|

Horvátország érdeklődik a Gripen iránt

Az FMV, vagyis a svéd hadianyag-kereskedelmi bizottság bejelentette: ma válaszolt a horvát kormány felkérésére, melyben 12 SAAB JAS-39 Gripen esetleges vásárlásáról kértek információt.

„Elégedettek vagyunk, hiszen ez annak a bizonyítéka, hogy a Gripen népszerűsítéséért folytatott kampány sikeres volt, és megmaradt az érdeklődés a gép iránt”- nyilatkozott Jerry Lindbergh, az FMV közép-és kelet európai értékesítési igazgatója.

Az FMV a gyártóval közösen egyeztetett, mielőtt elküldte volna válaszát Horvátországnak. Az ajánlat tartalmazza a gépeken kívül az üzemeltetési költségeket és a különböző kisegítő berendezések árát is.

Ha szomszédunk is a svéd gép mellett döntene, akkor ők lennének a hatodik (eddig Svédország, Magyarország, Csehország, Dél-Afrika és Thaiföld rendelt) nemzet, mely a Gripen mellett tette le voksát.

A Gripen jelenleg pályázik még Romániában, Indiában, Dániában, Norvégiában, Svájcban és Bulgáriában is. Ezen országokban a horvátokhoz hasonlóan szintén típuscsere előtt állnak. A legfontosabb talán az indiai tender, ahol 126 gép beszerzéséről döntenek. A Norvég és Dán igényekre szabva fejlesztenék ki a Gripen-N és DK változatokat, melyek jelentős ráncfelvarráson és képességnövelésen esnének túl, de részleteket még nem közöltek.

2 hozzászólás “Horvátország érdeklődik a Gripen iránt”