|

Májusban eldőlhet a Gripen sorsa Svájcban

Legutóbbi híreink „bebetonozott” ügyletként sejtették Svájc Gripen E beszerzési programját, ám a jelek szerint elég aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy a nép véleményét is kikérjék ez ügyben.

Mint korábban beszámoltunk róla, Bern 2011-ben döntött a SAAB továbbfejlesztett gépe mellett, mellyel a koros Northrop F-5E/F flottát kívánják leváltani, méghozzá darabszámban egyező, 22 példányos mennyiségben.

A vásárlással más üzemeltetőktől eltérően nem egyedüli oltalmazója lenne a légtérnek, a közel hasonló darabszámban üzemeltetett McDonnell Douglas F/A-18C/D Lódarazsakkal osztoznának a feladaton.

Forrás: Saab AB

A svájci felségjeles Gripen egyelőre álom marad… | Forrás: Saab AB ,

Nos, a projekt ellenzőinél ez a páros verte ki a biztosítékot. Állításuk szerint a Tiger kivonásával nincs szükség még egy típusra, s pláne nem olyanra, melynek összértéke a 3.4 milliárd dollárt eléri.

Így, közel egy héttel ezelőtt két önálló csoport összesen százezer aláírást gyűjtött össze, hogy a kormány népszavazásra bocsássa a tendert és a svédeknek a brazil F-X2 bezsebelése után bizony van miért aggódniuk, mivel egy tavaly szeptemberi felmérés alapján ezer megkérdezett svájci lakos 60 százaléka nem támogatta a döntéshozók ezen lépését.

Svájc egyébként az elkövetkező évtized minden évében 300 millió frank (nagyjából 330 millió dollár) folyósításával kívánja a vadászrepülőgépek ellenértékét a gyártóhoz eljuttatni, mely részről végeredményben 2.7 milliárd dollárt forgatnának vissza a fehérkeresztes ország gazdaságába.

A svédek érdeklődéssel várják az események alakulását, melynek eredménye a május 18-án megtartott népszavazás után kerülhet napvilágra.