|

Gripent rendszeresíthet Argentína is

Brazília és Argentína egyre szorosabbra fűzi viszonyát, ennek legújabb példája, hogy a két dél-amerikai ország repülőgép-ipari együttműködést kötött.

A két állam védelmi minisztere, Celso Amorim és Agustín Rossi október 21-én kötött megállapodása értelmében a két ország stratégiai partnerségre lép, melynek keretében Brazília és Argentína repülőgép-ipari szereplői a jövőben egymást segítik. Ennek részeként Argentína részt vesz a KC-390 tanker-teherszállító repülőgép fejlesztésében és gyártásában, valamint 24 darab brazil gyártású JAS-39E/F Gripen típusú vadászbombázót rendszeresít, melynek részleteiről előrehaladott tárgyalások folynak, jelentették be az együttműködéssel egyszerre.

Gripen Demo

Ahogy arról tavaly decemberben beszámoltunk, a Saab nyerte a kivont Mirage III és Mirage 2000 típusú vadászbombázók leváltására kiírt F-X2 tendert, így 28 darab JAS-39E és 8 darab JAS-39F típusú vadászbombázót szállíthat Brazíliának. A csomag része egy komoly technológiaátadás is, melynek keretében a brazilok részt vesznek a kétüléses változat fejlesztésében, valamint a gépek legyártásában is, nem csak a saját, hanem az esetleges további dél-amerikai megrendelők számára is.