|

Elbukott a Gripen Svájcban

A demokratikus eszközök megvétózták a Saab termékének exportsikerét, a mai népszavazáson a Gripen-vásárlás ellen voksolt a svájci többség.

Bár a helvét vezetés 2011 novemberében a skandináv típust választotta ki győztesként a Northrop F-5E/F Tiger II típusú repülőgépek leváltására, a 22 gép beszerzését – annak költségvonzata miatt – az adófizetőkkel is jóvá kellett hagyatni a tényleges szerződés-aláírás előtt. S bár alig egy éve a Védelmi Bizottság is a Gripen-beszerzést szorgalmazta, a mai szavazáson bejött a papírforma és a svéd vadászbombázó vásárlását ellenzők nyerték a szavazást: a résztvevők 53.4 százaléka „nem”-mel voksolt. (A szavazás pontos eredménye kantonokra lebontva itt található.)

„Az emberek kinyilvánították akaratukat: nincs szükség felesleges dolgokra költeni a pénzt” – mondta Susanne Leutenegger Oberholzer szociáldemokrata parlamenti képviselő, aki szintén azon a véleményen van, hogy Svájcnak nincs szüksége másik típusra a jelenlegi Hornetek mellett.

A svájci felségjeles Gripen egyelőre álom marad... | Forrás: Saab AB

A svájci felségjeles Gripen egyelőre álom marad… | Forrás: Saab AB ,

A 3.4 milliárd dolláros üzlet elbukása természetesen érzékenyen érinti a Saab vállalatot, bár a Gripen E fejlesztésére nem lesz hatással mivel Svédország és Brazília is megrendelte a típust, maximum a darabár növekedhet a legyártásra kerülő mennyiség miatt.

A skandináv gyártó repülőgépipari részlegének vezetője, Lennart Sindahl elmondta, hogy tiszteletben tartják a döntést és nagyon sajnálják, hogy így alakult, de a jövőbe tekintenek, hisz a következő 20 évben 400 darab Gripen eladását tervezik világszerte. A háttérben 10 lehetséges megrendelővel folytatnak tárgyalásokat.