcsolatba (Molni mintha azt írtad volna hogy már rég nincs gyártósor se) ” A tárgyalás lezárásaként körbevezették őket a típus linköpingi gyártósorán is, ahol jelenleg a dél-afrikai és thai példányok készülnek.”

  2. Puma. Pannon Puma

    ” Mégis csak erősen korrupciógyanús tudtak mindenhova Griffet eladni és NG sem kellett eddig a kutyának sem… ”

    Na,ne…..! Oszt’ az USA-nak mennyi korrupciós ügye volt ? Igen, csak repülőgép témában ! Más fegyverekről nem is beszélve !

    Egy ilyen kis országnak már önmaga ellátása is hatalmas eredmény !

  3. Nem sok csuhé van ott se. Ezért kénytelenek lesznek eladósodni bolgár barátaink, ha lekonzervált JAS-ra szavaznak akkor is …
    Egyébként kíváncsian várom hogy a mi Fulcrumjainkat ki venné majd meg, nemsokára megjelenik a róla szóló tacepao.