|

Brazíliában készülnek majd a saját Gripenek

A Saab hétfőn bejelentette, hogy a brazil megrendelésre gyártott gépek szerkezetének nagy része a dél-amerikai országban készül majd.

Ahogy arról tavaly decemberben beszámoltunk, a Saab nyerte a kivont Mirage III és Mirage 2000 típusú vadászbombázók leváltására kiírt F-X2 tendert, így 28 darab JAS-39E és 8 darab JAS-39F típusú vadászbombázót szállíthat Brazíliának. A csomag része egy komoly technológiaátadás is, melynek keretében a brazilok részt vesznek a kétüléses változat fejlesztésében, valamint a gépek legyártásában is.

A tegnapi napon a Saab vezérigazgató-helyettese, Lennart Sindahl hétfőn elmondta, a múlt héten ratifikálták az EMBRAER illetékeseivel azt a szerződést, melynek értelmében a brazil gyártó végzi majd a dél-amerikai Gripenek összeszerelését, emellett a sárkányszerkezet elemeinek 80 százaléka is Brazíliában készül majd.

Gripenek a végszerelő soron | Forrás: Saab AB

Gripenek a végszerelő soron | Forrás: Saab AB ,

Brazília komolyan gondolja légi iparának fejlesztését, a civil repülőgép-gyártás mellett jelenleg is folyik a KC-390 típusú, többfeladatú légiutántöltő repülőgép összeszerelése, de a jövőre is gondolnak, saját és az esetleges további dél-amerikai megrendelők Gripenjeinek gyártása mellett további vadászbombázó-fejlesztésekre vágynak.

Sindahl szerint logikus lépés lenne a Gripen hajófedélzeti változatának megalkotásával folytatni az együttműködést, melyről beszéltek is már a brazil illetékesekkel, akik „érdeklődésüket fejezték ki”. Azonban a svéd típus várhatóan már nem a BNS Sao Paulo (A12) fedélzetére kerülne, hanem a saját építésű repülőgép-hordozóról üzemelne.

Sea Gripen a „makettvilágban” már a brazilok szolgálatában áll | Forrás: zetaboards.com ,

Hakan Buskhe, a Saab vezérigazgatója beszélt a svájci eseményekről is. Elmondta, hogy bár a népszavazáson a Gripen vásárlás ellen szavaztak az adófizetők, továbbra sem adták fel az alpesi országban és van esély a típus exportjára. De nem sürgetik a folyamatot, jelenleg várakozó állásponton vannak.