|

Svédország további Gripenek vásárlását tervezi

Svédország bő egy éve kötelezte el magát a Gripen NG program mellett. Akkor 60 példány vásárlását tervezték, de a svéd védelmi minisztérium a napokban jelezte, megvan az igény további JAS-39E típusú vadászbombázók vásárlására.

Karin Enstrom, svéd védelmi miniszter bejelentette, hogy a tavaly igényelt 60 darab Gripen E mellé további 10 gép vásárlását tervezik. Az ok egyszerű: a svédek már felismerték, hogy az ukrajnai események miatt valós az orosz fenyegetés, emiatt meg kell állítani az (Európában is) egyre nagyobb méreteket öltő haderőcsökkentést.

Forrás: Saab

Forrás: Saab ,

A hírek szerint ráadásul nem a korábban tervezett módon (a C/D Gripenek átalakításával) születhet meg a svéd Gripen E flotta, hanem nagyobb arányú lehet az új gyártású gépek mennyisége. Ennek hátterében a jelenleg is alacsony gépszám (mely a brazil és svájci lízing idejére még tovább csökken) mellett az áll, hogy a Gripen E jelentősen különbözik a korábbi verzióktól szerkezetileg is, így többet vesztene Svédország a gépek kannibalizációjával, mint a régi gépek továbbértékesítésével.

Ezen helyzet viszont jól jöhet a vékonyabb pénztárcájú országoknak, melyek használt gépekre vadásznak a piacon. Környékünkön is van ilyen: Bulgária és Szlovákia is szemez a svéd kacsával. Utóbbi minimum 8 gépet igényelne, melyeket közösen üzemeltetnének a csehekkel.