|

Szlovákia is Gripenek mellett dönt?

A helyi média szerint északi szomszédunk is SAAB JAS-39 Gripen típusú vadászbombázók beszerzését tervezi. Nem is akármilyen okokból döntenének a svéd „kacsa” mellett.

A részlegesen NATO-kompatbilissé tett MiG-29-esek leváltására két opciót vizsgál Szlovákia vezetése: az amerikai Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon és a svéd SAAB JAS-39 Gripen. A helyi média értesülése szerint a skandináv madár két okból is vezet: olcsóbb ajánlatot adott a SAAB AB, valamint a szlovák vezetőség a csehekkel kíván együttműködésre lépni. Utóbbi alatt közös századok létrehozását értik, melyhez alapfeltétel lenne az azonos típus.

Magyar JAS-39 Gripen a 2010-es pöstyéni repülőnapon

Magyar JAS-39 Gripen a 2010-es pöstyéni repülőnapon | Fotó: HTKA.hu – sid911

De a csehek részéről nem biztosított még a Gripen jövője, mivel (bár már a lízingszerződés meghosszabbítása mellett döntött a kormányzat) még nem írták alá a kontraktust. Alternatívaként felmerült a Falcon és a Typhoon is, tehát nem zárható ki, hogy végül mindkét állam az F-16-os mellett teszi le a voksát.

2012 decemberében már beszámoltunk róla, hogy egy horvát katonai vezető szerint Magyarország és Csehország után Horvátország, Szlovákia és Szlovénia is rendszeresítheti a svéd Gripen vadászbombázót a NATO ún. ‘pooling and sharing’ (~ összevonás és megosztás) irányelvét követve. A közös flotta üzemeltetése nem rossz ötlet, hisz amellett, hogy költséghatékonyabb, a pilóták számára is lehetőség, hogy más nemzetek hajózóival együttműködve közösen gyakoroljanak. A NATO berkein belül nem idegen a közösködés, legyen szó akár a Pápán állomásozó közös szállítóflottáról, akár a szervezés alatt álló közös tankerkapacitásról (melyben hazánk is részt vesz), akár a közös SIGINT-gépekről, vagy a magyar-cseh-horvát közös helikopteres képzésről.